CNA le recomandă posturilor TV şi radio să fie prudente în privinţa promovării jocurilor de noroc

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) le recomandă radiodifuzorilor să se consulte cu Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc dacă doresc să promoveze jocuri de noroc, pentru a fi informaţi dacă acestea se desfăşoară legal pe teritoriul României.

Urmărește
791 afișări
Imaginea articolului CNA le recomandă posturilor TV şi radio să fie prudente în privinţa promovării jocurilor de noroc

CNA le recomandă posturilor TV şi radio să fie prudente în privinţa promovării jocurilor de noroc (Imagine: Shutterstock)

Într-un anunţ publicat recent pe site-ul propriu, CNA transmite radiodifuzorilor solicitarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) "de a consulta ONJN în situaţia în care întocmesc, cu diferite societăţi comerciale, contracte de publicitate/ reclamă/ marketing privind jocuri de noroc, pentru a putea fi informaţi dacă acestea se desfăşoară legal pe teritoriul României şi pot fi promovate".

Potrivit articolului 89, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, "Jocurile de noroc pot fi difuzate în cadrul unui program audiovizual sau pot fi subiect al unei comunicări comerciale audiovizuale numai dacă sunt autorizate în condiţiile legii".

Totodată, CNA invocă şi articolul 26 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, potrivit căruia "(1) Reclama, publicitatea sau orice activitate cu caracter promoţional privind activităţile şi jocurilor interzise, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei. (2) Desfăşurarea activităţilor de marketing, reclamă, publicitate sau orice alte activităţi cu caracter promoţional privind jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g) - i) ori activităţile şi serviciile conexe acestora, care nu sunt autorizate pe teritoriul României, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei".

Conform prevederilor aceleiaşi OUG, "controlul respectării regimului legal al activităţilor din domeniul jocurilor de noroc, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc".

Pe de altă parte, mai multe spoturi publicitare pentru jocurile de poker online Fulltilt şi Pokerstars au fost interzise de la difuzarea pe posturile de televiziune şi radio, potrivit unor decizii luate în şedinţa din 5 noiembrie 2013 de CNA, care a considerat că acestea încalcă legislaţia audiovizualului.

La şedinţa CNA din 5 noiembrie a participat şi Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, care a precizat că, la momentul respectiv, în România nu exista niciun operator de jocuri de noroc online licenţiat. Totodată, ea a mai spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, "marketingul, reclama şi publicitatea sunt strict interzise pentru jocurile de noroc nelicenţiate în România".

Odeta Nestor a mai spus că Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a acţionat deja pe partea contravenţională împotriva acestor operatori de jocuri de noroc nelicenţiate, precizând însă că aceste contravenţii sunt nesemnificative, având în vedere nivelul încasărilor pe care le produc aceştia în România. "Oamenii şi le asumă (...) Mi se pare chiar o sfidare", a mai spus atunci Odeta Nestor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici