CNA: Mălaimare, acuzat de Iorga de atitudine părtinitoare în funcţie de zona puterii sau a opoziţiei

Mihai Mălaimare a fost acuzat, marţi, de Narcisa Iorga de atitudine părtinitoare în cazurile analizate la CNA, atitudine care ar fi influenţată de zona puterii sau a opoziţiei, fapt care l-a determinat pe acesta să anunţe că îşi va da demisia dacă se dovedeşte că acuzaţia este adevărată.

Urmărește
14 afișări

Disputa dintre Narcisa Iorga şi Mihai Mălaimare, membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a iscat în cadrul şedinţei de marţi a CNA, în timpul analizei unei reclamaţii făcute de senatorul PNL Dan Radu Ruşanu împotriva emisiunii "Naşul" difuzată pe 24 mai, pe televiziunea 10 TV.

În mod concret, Dan Radu Ruşanu l-a acuzat pe Radu Moraru că duce o campanie de denigrare împotriva sa, prin intermediul emisiunii "Naşul", pe care a moderat-o până anul trecut la televiziunea B 1 TV, iar din decembrie 2010, la postul 10 TV.

"În seara zilei de 24 mai a.c. am fost luat, din nou, în colimator de Radu Moraru. Şi-a început emisiunea cu reinsinuarea presupuselor afaceri pe care le-ar face familia mea cu domnul Bogatu. Cu acest prilej, mi-a transmis o ameninţare mascată sub forma unui mesaj, potrivit căruia va prolifera aceste minciuni despre mine până la sfârşitul vieţii sale (...) Ceea ce nu mai pot trece cu vederea sub nicio formă este faptul că, în cadrul emisiunii din seara zilei de 24 mai a.c., acest moderator, dincolo de mascarada de doi lei făcută cu referire la numele meu, a recurs la un artificiu ieftin, dar foarte periculos, care m-a pus în centrul unei discreditări ireparabile. Astfel, în timp ce pe burtiera emisiunii scria «Corupţia la nivel înalt. Mafia din Portul Constanţa», pe fundalul ecranului a apărut poza mea, iar în josul acesteia: «Soţia lui Dan Radu Ruşanu asociată cu domnul Bogatu». Faţă de această acţiune vădit intenţionată prentru a mă discredita, insinuând o eventuală legătură între mine şi corupţia la nivel înalt, vă rog, să luaţi toate măsurile care se impun pentru a stopa acest prejudiciu de imagine pe care mi l-a produs Radu Moraru şi mai ales de a repara, prin orice modalitate posibilă, aceste daune morale incomensurabile suferite de mine şi familia mea", se arată în sesizarea remisă CNA de Dan Radu Ruşanu. "Îmi pare rău că trebuie să spun pentru a şaptea oară că este de neacceptat ca cineva să poată fără nicio probă ceva despre o persoană publică, la nesfârşit şi nicio instituţie abilitată să nu ia măsuri împotriva acestor abuzuri", se mai spune în sesizarea lui Dan Radu Ruşanu.

De altfel, senatorul Ruşanu şi-a susţinut punctul de vedere şi în şedinţa de marţi a CNA, vorbind despre acuzaţiile care i s-au adus "seară de seară" în emisiunea "Naşul", atât la B1 TV, cât şi la 10 TV. El a mai spus că nu doreşte să prezinte un drept la replică în emisiunea "Naşul": "Nu ştiu dacă are vreun rost să mergi în emisiunea unui om care, la orice spui, te face mincinos".

În schimb, prezent la CNA, Radu Moraru a declarat că în emisiunea "Naşul" a prezentat dovezi privind asocierea dintre familia Ruşanu şi familia Bogatu. El a mai spus că CNA ar trebui să sprijine jurnaliştii de "bună credinţă", care prezintă informaţii. El a mai spus că "este o presiune când un senator dă în judecată un ziarist", făcând referire la faptul că Dan Radu Ruşanu l-a acţionat în instanţă.

Pe de altă parte, avocatul lui Radu Moraru a spus în şedinţa Consiliului că Moraru a mai fost sancţionat de CNA, cu 5.000 de lei, în luna martie, tot în urma unei sesizări a lui Dan Radu Ruşanu. Avocatul a mai spus că, potrivit contractului pe care îl are cu 10 TV, Radu Moraru trebuie să plătească jumătate din valoarea amenzilor pe care televiziunea le primeşte de la CNA.

"Tonul prin care aduceţi la cunoştinţa opiniei publice aceste informaţii vă plasează, din păcate, în zona unei dispute personale şi nu în zona obiectivă (...) Din păcate, acest conflict îmi lasă senzaţia unui conflict personal", i-a spus Mihai Mălaimare lui Radu Moraru.

Ulterior, atât Radu Moraru, cât şi Dan Radu Ruşanu au fost rugaţi să părăsească sala de şedinţe a CNA pentru ca membrii Consiliului să delibereze.

"Eu ştiu modul în care face jurnalism domnul Radu Moraru, ştiu şi pe pielea mea (...) Ştiu modul, modalitatea de a manipula telespectatorul pe baza unor dovezi de o subţirime care tindea către zero", a spus Dan Grigore, membru al CNA, precizând, totodată, că modul de a face jurnalism al lui Radu Moraru i se pare "foarte precar".

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus: "Am constatat că, într-adevăr, Radu Moraru a adresat întrebări referitoare la asocierea dintre familia Ruşanu şi familia Bogatu (...) E adevărat, trebuia prezentat faptul că în societatea Comat nu sunt doar cei doi acţionari, ci sunt 600 de acţionari, dar eu nu văd unde este minciuna în privinţa asocierii dintre familia Ruşanu şi familia Bogatu", a spus Narcisa Iorga.

"Unde e dovada că Bogatu a primit de la Ruşanu un milion de euro?", a întrebat-o, în schimb, Mihai Mălaimare, făcând referire la o afirmaţie din emisiunea "Naşul" din 24 mai.

"Este un mod de a vorbi, de a vântura afirmaţii, jumătate de afirmaţii, care, sigur, pot stârni aplauze în studio, dar aplauzele din studio sunt dirijate", a mai spus Mihai Mălaimare.

Potrivit lui Ioan Onisei, aspectele sesizate de Dan Radu Ruşanu "nu sunt atât de grave". "Din păcate, majoritatea dintre realizatori încearcă să lipească anumite persoane mai mult sau mai puţin simpatice, mai mult sau mai puţin de o parte sau de alta a baricadei, de cazuri de infracţionalitate", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

În schimb, Narcisa Iorga a spus: "Haideţi să nu facem diferenţe între radiodifuzor. Haideţi să cântărim cu aceeaşi măsură (...) Vă cer să avem acelaşi standard". Ea a făcut referire la faptul că, în cazul lui Dan Radu Ruşanu, este o singura emisiune în discuţie, în timp ce, în cazul lui Sorin Blejnar, în 12 aprilie, posturile Antena 3 şi Realitatea TV au fost sancţionate cu câte 12.000 de lei pentru mult mai multe emisiuni, difuzate pe parcursul a două luni, februarie şi martie.

"Haideţi să nu facem procese de intenţie", i-a răspuns Narcisei Iorga un alt membru al CNA, Dan Grigore.

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare a precizat că nu înţelege afirmaţia Narcisei Iorga, fapt care a determinat-o pe aceasta să spună: "Domnul Mititelu (Christian Mititelu, n.r.) şi dumneavoastră, domnule Mălaimare, discutaţi într-un fel dacă persoana care se consideră lezată este din zona puterii şi altfel dacă este din zona opoziţiei. Eu zic că nu e normal aşa ceva".

Această afirmaţie l-a supărat pe Mihai Mălaimare care i-a răspuns "Eu consider că este o acuzaţie foarte gravă pe care mi-o aduceţi mie". Totodată, Mălaimare i-a rugat pe membrii CNA să se reunească şi să analizeze dacă a fost sau nu părtinitor până în prezent în voturile pe care le-a dat. "Dacă consideraţi că am fost părtinitor, o să aveţi demisia mea" a mai spus Mălaimare. "E inacceptabil ce s-a spus la adresa mea (...) Sunt acuzat de părtinire", a mai spus Mălaimare, după care a părăsit sala de şedinţe a Consiliului.

După o pauză de circa 15 minute, şedinţa CNA a fost reluată, iar membrii Consiliului au decis să aplice o somaţie publică postului 10 TV, pentru lipsa de informare corectă în emisiunea "Naşul" din 24 mai.

Sancţiunea s-a aplicat în baza articolului 64 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Sancţiunea s-a aplicat cu şapte voturi "pentru" şi unul "împotrivă" (Narcisa Iorga).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici