CNA: RCS&RDS-Antena 1 va solicita LPF "relaxarea" unor clauze din contractul pentru Liga I

Consorţiul RCS&RDS-Antena 1 va solicita Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) "relaxarea" unor clauze din contractul pentru difuzarea meciurilor din Liga I, a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, marţi, după o discuţie cu reprezentanţii trustului Camina.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului CNA: RCS&RDS-Antena 1 va solicita LPF "relaxarea" unor clauze din contractul pentru Liga I

CNA: RCS&RDS-Antena 1 va solicita LPF "relaxarea" unor clauze din contractul pentru Liga I

CNA a discutat, marţi, cu reprezentanţii SC Camina Trust SRL - companie a grupului media Intact - despre modul de transmisie a meciurilor din Campionatul Intern de Fotbal de către radiodifuzorul primar GSP TV. La întâlnire a fost invitat şi deputatul independent Mircia Giurgiu, care a depus un memoriu de protest la CNA, exprimând nemulţumirea cetăţenilor cu privire la faptul că nu pot beneficia de transmisiunea televizată a meciurilor din Liga I.

Şedinţa CNA, deşi una publică, s-a transformat în timpul discuţiei cu Dan Matiescu, director Antena 1, într-una "cu uşile închise" pentru presă, întrucât reprezentantul Camina Trust a motivat clauzele de "confidenţialitate" ale contractului dintre consorţiul RCS&RDS-Antena 1 şi Liga Profesionistă de Fotbal.

"Reprezentanţii trustului Camina au informat Consiliul că sunt în negocieri cu toţi operatorii mari de cablu şi platformele DTH. Tocmai pentru a putea finaliza în cel mai scurt timp aceste negocieri şi a asigura astfel accesul cât mai larg al publicului la vizionarea meciurilor. Reprezentanţii trustului Camina vor solicita Ligii Profesioniste de Fotbal relaxarea unor clauze din contract. În acelaşi context Antena 1 s-a angajat să transmită în fiecare etapă cel mai important meci, indiferent când acesta este programat", a declarat Răsvan Popescu, după finalizarea discuţiilor.

El a precizat că CNA va reanaliza, în luna septembrie, "evoluţia situaţiei în prezenţa reprezentanţilor trustului Camina şi a reprezentanţilor RCS&RDS".

Pe de altă parte, în debutul discuţiei cu reprezentanţii CNA, deputatul independent Mircia Giurgiu a spus că la Cluj peste 90% din cetăţeni nu văd meciurile, pentru că pe piaţă operează în special operatorul de cablu UPC, care nu transmite meciurile din Liga I, neavând în grila de programe postul GSP TV. "Considerăm că ar fi trebuit ca, în momentul în care s-a organizat licitaţia, să fie trecută în caietul de sarcini acoperirea naţională. Atunci nu s-a ştiut că se vor înfiinţa posturi noi", a spus Mircia Giurgiu, precizând că a depus memorii la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Cluj şi la Consiliul Concurenţei şi că a organizat "un protest paşnic" la Cluj.

"Aşteptăm rezolvarea într-un timp scurt", le-a spus deputatul membrilor CNA, precizând că "nemulţumirea" în rândul cetăţenilor, care nu pot vedea meciurile, este "mare". "Cetăţenii doresc să se vadă meciurile", a mai spus acesta.

Totodată, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, le-a spus reprezentanţilor Camina Trust, că există mai multe oraşe în ţară unde operatorii de cablu nu difuzează GSP TV. "În Bucureşti, RCS&RDS are o pondere semnificativă, dar la Cluj nu există decât UPC şi cine nu are Digi este pe dinafară. Nu este, însă, singurul oraş mare unde există doar o reţea de cablu", a spus Răsvan Popescu.

"Şi la Piatra Neamţ e la fel", a remarcat Gelu Trandafir.

Pe de altă parte, Dan Matiescu, director Antena 1 şi reprezentant al Camina Trust, a precizat că RCS&RDS are o reţea la Cluj. "Nemulţumirile pe care le au cei din Cluj nu ştiu cât sunt de justificate. Din ce ştiu eu, chiar şi în oraşul Cluj RCS&RDS a ajuns cu o reţea de cablu, ei acoperă o arie geografică a României de aproximativ 70%", a spus Dan Matiescu. Totuşi, potrivit reprezentanţilor CNA, RCS&RDS are o acoperire de circa 35% la nivel naţional.

Potrivit lui Matiescu, negocierile pentru retransmisia GSP TV merg "greu". "Suntem în negocieri cu toţi operatorii de cablu sau de platforme digitale mari şi am avut întâlniri cu 100 de operatori mici (...) Negocierile merg greu, avem experienţa lansărilor anterioare ale trustului Intact", a spus Matiescu, dând exemplu postul Euforia, care a intrat pe reţeaua UPC după un an şi jumătate de la lansare, în timp ce televiziunea Antena 2 a fost distribuită de UPC la şase luni de la lansare. "Asta este piaţa în România, când lansezi un post de televiziune", a spus Matiescu, precizând că la fel stau lucrurile şi în cazul GSP TV, care este un "post de nişă".

"Fotbalul nu este un fenomen de nişă", a remarcat Dan Grigore.

Dan Matiescu a refuzat să comenteze în faţa presei afirmaţia lui Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, potrivit căreia consorţiul Antena 1-RCS&RDS trebuie să rezolve până pe 15 septembrie problema extinderii distribuţiei meciurilor din Liga I la peste 60% din populaţie, potrivit contractului încheiat cu Liga.

"Nu ştim ce a afirmat (...) Şi dumnealui (Dumitru Dragomir, n.r.) are obligaţii de confidenţialitate", a spus Dan Matiescu, precizând că atât contractul încheiat cu Liga, cât şi caietul de sarcini în baza căruia s-a organizat licitaţia sunt "confidenţiale".

Tot în şedinţa de marţi, CNA a analizat şi răspunsul primit de la Consiliul Concurenţei, căruia îi solicitase o poziţie în ceea ce priveşte eventualul "monopol" în privinţa difuzării meciurilor din Liga I numai de către RCS&RDS.

Potrivit adresei de la Consiliul Concurenţei, informaţiile deţinute în prezent "nu sunt suficiente pentru formularea unui punct de vedere în acest moment"."Consiliul Concurenţei este preocupat, în egală măsură, atât de nemulţumirile care au apărut în legătură cu modul în care se realizează transmiterea meciurilor din campionatul naţional de fotbal Liga I, cât şi de nerespectarea de către organizator, în totalitate, a cerinţelor autorităţii de concurenţă cu privire la modalitatea de atribuire, în cadrul licitaţiei, a drepturilor de transmisie a acestora, cerinţe exprimate de-a lungul anilor şi chiar în perioada de dinaintea organizării licitaţiei din 31.03.2008. În acest sens, Consiliul Concurenţei a iniţiat o analiză a faptelor de pe această piaţă şi a solicitat informaţii părţilor implicate, pentru a vedea dacă se identifică sau nu posibile practici anticoncurenţiale", se mai arată în adresa primită de CNA de la Consiliul Concurenţei.

Totodată, Consiliul consideră că negocierile dintre RCS&RDS-Antena 1 şi ceilalţi operatori de cablu şi platforme DTH trebuiau să aibă loc "înainte de începerea campionatului naţional de fotbal şi nu în plină desfăşurare a campionatului". "În felul acesta s-ar fi evitat nemulţumirile care au apărut din partea unora dintre telespectatori", mai spune Consiliul Concurenţei.

Discuţiile din şedinţa de marţi vin după ce Consiliul a decis, în 5 august, să solicite, printr-o scrisoare, consorţiului Antena 1-RCS&RDS să urgenteze negocierile cu cabliştii pentru ca 70% din populaţie să aibă acces la Liga I. Atunci CNA a precizat că analizează posibilitatea de a cere Guvernului includerea acestor meciuri în lista evenimentelor de importanţă majoră.

Reprezentanta postului Antena 1, prezentă la şedinţa CNA din 5 august, a subliniat că RCS&RDS-Antena 1 poartă negocieri cu alţi operatori de cablu. Potrivit informaţiilor MEDIAFAX, consorţiul Antena 1-RCS&RDS negociază cu UPC, Boom TV şi Dolce retransmiterea postului GSP TV, care difuzează în prezent majoritatea meciurilor din Liga I.

Pe de altă parte, Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii, a declarat în 7 august, că Antena 1-RCS&RDS trebuie să rezolve până pe 15 septembrie problema extinderii distribuţiei meciurilor din Liga I la peste 60% din populaţie, potrivit contractului încheiat cu Liga Profesionistă de Fotbal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici