CNA: Realitatea putea pierde licenţa deoarece Vîntu nu a fost acţionar al postului

CNA ar fi avut motiv să retragă licenţa postului Realitatea TV, care până pe 23 septembrie 2010 l-a avut ca acţionar majoritar pe Vitalie Dobândă, dar ca patron pe Sorin Ovidiu Vîntu, fapt care încalcă legislaţia audiovizualului, a declarat, în şedinţa de joi, Narcisa Iorga, membru al Consiliului.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului CNA: Realitatea putea pierde licenţa deoarece Vîntu nu a fost acţionar al postului

CNA: Realitatea putea pierde licenţa deoarece Vîntu nu a fost acţionar al postului

Narcisa Iorga a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reanalizat, în şedinţa de joi, solicitarea S.C. Realitatea Media SA din Bucureşti de prelungire, cu nouă ani, a licenţei audiovizuale pentru postul Realitatea TV. În şedinţa de marţi, CNA amânase luarea unei decizii privind prelungirea licenţei postului Realitatea TV.

Iorga a atras atenţia că, în data de 23 septembrie 2010, s-a făcut o schimbare de acţionariat la Realitatea TV, prin care copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu au devenit acţionari majoritari ai Realitatea Media, iar Vitalie Dobândă - fostul acţionar majoritar - a devenit acţionar minoritar.

"Această situaţie în care s-a găsit Realitatea TV (înainte de schimbarea din 23 septembrie, n.r.) de a avea un acţionar majoritar, pe Vitalie Dobândă, când patron era Sorin Ovidiu Vîntu, ar fi fost motiv de retragere a licenţei postului Realitatea TV. Domnul Sorin Ovidiu Vîntu a afirmat public că este patronul postului Realitatea TV", a spus Narcisa Iorga, precizând că la CNA au existat informaţii eronate vizavi de acţionariatul postului.

Iorga a făcut referire la articolul 59 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(3) Sunt interzise operarea şi exploatarea licenţelor audiovizuale de către alte persoane decât deţinătorii de drept ai acestora". În cazul concret al Realitatea TV, Vitalie Dobândă apărea în documentele depuse la CNA ca acţionar majoritar al Realitatea Media SA, deţinând 66,547235618% din acţiuni, prin societatea Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, în timp ce Sorin Ovidiu Vântu a afirmat în mai multe rânduri că el patronează postul Realitatea TV.

Astfel, Narcisa Iorga şi-a cerut scuze public că nu şi-a dat seama de neconformitatea dintre acţionariatul societăţii Realitatea Media şi patronul postului.

În prezent, potrivit dosarului depus la CNA de Realitatea Media SA, pentru prelungirea licenţei audiovizuale a postului Realitatea TV, acţionarii companiei sunt: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - 66,547235618%, PSV Company SA - 18,742296709%, Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente "Petrom" - 13,452839273, Global Video Media SRL - 1,257627365%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian şi Luha Eugen Gheorghe - cu câte 0,000000345%.

Asociaţii Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited sunt: Ioana Vîntu - 45,45455%, Ionuţ Codrin Vîntu - 45,45455% şi Vitalie Dobândă - 9,0909%.

Acţionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) - 54,3556%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA - 25%, PSV Company SA - 9,9973% şi acţionari persoane fizice (8577) -10,6471%.

Pe de altă parte, compania Asesoft a anunţat, luni, că a preluat managementul Realitatea Media, intenţionând să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu.

În acest sens, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus:

"Mie nu îmi este deloc clar cum este cu acţionariatul acestui radiodifuzor şi cu conducerea lui deliberativo-executivă. Avem o serie întreagă de prevederi foarte clare în legea audiovizualului, ar trebui să cunoaştem acţionariatul până la ultima persoană fizică. Nu înţeleg cum poate un om de afaceri să investească o sumă importantă în managementul unui post şi să plătească pentru a munci. Problema acţionariatului ridică, în opinia mea, şi o problemă la fel de importantă şi anume cine operează, de fapt, licenţa. Sunt întrebări la care, din păcate, nu putem răspunde în acest moment".

Şi Ioan Onisei a făcut referire la articolul 59 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(3) Sunt interzise operarea şi exploatarea licenţelor audiovizuale de către alte persoane decât deţinătorii de drept ai acestora".

CNA a prelungit, joi, cu nouă ani licenţa Realitatea TV, decizia venind însă după numeroase acuzaţii între membrii Consiliului, Narcisa Iorga anunţând că va sesiza Parlamentul cu privire la faptul că CNA nu-şi respectă atribuţiile prevăzute în legislaţia audiovizualului.

Realitatea TV este prima televiziune de ştiri din România, lansată în anul 2001 şi deţinută iniţial de Silviu Prigoană. Televiziunea a fost preluată de o societate controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu în anul 2003.

Decizia de autorizare iniţială a postului Realitatea TV fost dată de CNA în data de 30 octombrie 2001, fapt pentru care licenţa audiovizuală a postului Realitatea TV expira pe 30 octombrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici