CNA: Realitatea TV şi Antena 3 - amendate, B1 TV - somat, pentru mediatizarea cazului S.O. Vântu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze Realitatea TV cu 10.000 de lei şi Antena 3 cu 5.000 de lei şi să someze postul B1 TV, pentru mediatizarea cazului Sorin Ovidiu Vântu.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului CNA: Realitatea TV şi Antena 3 - amendate, B1 TV - somat, pentru mediatizarea cazului S.O. Vântu

CNA: Realitatea TV şi Antena 3 - amendate, B1 TV - somat, pentru mediatizarea cazului S.O. Vântu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

CNA a monitorizat emisiunile de ştiri şi dezbateri care au abordat cazul lui Sorin Ovidiu Vântu, în perioada 9 - 12 septembrie, şi a constatat o serie de nereguli la posturile Realitatea TV, Antena 3, B1 TV şi OTV. Serviciul de Monitorizarea al CNA a constatat un dezechilibru determinat de neprezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie. La şedinţa CNA de marţi au participat Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, Christian Mititelu, Grigore Zanc, Cristina Trepcea, Mihai Mălaimare, Constantin Duţu, Gelu Trandafir, Attila Szasz, Narcisa Iorga şi Dan Grigore.

Mai întâi au fost analizate emisiunile difuzate de Antena 3 în perioada 9 - 11 septembrie.

"Sunt două puncte de vedere în opoziţie: că arestarea e de natură politică şi că arestarea nu e de natură politică. Cine era să-l exprime pe al doilea?", a spus Christian Mititelu, remarcând că în emisiunile de la Antena 3 privind arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu au fost invitaţi politicieni şi nu reprezentanţi ai autorităţilor judiciare.

"Corecta informare a opiniei publice nu înseamnă câţi reprezentanţi PDL, PSD... sunt în studio", a remarcat şi Narcisa Iorga, propunând ca evaluarea emisiunilor monitorizate să se facă după articolul 71, aliniatul 1, litera b, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede "asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate" în emisiunile de ştiri şi dezbateri.

Gelu Trandafir a atras atenţia că în presa scrisă şi online au fost prezente "destule voci care au susţinut că (arestarea preventivă, n.r.) nu a fost comandă politică, că s-a luat decizia corectă, voci care nu s-au regăsit la Antena 3".

Reprezentantul trustului Intact, Albert Pânzaru, a spus însă că majoritatea jurnaliştilor care au fost favorabili arestării au contracte de exclusivitate cu anumite ziare şi deci nu au fost disponibili. Pânzaru a mai spus şi că moderatorii au avut o poziţie neutră în legătură cu acest caz.

Pe de altă parte, Grigore Zanc a spus că a fost contestată arestarea preventivă ca fiind legală şi corectă, iar instanţa, prin decizia ei, a dat în cele din urmă dreptate persoanelor care au exprimat acest punct de vedere.

Răsvan Popescu a fost de părere că este destul de greu de judecat dacă s-a făcut informare corectă pe partea care priveşte strict legalitatea măsurii.

"Acolo unde au fost invitaţi reprezentanţii trustului al cărui patron a fost arestat, opiniile lor au fost prezentate ca certitudini, ca fiind fapte, nu opinii", a mai spus Narcisa Iorga.

În cazul Realitatea TV, pe lângă constatările Serviciului de Monitorizare al CNA, privind prezentarea unui punct de vedere şi absenţa unuia alternativ în emisiunile monitorizate, din perioada 9 - 10 septembrie, au existat şi două reclamaţii, dintre care într-una se semnala că emisiunile de la Realitatea TV privind cazul lui S.O. Vântu nu sunt corecte şi echilibrate, iar cealaltă privea limbajul, tonul şi expresiile folosite de Corneliu Vadim Tudor, care a fost invitat în studio, acestea fiind catalogate drept un "atentat la decenţă, bun simţ şi normalitate".

Totodată, Serviciul de Monitorizare al CNA a mai constatat probleme legate de demnitatea umană şi dreptul la propria imagine, în aprecierile făcute de Mircea Dinescu, la adresa jurnalistelor Andreea Pora şi Rodica Culcer, în emisiunea "Tănase şi Dinescu" din 10 septembrie, de la ora 22.00. "E una-ntristată, are cioc de raţă. Cum dracu o cheamă?... Pora!", a spus Dinescu în ediţia menţionată. De asemenea, privind interviul luat de Rodica Culcer preşedintelui Traian Băsescu la TVR 1, Dinescu a apreciat: "Măi, e preşedintele ţării! Ia-ţi, măi, un tip care să-ţi pună întrebări incomode, care să nu te lingă-n c.. cu seninătate cum face cucoana asta de ani de zile!".

În emisiunea "Realitatea te priveşte" din 9 septembrie, de la ora 18.43, moderată de Andreea Creţulescu, a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, care a spus despre reţinerea lui Vântu pentru 24 de ore că este vorba de o arestare pe care Traian Băsescu "o pune de mult la cale". "E vorba de războiul lui Băsescu nu cu mogulii, cu presa (...), pentru că Băsescu nu poate să îi aresteze pe toţi ziariştii, pentru că sunt mii în toată ţară, îi arestează pe câţiva patroni de trusturi de presă. În speţă, Sorin Ovidiu Vântu".

Corneliu Vadim Tudor a revenit în platou şi în ediţia "Realitatea te priveşte" din 10 septembrie, moderată de Cătălin Striblea, în care purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Raluca Seucan, a intervenit telefonic pentru a exprima punctul de vedere al instituţiei în legătură cu percheziţia efectuată la domiciliul lui Vântu. C.V. Tudor i s-a adresat: "Domnişoară, murdară pâine mai mănânci! Cine te pune să minţi şi să sfidezi un popor întreg (...) De ce nu vă împuşcaţi între voi? De ce intraţi peste oameni nevinovaţi?". Nelăsând-o să răspundă, nici la cererea moderatorului, C.V. Tudor a continuat: "Dar toate Ralucile astea sunteţi aşa? Raluca Turcan e aşa, Raluca Seucan e aşa. (...) Ieşiţi pe linia de centură, că ştie Băsescu drumul!".

Christian Mititelu s-a adresat reprezentantei postului Realitatea TV, Roxana Niculescu, întrebând-o de câte ori trebuie invitat Corneliu Vadim Tudor în studio pentru ca moderatorii să înveţe să-i facă faţă, dat fiind că de fiecare dată dovedesc că nu-i pot face faţă. Potrivit lui Mititelu, posturile de televiziune riscă o sancţiune din partea CNA atunci când îl invită în emisiune pe C.V. Tudor iar moderatorul nu intervine în cazul unor derapaje verbale ale acestuia.

Roxana Niculescu a spus, în schimb, referitor la modul în care a fost reflectată arestarea preventivă a lui S.O. Vântu, că "s-a încercat să se contracareze dacă e o arestare politică sau nu", dovadă fiind încercarea postului de a intra în legătură cu jurnalişti precum Andreea Pora, Dan Tăpălagă şi alţii. "Dar trebuie să ţinem cont şi de viaţa reală. Niciodată un jurnalist de la B1 nu va veni la Realitatea", a mai spus Niculescu.

La B1 TV au fost monitorizate emisiunile din perioada 9 - 12 septembrie. În emisiunea "Naşul" din 9 septembrie, de la ora 20.00, Andreea Pora, invitată în studio, afirmă: "Deci de la Patriciu până la floarea cea vestită de la Realitatea TV, clienţii lor, Ciuvică, Nistorescu, iată până şi Hurezeanu se compromite ieşind la spălatul imaginii lui Sorin Ovidiu Vântu, firesc din moment ce aceşti oameni sunt plătiţi cu zeci de mii de euro pe lună sau pe an".

Totodată, moderatorul emisiunii, Radu Moraru, invită persoanele acuzate să participe la emisiune: "Colegii, sunaţi-l pe Cornel Nistorescu, pe Adrian Ursu, pe Sorin Roşca Stănescu, pe Cristian Tudor Popescu, pe cine vrea de pe lista asta, dacă vor să intervină aici să îl susţină pe prietenul sau partenerul lor". Sunt prezentate pe ecran, sub titlul "Toţi oamenii lui Vântu", fotografii cu Cornel Nistorescu, Adrian Ursu, Sorin Roşca Stănescu, Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chireac, Val Vâlcu, Dan Diaconescu şi Mircea Dinescu.

CNA a adoptat propunerile Narcisei Iorga de amendare a postului Realitatea TV cu 10.000 de lei, pentru încălcarea principiului informării corecte (articolul 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual), a dreptului la propria imagine şi pentru folosirea unui limbaj injurios (articolul 42 din Cod), şi de amendare cu 5.000 de lei a postului Antena 3, pentru încălcarea principiului informării corecte şi a dreptului la propria imagine.

Consiliul a mai adoptat propunerea lui Grigore Zanc de somare a postului B1 TV, pentru încălcarea articolului 71 din Cod.

Potrivit articolului 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte "asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică" şi "asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate". Articolul citat mai stipulează că "prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post".

Articolul 42 din Cod prevede că "orice persoană are dreptul la propria imagine" şi "în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars". Totodată, potrivit acestui articol, "realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici