CNA: Şase televiziuni, sancţionate pentru încălcarea legislaţiei în preziua şi ziua alegerilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze televiziunile Antena 3, Realitatea TV, România TV şi Naşul TV, cu câte 10.000 de lei, şi să someze public B1 TV şi TVR 1, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în preziua şi ziua alegerilor prezidenţiale.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului CNA: Şase televiziuni, sancţionate pentru încălcarea legislaţiei în preziua şi ziua alegerilor

CNA: Şase televiziuni, sancţionate pentru încălcarea legislaţiei în preziua şi ziua alegerilor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În cazul Antena 3, Realitatea TV, România TV şi Naşul TV, sancţiunile au fost aplicate pentru limbajul injurios folosit de unii moderatori şi invitaţi, dar şi pentru faptul că aceste televiziuni au făcut campanie electorală în zilele de 15 şi 16 decembrie, când oficial, potrivit legislaţiei audiovizualului, campania electorală se încheiase.

În ceea ce priveşte B1 TV şi TVR 1, sancţiunea a fost aplicată doar pentru continuarea campaniei electorale şi după încheierea duratei legale de difuzare a programelor de profil.

Concret, sancţiunile au fost aplicate, după caz, pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", respectiv pentru încălcarea articolului 8 din Decizia CNA numărul 528 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui Românie, potrivit căruia, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor, sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi.

Sancţiunile au fost propuse de membrul CNA Monica Gubernat, fiind aplicate cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu), în timp ce Valentin Jucan şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă". Cei doi au făcut alte propuneri în aceste cazuri.

De exemplu, Valentin Jucan a propus aplicarea unor amenzi de 150.000 de lei, în cazul România TV, 100.000 de lei, în cazul Antena 3, şi câte 10.000 de lei pentru Realitatea TV şi Naşul TV, însă propunerea sa a fost votată doar de el însuşi. Pentru aplicarea unei sancţiuni sunt necesare minimum şase voturi "pentru".

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a propus aplicarea unei amenzi de câte 10.000 de lei televiziunilor Naşul TV, Realitatea TV şi România TV şi a unor somaţii publice la Antena 3 şi TVR 1. Nici această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de şase voturi pentru a fi aplicată.

Valentin Jucan a propus sancţiuni mari, de 150.000 de lei, respectiv de 100.000 de lei în cazul România TV şi Antena 3, considerând că aceste două televiziuni au încălcat cel mai grav legislaţia audiovizualului în preziua şi ziua alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi membri ai CNA, între care şi Viorel Vasile Buda, au remarcat faptul că toate aceste televiziuni au încălcat legislaţia audiovizualului. "Toate aceste canale de ştiri s-au decredibilizat, crezând că toată România se uită la ele. Rezultatul votului a arătat că aproape nu s-a uitat nimeni la ele, (oamenii, n.r.) se uitau în altă parte sau făceau altceva", a spus Viorel Vasile Buda.

"Ei au folosit manipularea la extreme, însă în egală măsură", a spus şi Monica Gubernat.

Şi membrul CNA Lorand Turos a spus că "televiziunile au încercat să influenţeze într-o măsură sau alta". "Pe mine, dacă luăm în ansamblu, m-a surprins însă la TVR. Acolo am văzut campanie în ziua votului. Faptul că posturile comerciale, care se presupune că sunt legate de anumite circuite economice sau politice şi sunt acuzate de multe ori că au şi alte interese în afară de informarea opiniei publice..., televiziunea publică cred că, dacă face campanie electorală în ziua votului, e un semn de întrebare acolo. Ceva acolo nu e ok", a spus Lorand Turos.

Valentin Jucan a spus că faptul că rezultatele alegerilor au fost unele sau altele şi că televiziunile au influenţat sau nu votul sunt lucruri care nu au nicio legătură cu legislaţia audiovizualului. "Licenţa pe care au obţinut-o nu a fost solicitată şi nu a fost primită pentru a avea un astfel de comportament în ziua alegerilor şi nu numai în ziua alegerilor. Categoric, toate posturile de televiziune au încălcat legea, mai mult sau mai puţin. Nu toate posturile de televiziune au încălcat legea egal. Consider că este nedrept, consider că este în favoarea anumitor televiziuni această abordare că toate au fost la fel. Sunt de acord că toate au încălcat legea, unii au susţinut în dreapta, alţii au susţinut în stânga", a spus Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici