CNA se întâlneşte joi cu reprezentanţii trustului Intact pentru discuţii despre emisia Antena 1 şi 3

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) se va întâlni, joi, cu reprezentanţii grupului de media Intact, din care fac parte Antena 1 şi Antena 3, pentru a discuta despre implicaţiile tehnice ale faptului că trustul va rămâne fără studiouri în cinci zile, conform unei notificări a ANAF.

Urmărește
4603 afișări
Imaginea articolului CNA se întâlneşte joi cu reprezentanţii trustului Intact pentru discuţii despre emisia Antena 1 şi 3

CNA se întâlneşte joi cu reprezentanţii trustului Intact pentru discuţii despre emisia Antena 1 şi 3 (Imagine: Shutterstock)

Decizia CNA a fost luată după ce, luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că sediile Antena 1 şi Antena 3 trebuie eliberate în cinci zile, respectiv până la sfârşitul acestei săptămâni, inspectorii ANAF prezentându-le reprezentanţilor acestor televiziuni notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentinţa penală din 2013, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a ridicat problema situaţiei televiziunilor din trustul Intact, la începutul şedinţei CNA de marţi, considerând că ar trebui purtată o discuţie între membrii Consiliului şi reprezentanţii acestor posturi în legătura cu situaţia trustului şi a sediilor de birouri.

"Ar trebui să discutăm cu Antena Group şi ANAF să vedem despre ce e vorba (...) dacă au de unde să emită (...) să avem ambele poziţii (...) să aflăm ce facem noi în această situaţie (...) O decizie a instanţei trebuie respectată întocmai", a spus Gabriel Tufeanu.

Vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, a întărit propunerea, explicând faptul că, în această situaţie, Consiliul trebuie să analizeze un eventual dosar de autorizare al unui nou studio, în cazul în care va fi depus unul. Potrivit legislaţiei audiovizualului, pentru ca Antena 1 şi Antena 3 să poată emite dintr-un alt studio, acesta trebuie să fie autorizat de către Consiliu.

Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat a spus despre grupul Intact că este "cel mai important trust din România", precizând că o eventuală întrerupere a emisiei televiziunilor sale lezează dreptul publicului. "Nu avem timp din punct de vedere birocratic", a spus Gubernat, referindu-se la un dosar de autorizare al unui nou studio, inspecţia CNA prealabilă autorizării etc.

Prezentă la şedinţa CNA de marţi, Norina Ionescu, avocata grupului Intact, a apreciat ideea acestei discuţii. Totodată, aceasta a luat legătura cu reprezentanţii trustului şi a informat CNA că la şedinţa de joi a Consiliului vor fi prezenţi "reprezentanţii managementului de top ai Antena Group, pentru discuţii".

Astfel, membrii CNA prezenţi la şedinţa de marţi (Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu) au stabilit să se întâlnească, joi, cu reprezentanţii Antenelor.

În schimb, un alt membru al CNA, Valentin Jucan, care nu este prezent la şedinţa de marţi a Consiliului, a declarat, luni seară, că Antena 3 dezinformează şi face "şantaj public" prin modul în care prezintă decizia ANAF, care a notificat faptul că sediile Antena 1 şi Antena 3 trebuie eliberate în 5 zile.

"Ceea ce face acum Antena 3 se numeşte dezinformare şi şantaj public. De ce? Fiindcă Antena 3 ştia din august 2014, data hotărârii judecătoreşti rămasă definitivă, faptul că trebuie să îşi găsească alt sediu. Au sperat că vor fi ţinuţi în braţe", a spus Valentin Jucan, într-un mesaj publicat luni seară, pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook.

Valentin Jucan a precizat că va sesiza plenul CNA în privinţa programului difuzat, luni, de Antena 3, referitor la notificarea ANAF.

Sediile posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie eliberate în cinci zile, respectiv până la sfârşitul acestei săptămâni, inspectorii ANAF prezentându-le notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentinţa penală din 2013, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor.

"Direcţia generală regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate şi trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentinţe judecătoreşti, a notificat astăzi (luni - n.r.), 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menţionate", se arată într-un comunicat, de luni, al ANAF.

Directorul Antena 3, Mihai Gâdea, a anunţat, luni, în emisiunea "100 de Minute" că inspectorii ANAF le-au transmis că, în cel mult cinci zile, clădirile în care funcţionează postul de televiziune vor fi evacuate.

"Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală. Termenul pe care îl au la dispoziţie persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, aşa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare", se mai arată în comunicatul ANAF.

În august 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

Instanţa a dispus şi confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco, prejudiciul total fiind de circa 60 de milioane de euro. Ministerul Finanţelor Publice are calitatea de proprietar al acestor bunuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici