CNA: Spotul Academia Caţavencu intitulat "Drumul lui Băsescu" nu încalcă legislaţia audiovizuală

CNA a decis, marţi, că spotul publicitar al publicaţiei Academia Caţavencu intitulat "Drumul lui Băsescu" şi difuzat pe Realitatea TV şi Realitatea FM nu a încălcat legislaţia audiovizuală.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului CNA: Spotul Academia Caţavencu intitulat "Drumul lui Băsescu" nu încalcă legislaţia audiovizuală

CNA: Spotul Academia Caţavencu intitulat "Drumul lui Băsescu" nu încalcă legislaţia audiovizuală (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, spotul publicitar "Drumul lui Băsescu", difuzat în perioada 27 - 29 iulie pe posturile Realitatea TV şi Realitatea FM. Totodată, CNA a analizat o sesizare primită de la Administraţia Prezidenţială în legătură cu acest clip.

Preşedinţia a reclamat la CNA respectivul clip al publicaţiei Academia Caţavencu, care utilizează "cu rea-credinţă" imaginea lui Traian Băsescu, asociindu-l pe preşedinte cu "defrişarea unei păduri", fapt care îl "discreditează" pe şeful statului.

"În urma difuzării, marţi, 27 iulie a.c., ora 15.30, de către postul Realitatea TV a clipului "Drumul lui Băsescu", realizat de Academia Caţavencu, vă semnalăm că Administraţia Prezidenţială consideră că acesta afectează corecta informare a cetăţenilor prin proiectarea publică a unei imagini false despre preşedintele României. Considerăm că este vorba de utilizarea cu rea-credinţă a imaginii preşedintelui Traian Băsescu şi de asocierea acesteia cu defrişarea unei păduri pe fondul prezentării unor mesaje negative", se arată într-o sesizare transmisă CNA de către Administraţia Prezidenţială şi semnată de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

În urma analizei spotului şi a sesizării, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a propus somarea posturilor Realitatea TV şi Realitatea FM cu intrarea în legalitate, fapt care presupune că respectivul spot nu mai poate fi difuzat. Sancţiunea a fost propusă în baza articolului 155 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În sensul prezentului cod, constituie publicitate politică clipurile publicitare care promovează un partid, un om politic sau un mesaj politic. (2) Publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală".

Attila Szasz, membru al CNA, a fost de părere că nu poate fi folosită imaginea unui politician în scopul profitului economic, fără acordul respectivei persoane. "Nu poţi să profiţi economic, folosind imaginea unui politician", a spus Attila Szasz.

Propunerea lui Ioan Onisei, de somare a Realitatea TV şi a Realitatea FM cu intrarea în legalitate, nu a întrunit însă numărul minim de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Totodată, în şedinţa de marţi, CNA a analizat trei materiale video difuzate pe posturile Realitatea TV şi Realitatea FM în perioada 5 - 10 august, care au avut mesajul "Explorează grădina băieţilor deştepţi din Carpaţi: Băsescu, Udrea, Boc!".

Potrivit CNA, în spotul cu Traian Băsescu au fost difuzate imagini şi declaraţii ale preşedintelui. Totodată, prezentatoarea a spus: "Chiar dacă Traian Băsescu este de părere că trăim într-o ţară second hand, iată cum arată România lui Traian Băsescu". De asemenea, o voce din off spunea: "A promis că reduce corupţia la nivel înalt (...) Astăzi, corupţia a ajuns politică de stat. A promis că oamenii vor trăi mai bine (...) Astăzi a redus salariile bugetarilor (...) A spus că va fi un preşedinte apropiat de oameni. Astăzi a ajuns să-şi dispreţuiască poporul (...)". Materialul se încheia cu replica "Explorează grădina băieţilor deştepţi din Carpaţi: Băsescu, Udrea, Boc!".

"Sunt spoturi politice cu caracter negativ", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA. El a propus somarea Realitatea TV cu intrare în legalitate, fapt care presupune că postul nu mai poate difuza aceste materiale. Sancţiunea a fost propusă în baza articolului 155 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În sensul prezentului cod, constituie publicitate politică clipurile publicitare care promovează un partid, un om politic sau un mesaj politic. (2) Publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală".

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare, membru CNA, a fost de părere că materialele difuzate de Realitatea TV prezintă realitatea din România şi nu sunt clipuri politice. "Ce e nereal? Asta este realitatea României. Unde e clip politic?", a spus Mălaimare.

"Eu consider că este evident publicitate politică. Poate fi dat în campania electorală oricând", a spus, în schimb, Gelu Trandafir, membru CNA. "Problema este legată de repetiţia lui şi de legarea lui de promo-uri, de calupurile de publicitate", a mai spus Gelu Trandafir, precizând că, până în prezent, CNA a sancţionat astfel de spoturi.

Prezentă la şedinţa CNA, Roxana Niculescu, directorul de programe al Realitatea TV, a spus că producţiile respective au fost difuzate în contextul lansării brandului turistic şi nu se mai difuzează în prezent. "A fost un colaj de declaraţii pe care şi le-au asumat cei trei. Este şi doamna ministru Elena Udrea, pentru că şi doamna ministru a aprobat brandul turistic. Nu cred că am dezinformat", a spus Roxana Niculescu.

În urma votării, propunerea lui Ioan Onisei, de somare cu intrarea în legalitate a Realitatea TV şi Realitatea FM, nu a primit numărul minim de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici