CNA: Sunt necesare criterii care să spună ce înseamnă interes public în audiovizual

Cristina Trepcea, membru al CNA, a declarat miercuri, în faţa Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, că sunt necesare nişte criterii clare, elaborate cu sprijinul Parlamentului, care să stabilească ce înseamnă "interes public", pentru că peisajul audiovizual s-a degradat.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului CNA: Sunt necesare criterii care să spună ce înseamnă interes public în audiovizual

CNA: Sunt necesare criterii care să spună ce înseamnă interes public în audiovizual (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Cristina Trepcea, alături de alţi şapte membri ai CNA, participă miercuri la şedinţa Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Membrii CNA sunt audiaţi la Comisia de Cultură a Camerei ca urmare a unei sesizări transmise de o parte dintre aceştia, care au solicitat o întrevedere cu parlamentarii.

"Când am lăsat să plece această scrisoare, ne-am pus întrebarea dacă gestul nostru nu va fi politizat. Dar, dacă ne lăsăm opriţi de această teamă, o să ajungem să nu mai facem nimic (...) Sunt foarte multe lucruri care au apărut în ultima vreme ca nesatisfăcătoare, atât pentru noi, cât şi faţă de radiodifuzori, dar şi faţă de public (...) Problema este că nu suntem deloc siguri că înţelegem cu toţii acelaşi lucru prin interes public. Unul dintre motivele noastre este să vedem dacă am putea găsi o soluţie, pentru a găsi împreună o definiţie cât se poate de clară a ceea ce înseamnă interes public. Noi vedem nişte criterii de care să putem ţine seama când judecăm încălcarea sau respectarea legii. Noi gândim într-un anumit fel, dar când radiodifuzorul spune interes public, el citeşte altfel, atunci în faţa lui apar nişte date de audienţă. Nu întotdeauna ceea ce stârneşte interesul public este cu adevărat interesul public. Poate ar trebui să ne gândim serios dacă nu putem să stabilim nişte criterii ca în momentul în care judecăm să nu mai putem fi acuzaţi nici noi de dublă măsură", a spus Cristina Trepcea.

Ea a precizat că nu ştie cum poate fi rezolvată problema doar în baza actualei legislaţii a audiovizualului. "Direcţia în care se aduce audiovizualul nu este cu siguranţă cea în care noi ne-am dori să se ducă. Dacă, în urma acestor discuţii, o să rezulte ceva, poate la nivelul legii, poate în atitudine, poate la nivelul radiodifuzorilor care creează programe de televiziune, înseamnă că discuţia asta şi-a atins scopul", a spus Trepcea.

Ea a precizat că CNA nu îşi doreşte să aplice sancţiuni posturilor de televiziune şi radio. "De curând, s-a spus că CNA vrea să închidă o televiziune", a atenţionat ea, precizând că în momentul în care a fost numită iniţial în CNA şi-a dorit foarte mult să poată contribui la redeschidea postului OTV, a cărui licenţă audiovizuală fusese retrasă de Consiliu. "Mi-am dorit acest lucru, nu pentru că televiziunea aceasta este pe gustul meu, ci pentru că oriunde mă duceam în Europa mi se spunea că noi suntem ăia care închidem televiziuni. Ne dorim să nu mai avem nevoie să luăm măsuri pe care nu ni le dorim", a explicat Trepcea.

Şase membri ai CNA au solicitat, în data de 28 octombrie, prin intermediul unei sesizări, Comisiilor de cultură din Parlament o audiere pentru "a identifica soluţii pentru corectarea neajunsurilor şi pentru crearea unor criterii care să definească interesul public din domeniul comunicării audiovizuale al cărui garant este CNA".

La şedinţa Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor participă şi Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, Ioan Onisei, vicepreşedintele Consiliului, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Gelu Trandafir, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare - membri ai Consiliului. De asemenea, la şedinţă, sunt prezenţi George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), Mircea Toma, preşedintele Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, şi Liana Ganea de la aceeaşi asociaţie, dar şi Cristina Lupu, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici