CNA: Televiziunile SRTv vor putea să emită digital, în mod experimental, până la sfârşitul lui 2015

Televiziunile din portofoliul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) - TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News, TVR HD şi studiourile regionale ale TVR - vor putea să emită digital terestru, în mod experimental, până pe 31 decembrie 2015, potrivit unei decizii luate, joi, de CNA.

Urmărește
636 afișări
Imaginea articolului CNA: Televiziunile SRTv vor putea să emită digital, în mod experimental, până la sfârşitul lui 2015

CNA: Televiziunile SRTv vor putea să emită digital, în mod experimental, până la sfârşitul lui 2015 (Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o adresă primită de la SRTv, care a solicitat Consiliului să sprijine demersul TVR privind extinderea transmisiei experimentale digitale terestre în standardul DVB-T2.

SRTv a solicitat acest lucru CNA, având în vedere obligaţia României de finalizare a procesului de încetare a serviciilor de televiziune analogică terestră până pe 17 iunie 2015 şi având în vedere Hotărârea Guvernului numărul 403 din 2013 de aprobare a Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.

Astfel, SRTv a solicitat CNA aprobarea pentru a testa soluţia de tranziţie propusă de Radiocom, televiziunile retransmise în standardul DVB-T2 urmând să fie cele existente (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi TVR HD), cărora televiziunea publică doreşte să adauge şi studiourile sale teritoriale.

TVR consideră că extinderea transmisiei digitale terestre în standardul agreat de ANCOM este necesară şi vine în întâmpinarea cererilor telespectatorilor pentru o recepţie de înaltă calitate a programelor de televiziune, potrivit unei adrese transmise la CNA de Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv.

În aceeaşi adresă este precizat faptul că în anul 2015 este alocată de la bugetul de stat o sumă de 163,2 milioane de lei în vederea asigurării de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) a circuitelor pentru transmisia analogică terestră.

În şedinţa CNA de joi, Nicolae Voican, reprezentantul TVR, a spus că, pe 16 iunie, SRTv a fost anunţată de SNR că, în urma unor eforturi ale departamentului tehnic de la Radiocom, au fost modificate emiţătoarele din câteva amplasamente care emiteau analogic terestru TVR 2 şi pregătite în regim de test pentru o transmisie digitală, DVB -T2.

"În baza acestei informări de la SNR şi ţinând cont că transmisiunea analogică terestră s-a întrerupt pe 17 iunie, am solicitat prelungirea experimentului digital terestru care funcţionează acum în câteva amplasamente ale SNR în regim de test, cu standardul agreat de România, DVB-T2", a explicat Nicolae Voican. El a precizat că aceste transmisii de test se realizează cu acordul ANCOM.

CNA a decis să aprobe solicitarea SRTv cu unanimitatea de voturi ale membrilor prezenţi la şedinţa de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Pe de altă parte, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii Radiocom a anunţat, miercuri, începerea etapei de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

"În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 - dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională, şi împreună cu Societatea Română de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi", a anunţat Radiocom, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În această fază, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitaţia pentru achiziţionarea unor echipamente noi.

În paralel, Radiocom va continua până la 31 decembrie 2016 emisia pe cale terestră a postului public de televiziune - TVR 1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a României.

Societatea de Radiocomunicaţii a comunicat, totodată, calendarul implementării televiziunii digitale terestre în România, după adjudecarea a trei licenţe naţionale în banda UHF.

Astfel, miercuri a început o etapă premergătoare a proiectului MUX1, care vizează realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi "free to air" şi va conţine programe publice şi comerciale. "Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două reţele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune", a mai spus Radiocom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici