- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.05.2011, 16:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA va analiza emisiunile de la Antena 3 în care au fost difuzate materialele lui Stelian Negrea
CNA a decis, marţi, să analizeze emisiunile de la Antena 3 în care au fost difuzate materiale realizate de Stelian Negrea - după ce jurnalistul a acuzat trustul de presă Intact de ingerinţe editoriale -, pentru a vedea dacă respectivele producţii încalcă legislaţia audiovizualului.
Urmărește
16 afișări
Stelian Negrea şi conducerea Intact au fost invitaţi la şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), după ce jurnalistul a acuzat trustul de presă, în interviuri publicate în Evenimentul zilei, de practici lipsite de deontologie şi ingerinţe editoriale.
Astfel, la şedinţa de marţi a Consiliului, Stelian Negrea a spus că timp de trei ani a lucrat ca Senior Editor la ziarul Financiarul din cadrul trustului Intact, iar de la 1 martie 2011 i s-a propus să preia conducerea unui Departament de investigaţii, coordonat direct de conducerea trustului Intact, prin intermediul lui Codruţ Şereş. În acest sens, Stelian Negrea a spus că urma să semneze prin intermediul firmei sale - SC Gershwin Media SRL - un contract de furnizare servicii de media către Intact Media Group, însă a refuzat să semneze respectivul contract întrucât avea clauze abuzive şi contrare libertăţii de exprimare.
"Am muncit două luni şi am fost plătit o singură lună pe factură", a spus Stelian Negrea. El a arătat legitimaţia de presă pe care a avut-o de la Antena 3 şi a mai spus că unele dintre materialele pe care le-a realizat, la comanda lui Codruţ Şereş, au fost difuzate pe postul Antena 3.
Totodată, Stelian Negrea a mai spus că, în trustul Intact, Codruţ Şereş i-a comandat campanii împotriva unor politicieni, printre care Elena Udrea şi Valentin Calcan, sau societăţi comerciale, printre care RCS&RDS. "Ni se comanda să strângem orice fel de informaţii care puteau să fie compromiţătoare. Eu sunam, făceam materialele, apoi le trimiteam către şeful ştirilor de Antena 3, Alin Romaşcan, şi către adjunctul lui. Materialele apăreau. Nu era trecut nimeni la autor", a spus Stelian Negrea, precizând că materialele au apărut aşa cum le-a furnizat el, însă el le-a realizat în concordanţă cu indicaţiile primite de la Codruţ Şereş. "Materialele corespundeau realităţii, nu erau făcături, dar puteau fi interpretate", a mai spus el.
Întrebat de ce a acceptat să lucreze două luni în trustul Intact, în aceste condiţii, Stelian Negrea a spus: "Am vrut să devoalez un mecanism. Dacă nu aveam probe, nu m-ar fi crezut nimeni. Eu nu am semnat contractul. Am refuzat. Le-am trimis un e-mail şi le-am precizat punctele pe care nu le pot semna, pentru că încalcă libertatea de exprimare (...) Când am văzut că vine valul de presiuni asupra mea am început să strâng probe".
În plus, Negrea a adus la CNA una din probele strânse, respectiv o înregistrare cu el şi Codruţ Şereş. Întrebat de către Christian Mititelu, membru al CNA, cine a făcut respectiva înregistrare, Negrea a spus: "Eu am strâns probe ca să-mi susţin punctul de vedere".
"Dacă foloseşti astfel de practici la televizor, probabil este firesc să le foloseşti şi în viaţa privată. Probabil că ce se găseşte acolo e foarte grav, dar şi felul în care le-aţi strâns este grav. Putem să ne gândim că orice discuţie din redacţie va fi înregistrată", a spus Cristina Trepcea, membru al CNA.
În schimb, Negrea a spus că îl jignesc insinuările cu privire la faptul că respectiva înregistrare ar fi fost făcută de serviciile secrete. "Înregistrările, tehnic, nu sunt grozave, pentru că nu fac parte din acea categorie...", a spus Negrea.
De cealaltă parte, conducerea trustului Intact nu a fost prezentă, marţi, la CNA, însă la şedinţă au participat avocaţii posturilor Antena 1 şi Antena 3, respectiv Mirela Bomboe şi Ionuţ Dojană.
Astfel, Mirela Bomboe a spus că nici Antena 1 şi nici Antena 3 nu au avut relaţii contractuale de muncă sau de alt gen cu Stelian Negrea sau cu firma lui. "Singura calitate pe care a deţinut-o până în 2010 a fost de Senior Editor la Media Casa Press (publisherul Financiarul, n.r.)", a spus Mirela Bomboe. Ea a precizat că probabil exista o relaţie contractuală între Intact Media Group şi societatea lui Stelian Negrea, însă "Intact Media Group nu este radiodifuzor". "Intact Media Group furnizează servicii pentru celelalte societăţi din grup", a mai spus Bomboe.
Totodată, Intact Media Group a anunţat printr-un comunicat de presă, remis în 9 mai MEDIAFAX, că a decis acţionarea în judecată a lui Stelian Negrea şi a lui Florin Ciornei, precum şi a cotidianului Evenimentul zilei.
"Stelian Negrea poartă alături de cotidianul Evenimentul zilei, de aproximativ o săptămână, o campanie denigratoare la adresa Intact Media Group, a jurnaliştilor şi a persoanelor din management, fapt de natură să creeze prejudicii economice şi de imagine companiilor care fac parte din Intact Media Group", se spunea în comunicatul trustului Intact. În comunicat se mai spunea că Stelian Negrea "nu a avut niciodată vreun raport contractual cu Antena 3, iar Florin Ciornei este redactorul care a înlesnit apariţia materialelor defăimătoare la adresa Intact, în cotidianul Evenimentul zilei".
Pe de altă parte, Stelian Negrea a spus în şedinţa de marţi a CNA că Intact Media Group a depus plângere penală împotriva lui, pentru săvârşirea "infracţiunii de înşelăciune".
Discuţiile pe marginea cazului Stelian Negrea au durat aproape patru ore, în şedinţa de marţi a CNA.
Potrivit lui Christian Mititelu, "aceste construcţii atât de ciudate (între firma lui Stelian Negrea şi Intact Media Group, pe de o parte, şi Intact Media Group, Antena 1 şi Antena 3, pe de altă parte, n.r.) îngreunează aplicarea Legii audiovizualului". "Dacă se construieşte aşa ceva cu firme intermediare care lucrează cu firme de prestatori e greu de urmărit firul responsabilităţii editoriale", a mai spus Mititelu. "Mie mi s-a părut că el face documentare pentru postul respectiv (Antena 3, n.r.). Eu nu sunt de acord că termenul ingerinţă se poate aplica unei sugestii care vine din interior. În interior sunt relaţii contractuale, pe linia editorială. Este o relaţie internă. Ce putem face noi?", s-a întrebat Christian Mititelu
"Lucrurile se complică prin relaţiile astea contractuale, mai ales că respectivul contract (dintre firma lui Stelian Negrea şi Intact Media Group, n.r.) nu a fost semnat", a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
"Mi se pare foarte interesant faptul că o societate comercială are un contract cu alte societăţi pentru furnizarea de conţinut editorial. Lucrul acesta eu îl consider periculos şi este de natură să eludeze prevederile legale, inclusiv contractul colectiv de muncă şi clauza de conştiinţă, pe de o parte. Pe de altă parte, asemenea tip de relaţionare, organizaţională sau contractuală, este făcută să eludeze şi responsabilităţile în legătură cu conţinutul", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA. El a precizat că ar trebui ca organele în drept să analizeze dacă nu cumva există elemente pentru infracţiunea de şantaj în acest caz, făcând referire la faptul că lui Stelian Negrea îi erau trasate comenzi de către conducerea Intact.
Totodată, Narcisa Iorga a spus că membrii CNA au obligaţia să apere interesul public, drepturile jurnalistului şi să nu permită cenzura. Ea a precizat însă că, deşi nu are pârghiile pentru a sancţiona astfel de abateri, CNA nu poate să bage capul în nisip, ci trebuie să ia o poziţie. "Noi trebuie să vedem dacă ceea ce apare pe ecran, conţinutul editorial, este conform legislaţiei", a spus Iorga.
În cele din urmă, la propunerea lui Răsvan Popescu, CNA a decis să analizeze emisiunile în care au fost difuzate materialele realizate de Stelian Negrea. "Am stabilit să dezvoltăm acest caz în urma audierilor de astăzi în sensul de a verifica emisiunile în care au fost difuzate materialele domnului Negrea, la care dânsul a făcut referire în cadrul audierii de astăzi şi de asemenea să solicităm organigrama întregului trust pentru a vedea care sunt raporturile editoriale între această unitate - Intact Media Group - la care colabora domnul Negrea şi canalele de televiziune (Antena 1 şi Antena 3, n.r.), ca să vedem şi noi până la urmă cine avea dreptul de viză finală pe difuzarea acestor materiale", a spus Răsvan Popescu, la finalul şedinţei CNA de marţi.
În cadrul şedinţei de marţi, Popescu a mai spus că CNA ar putea încerca să găsească o formulă prin care să se introducă în proiectul de modificare a Legii audiovizualului, aflat în prezent în dezbaterea Senatului, o prevedere care să "pună la adăpost jurnaliştii" în faţa ingerinţelor editoriale sau comerciale. El s-a referit la o eventuală introducere "a clauzei de conştiinţă" în viitoarele contracte de muncă dintre angajatori şi angajaţii-jurnalişti. CNA nu a luat însă o decizie finală cu privire la acest aspect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe