CNA: Vom analiza în şedinţa viitoare sesizarea staff-ului lui Traian Băsescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit o sesizare de la staff-ul lui Traian Băsescu cu privire la lipsa de echilibru a TVR în campania pentru referendum şi o va analiza în şedinţa următoare, a declarat pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului CNA: Vom analiza în şedinţa viitoare sesizarea staff-ului lui Traian Băsescu

CNA: Vom analiza în şedinţa viitoare sesizarea staff-ului lui Traian Băsescu

"Am primit sesizarea şi o vom analiza în şedinţa viitoare a Consiliului", a spus Răsvan Popescu.

Următoarea şedinţă a CNA ar putea avea loc marţi. În mod curent, CNA desfăşoară şedinţe publice în fiecare marţi şi joi.

Totuşi, până în prezent, în această campanie pentru referendum, CNA nu a identificat elemente de încălcare a legislaţiei audiovizuale la posturile Televiziunii Române şi nu a aplicat vreo sancţiune televiziunii publice.

În şedinţa din 19 iulie, membrii CNA i-au audiat pe Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al campaniei preşedintelui suspendat Traian Băsescu, şi Ion Stavre, coordonatorul emisiunilor electorale ale Televiziunii Române. Atunci, reprezentantul TVR şi reprezentantul lui Traian Băsescu au agreat soluţia ca în următoarea ediţie (cea din 24 iulie, n.r.) a emisiunilor de campanie dedicată preşedintelui suspendat să se suplimenteze timpul alocat acesteia cu aproximativ 8 minute. Soluţia a fost agreată pentru ca televiziunea publică să se poată echilibra după ce, pe 16 iulie, difuzase un interviu cu Crin Antonescu, în care preşedintele interimar făcuse referiri la chestiuni care privesc campania electorală.

Pe de altă parte, în această campanie, atunci când a aplicat sancţiuni unor posturi de televiziune, CNA a avut în vedere dezechilibrul între punctele de vedere pro şi contra demiterii preşedintelui României exprimate strict de oameni politici, care şi-au manifestat deschis aceste opţiuni. CNA nu a acordat sancţiuni posturilor de televiziune pentru puncte de vedere exprimate de jurnalişti, analişti sau alte persoane din societatea civilă.

Vineri, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat Traian Băsescu, a anunţat că a adresat o solicitare conducerii TVR, precum şi o sesizare CNA, în care solicită restabilirea echilibrului între părerile pro şi contra demiterii în emisiunile de campanie de pe postul public TVR 1.

"Semnalez modul vădit părtinitor în care postul public de televiziune TVR 1 şi conducerea SRTV a acoperit campania pentru referedum. Vă pot da şi cifre: de la începutul campaniei până în prezent a acordat postul public TVR trei ore şi 51 de minute susţinătorilor demiterii preşedintelui, practic USL, şi doar o oră şi 38 de minute domnului Traian Băsescu. De asemenea, pe postul public de televiziune TVR 1, domnul Traian Băsescu a avut doar două intervenţii în emisiuni electorale pe când susţinătorii demiterii sale, USL, a avut şase emisiuni, chiar emisiuni în afara celor prevăzute legal prin decizia Comisiei parlamentare pentru timpii de antenă", a declarat Oprea.

El a reclamat şi faptul că în jurnalul TVR de joi seară, "în ciuda formatului obişnuit al jurnalului, a fost invitat în studio un jurnalist care şi-a prezentat părerea personală pro demitere a domnului preşedinte Traian Băsescu".

Oprea a mai precizat că a înaintat o scrisoare deschisă preşedintelui-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi o sesizare CNA în care solicită, "aşa cum prevede legea, crearea unui echilibru între părerile pro şi contra demiterii".

În scrisoarea deschisă remisă presei, Oprea îi solicită lui Săftoiu să dispună "acordarea, în cadrul campaniei, a unui spaţiu de emisie echivalent susţinătorilor părerii împotriva demiterii, respectiv echipei de campanie a domnului Traian Băsescu, inclusiv a unui spaţiu similar de emisie în cadrul Jurnalului TVR de vineri, 27 iulie, de la ora 19.00, de pe postul TVR 1".

"Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) a impus o grilă de programare a emisiunilor electorale care îi favorizează, în mod evident, pe susţinătorii demiterii domnului preşedinte (nominalizaţi în documentele SRTV drept reprezentaţii «USL») şi a refuzat orice propunere de negociere pe care Echipa de campanie a domnului Traian Băsescu a înaintat-o reprezentanţilor SRTV de şase ori în scris, pe mail şi pe fax, şi de mult mai multe ori verbal; grila de programare a emisiunilor electorale propusă iniţial de SRTV acorda susţinătorilor demiterii domnului preşedinte cele mai bune spaţii de emisie (ultimele emisiuni din campanie, cea de joi, 26 iulie 2012, pentru postul TVR 1, şi cea de vineri, 27 iulie 2012, pentru postul TVR Info)", menţionează Oprea în scrisoarea adresată lui Săftoiu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat arată în scrisoare că, "pe durata campaniei, domnul Traian Băsescu a fost prezent la postul public de televiziune TVR 1 de două ori (în emisiunile electorale de joi, 12 iulie 2012, şi marţi, 24 iulie 2012) în timp ce reprezentanţii USL şi susţinătorii demiterii domnului preşedinte au fost prezenţi de şase ori (în cadrul unor ediţii speciale luni, 16 iulie 2012, şi luni, 23 iulie 2012, în cadrul unor emisiuni electorale marţi, 18 iulie 2012, miercuri, 19 iulie 2012, şi joi, 26 iulie 2012, şi în cadrul «Jurnalului TVR» de joi, 26 iulie 2012)".

"Menţionăm că domnului Traian Băsescu i s-a impus de către conducerea SRTV o a treia programare la o emisiune electorală marţi, 17 iulie 2012, în acelaşi interval orar în care domnia sa avea programată o participare la o altă emisiune de televiziune; deşi acest lucru a fost anunţat din timp reprezentanţilor SRTV pentru a se reprograma intervenţia, aceştia au refuzat să acorde alt spaţiu de emisie domnului Traian Băsescu, impunând grila de programare care îi favoriza, în mod evident, pe susţinătorii demiterii domnului preşedinte", se aarată în document.

Potrivit scrisorii lui Oprea, "emisiunea informativă de pe postul public de televiziune TVR 1 «Jurnalul TVR», de joi, 26 iulie 2012, la ora 19.21, a avut, în mod excepţional şi în afara formatului obişnuit din ultima perioadă, un invitat, domnul Cristian-Tudor Popescu; la întrebarea explicită a moderatoarei, doamna Monica Ghiurco, acesta a făcut mai multe afirmaţii electorale vădit în favoarea demiterii domnului preşedinte".

În scrisoare mai este redat şi un dialog între moderatorul TVR şi Cristian Tudor Popescu: "Monica Ghiurco: Întreb cetăţeanul Cristian-Tudor Popescu, în aceste condiţii v-aţi pierdut motivarea de a merge la referendum, veţi merge la vot duminică?, Cristian Tudor Popescu: Eu voi merge la referendum şi voi vota, aşa cum, de altfel, am şi scris, am şi spus, voi vota «da» la acest referendum".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici