CNA vrea ca posturile TV să adopte coduri de conduită, pentru a fi mai uşor identificabilă cenzura

CNA a decis, în urma analizării "incidentelor" de la RealitateaTV şi Antena3, că va interveni asupra Codului audiovizual, astfel încât radiodifuzorii să fie obligaţi să adopte propriile coduri de conduită, Narcisa Iorga, membru CNA, precizând că este evidentă cenzura la ambele televiziuni de ştiri.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului CNA vrea ca posturile TV să adopte coduri de conduită, pentru a fi mai uşor identificabilă cenzura

CNA vrea ca posturile TV să adopte coduri de conduită, pentru a fi mai uşor identificabilă cenzura (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) i-a audiat marţi pe Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea Media, pe Sorin Enache, directorul general al Realitatea TV, pe Sebastian Ghiţă, persoana desemnată de Asesoft la Realitatea Media, pe de o parte, dar şi pe Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, şi pe jurnalista Sorina Matei, pe de altă parte. Deşi au fost invitaţi la şedinţa CNA, Mihai Gâdea, directorul general al Antena 3, şi jurnaliştii Oana Stancu şi Adrian Ursu nu au participat la şedinţa Consiliului.

Valeriu Turcan şi Sorina Matei au fost audiaţi la CNA în cazul refuzului Antenei 3 de a realiza un interviu cu şeful statului, după ce staţia trimisese o solicitare în acest sens Administraţiei Prezidenţiale. Sorina Matei a scris săptămâna trecută pe blogul personal că şi-a dat demisia din funcţia de şef al Secţiei Politic şi din trustul Intact. Sorina Matei a spus că redacţia şi conducerea Antena 3 a solicitat un interviu cu preşedintele Băsescu, care urma să fie realizat de ea, ulterior Mihai Gâdea răzgândindu-se şi solicitând ca interviul să fie făcut în alte condiţii. Ulterior, însă nu a fost trimisă o altă solicitare pentru un interviu cu şeful statului.

Pe de altă parte, Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea Media, Sebastian Ghiţă, reprezentantul Asesoft la Realitatea, şi Sorin Enache, directorul general al Realitatea TV, au fost audiaţi în legătură cu scoaterea bruscă din grila Realitatea a emisiunii "Ora de foc", moderată de Oana Stancu şi Adrian Ursu, a suspendării din funcţie a lui Cătălin Popa, directorul editorial, şi a Mădălinei Dulamă, redactor-şef. Totodată, ei au detaliat relaţiile contractuare dintre Asesoft şi Realitatea Media.

De asemenea, Sorin Freciu şi Sebastian Ghiţă au declarat că vor purta o discuţie pentru "a armoniza" punctele de vedere ale Realitatea Media şi Asesoft, după ce aceştia s-au acuzat de ingerinţe editoriale la Realitatea TV. În ceea ce priveşte acţionariatul Realitatea Media, Sorin Freciu a precizat că din acesta fac parte copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, prin societatea Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, care este acţionarul majoritar al Realitatea Media SA (cu 66,547235618%). Răspunzând unor întrebări venite din partea unor membri ai CNA - Narcisa Iorga şi Ioan Onisei -, Sorin Freciu a spus că Sorin Ovidiu Vântu este împuternicit în relaţia cu Realitatea de copiii lui. "El îşi reprezintă copiii", a spus Freciu.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA, în urma acestor audieri, Consiliul va pregăti o serie de documente care să îi permită să intervină mai bine în cazuri de acest tip care sunt destul de puţin acoperite juridic şi legal.

"Pentru a putea să facem acest lucru, vom interveni asupra Codului audiovizual astfel încât să determinăm posturile să adopte şi să publice pe site-urile lor coduri de conduită, astfel încât să putem şti cu precizie fiecare ce atribuţii are, ce atribuţii îi revin Consiliului de Administraţie, responsabililor editoriali, în aşa fel încât să fim mai pregătiţi în viitor în a dezbate cazuri de eventuale ingerinţe sau cenzură. De asemenea, am constatat că o serie de posturi nu se achită de obligaţia legală din articolul 48 din Legea audiovizualului, în aşa fel încât să publice o serie de date care ţin de funcţionarea lor şi în acest sens o să pregătim un proiect de sancţiune. Deocamdată, am constatat la nivelul Realitatea şi Antena 3, dar vom face o monitorizare mai complexă la posturile care intră în must carry. De asemenea, vom solicita Parlamentului ca articolul 6 din Lege, care, în momentul de faţă, nu are un regim sancţionatoriu, să fie prevăzut la regimul sancţionatoriu, la capătul procesului legislativ de modificare a legii audiovizualului", a spus Răsvan Popescu.

Deciziile modificării Codului audiovizual au fost luate la propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, şi au fost susţinute şi de ceilalţi membri ai Consiliului.

De altfel, Onisei a fost de părere că membrii CNA trebuie să decidă în cazul Realitatea TV şi Antena 3 dacă a fost sau nu cenzură, chiar şi în absenţa unei sancţiuni, întrucât Legea audiovizualului nu prevede un regim sancţionatoriu în astfel de cazuri.

O poziţie mult mai tranşantă a avut Narcisa Iorga, membru al CNA. Ea a considerat că şi la Antena 3 şi la Realitatea TV este vorba despre cenzură şi despre ingerinţe editoriale.

"Câtă vreme directorul general al postului, Mihai Gâdea, afirmă în emisiunile sale, care sunt aşa-zise emisiuni etalon ale postului, că nu acceptă spaţiu pentru opiniile puterii, este clar că este vorba de cenzură. Când nu laşi să se exprime o opinie, nu laşi jurnaliştii să-şi facă meseria pentru care sunt plătiţi înseamnă că le impui o anumită atitudine, adică cenzurezi conţinutul editorial al postului. Aici cred că nu se înţelege foarte bine rolul legii audiovizualului, nu e vorba de staţii private şi staţii publice de televiziune (...) Toate trusturile de presă private se supun aceleiaşi legi a audiovizualului, care prevede clar informare obiectivă şi libera formare a opiniei publice", a declarat Narcisa Iorga.

În privinţa Realitatea TV, Narcisa Iorga consideră că ingerinţele editoriale sunt evidente. "Consider că ingerinţele în politica editorială sunt evidente, indiferent din ce parte ar veni. Se acuză unii pe alţii că «nu eu am făcut ingerinţe în politica editorială, a făcut cutare», deci ingerinţa în politica editorială există. Problema cea mai mare la Realitatea TV este că domnul Sorin Ovidiu Vântu face declaraţii publice cu privire la drepturile domniei sale, la decizii pe care le ia în privinţa managerului, în privinţa intervenţiei în politica editorială a posturile, cum chipurile la acestea se înregistrează un derapaj. În ce calitate? Domnul Sorin Ovidiu Vântu, chiar şi dacă ar fi acţionar, nu ar avea dreptul să sune un responsabil editorial al Realităţii TV să-i spună ce să facă sau ce să nu facă. Este evident. Legea nu prevede sancţiuni, dar asta nu îmi dă mie dreptul ca membru al CNA să nu constat că există derapaje de la libertatea de expresie şi de la independenţa editorială a postului", a explicat Narcisa Iorga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici