Codul faraonului Bocchoris, refăcut într-un volum, lansat la Muzeul Naţional de Istorie

Un volum ce reface codul faraonului Bocchoris, una dintre cele mai enigmatice şi controversate figuri ale Antichităţii, "Reformele lui Bocchoris", va fi lansat joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Codul faraonului Bocchoris, refăcut într-un volum, lansat la Muzeul Naţional de Istorie

Codul faraonului Bocchoris, refăcut într-un volum, lansat la Muzeul Naţional de Istorie

Cartea, finalizată în 1978, a apărut la editura Monitorului Oficial, lansându-se la 28 ani de la moartea autorului, Achim Popescu.

La evenimentul de lansare a volumului vor participa fiica şi nepoata scriitorului, Adriana Bâldea şi Ioana Bâldea, dar şi personalităţi precum: Fawzi Gohar, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt, Vlad Nistor, decan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, Iulian Cârţână, prorector al Universităţii Hyperion, Anca Ivaşcu, redactor-şef al editurii Monitorul Oficial, Valentina Puiu, traducător, şi Crişan Muşeţeanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

"Reformele lui Bocchoris" este un volum ştiinţific, care se remarcă prin spectaculosul subiectului: Bocchoris, al doilea faraon al dinastiei a XXIV-a, ars pe rug de rivalul său, un rege kuşit, e autorul unui cod de legi distrus.

Progresiv, Bocchoris intră în legendă ca un faraon justiţiar, un fel de Harun-al-Raşid egiptean, democrat în vederi şi dotat cu acea înţelepciune care ţine de o anumită aură hiperbolizantă. El este "regele în timpul căruia un măgar a vorbit", "faraonul care îi eliberează pe evrei", autorul unor judecăţi aproape mitice, care se inserează în folclorul sait. Este al doilea faraon egiptean considerat eretic şi singurul care moare ars pe rug, ceea ce îi dă, indiscutabil, un aer de erou legendar, exacerbat de distrugerea misteriosului cod, consemnat ca progresist, dar imposibil de consultat şi evaluat după criterii ştiinţifice actuale.

Refacerea codului de către Achim Popescu, finalizată în 1978, presupune repunerea în drepturi a unui faraon condamnat de istorie la obscuritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici