Colecţia de artă Victor Hugo, scoasă la licitaţie pe 4 aprilie, la Paris

Aproape 500 de cărţi, tablouri, fotografii şi piese de mobilier care au aparţinut scriitorului Victor Hugo şi urmaşilor acestuia, estimate la aproximativ 1 milion de euro, vor fi scoase la vânzare pe 4 aprilie, la Paris, într-o licitaţie organizată de casa Christie's.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului Colecţia de artă Victor Hugo, scoasă la licitaţie pe 4 aprilie, la Paris

Colecţia de artă Victor Hugo, scoasă la licitaţie pe 4 aprilie, la Paris (Imagine: www.christies.com)

Copiii lui Jean Hugo (1894 - 1984), strănepot al celebrului scriitor francez, autorul unor opere celebre precum "Mizerabilii", "Ruy Blas" şi "Notre-Dame de Paris" şi intelectual angajat, sunt persoanele care au decis să scoată la vânzare această colecţie.

"Niciun muzeu nu şi-a declarat până acum intenţia de a rezerva obiectele propuse spre vânzare", a declarat un reprezentant al casei de licitaţii Christie's.

Admiratorii lui Victor Hugo, denumiţi în limba franceză "Hugolâtres", dar şi alte persoane interesate vor putea să descopere astfel numeroase mărturii ale activităţii sale politice şi literare, ca şi o serie de scrisori adresate apropiaţilor săi. Printre acestea se află "Lettre à la fiancée", scrisă lui Adèle Foucher în anii 1820, semnată "Victor", estimată la o sumă cuprinsă între 3.000 de euro şi 5.000 de euro.

Aproximativ 50 de desene de Victor Hugo (1802 - 1885) "vor fi propuse pentru prima dată la licitaţie", afirmă casa Christie's. Printre acestea se află desenele realizate în tuş pe trei planşe de lemn, unite, denumite "Vivez et Mourez", estimate la o sumă cuprinsă între 100.000 - 150.000 de euro.

Numeroase opere realizate de Victor Hugo în anii lui de exil figurează printre obiectele scoase la vânzare.

După ce a susţinut candidatura lui Louis-Napoléon Bonaparte la preşedinţia Republicii Franceze în 1848, Victor Hugo a condamnat lovitura de stat din 2 decembrie 1851 şi a denunţat regimul lui Napoleon al III-lea, exilându-se la Bruxelles.

Această experienţă de viaţă l-a inspirat în scrierea câtorva opere majore, precum "Napoléon cel mic", volum scris în 1852, şi "Pedepsele", publicat în anul următor.

Perioada trăită în Belgia i-a influenţat şi desenele. Un tablou ce foloseşte tehnica "lavis", reprezentând un peisaj flamand, "Souvenir de Belgique", prezentat într-un cadru pictat şi desenat de Hugo însuşi, este estimat între 50.000 de euro şi 80.000 de euro.

Printre amintirile din exilul său la Guernesey (1855-1870) se află şi celebrul "armoire aux manuscrits" (dulapul cu manuscrise), în care scriitorul îşi păstra textele, estimat între 5.000 de euro şi 7.000 de euro. Manuscrisele sunt păstrate la Biblioteca Naţională, după ce au fost donate Franţei, la moartea lui Hugo, conform dorinţelor scriitorului.

Va fi scos la licitaţie şi tabloul "La Tentation de Saint Antoine", ce face parte din şcoala olandeză a secolului al XVI-lea, care era expus la parterul proprietăţii sale din Hauteville House.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici