Colecţia Ligia şi Pompiliu Macovei poate fi văzută în Bucureşti. Comorile adunate şi create de o pictoriţă şi un abil arhitect

Într-o zonă unde buldozerele lui Ceauşescu nu au mai reuşit să ajungă, pe strada 11 Iunie, la numerele 36-38, foarte aproape de Dealul Patriarhiei şi de un club frecventat de mulţi bucureşteni tineri, se încăpăţânează să reziste o casă cu un interior plin de culoare şi bun gust. Adăposteşte colecţia Ligia şi Pompiliu Macovei, ce cuprinde comori create sau strânse de o artistă plastică şi un arhitect ajuns diplomat.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Colecţia Ligia şi Pompiliu Macovei poate fi văzută în Bucureşti. Comorile adunate şi create de o pictoriţă şi un abil arhitect

Sursa foto: Descopera.ro

„Este o casă salvată pentru că, cum bine ştim, în cadrul ansamblului de aici tot Dealul Uranusului, unde este acum Palatul Parlamentului, a fost dărâmat şi urma şi această parte să fie dărâmată”, a menţionat Delia Marinescu, muzeograf Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, într-un interviu video pentru Descoperă.

Imobilul foarte luminos a fost construit în anii de dinaintea Primului Război Mondial, într-un stil arhitectural francez, cu tavan şi grinzi înalte.  În primii zeci de existenţă a fost, printre altele, magazin de pălării, dar şi atelier de dulgherie şi a adăpostit ucenicii unei fabrici din zonă. „Venind anii '50 a fost naţionalizată şi apoi reîmpărţită diferiţilor locatari, oameni mai cu stare, mai fără stare, până s-au ridicat minunatele blocuri”, a precizat Delia Marinescu.

În 1952, imobilul a devenit locuinţa de serviciu a lui Pompiliu Macovei, în vremea respectivă arhitect-şef al Capitalei. O perioadă, el şi soţia lui au împărţit casa cu alţi chiriaşi.

„Colecţia a fost ca un copil pentru că ei doi nu au avut moştenitori şi atunci toată investiţia a fost făcută în ei, într-o viaţă frumoasă şi într-un cadru frumos de viaţă. Prima cărămidă a colecţiei este un tablou cumpărat de la însuşi Theodor Pallady, care se află aici în holul de intrare, tablou care a fost cumpărat cu banii de la nuntă (căsătoria celor doi a avut loc în 1939, n.r.)”, a specificat muzeograful.

Citeşte continuarea articolului pe Descopera.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici