Prima pagină » Cultură-Media » Bill Plympton: Vreau să realizez animaţii care să îi facă pe oameni să gândească (Video)

Bill Plympton: Vreau să realizez animaţii care să îi facă pe oameni să gândească (Video)

Animatorul Bill Plympton a declarat, marţi, în cadrul unui masterclass pe care l-a susţinut la festivalul Anim'est, unde a prezentat şi cel mai sumbru film al său, "Idiots and Angels", că întotdeauna a dorit să realizeze desene animate pentru adulţi, care să îi facă pe aceştia să gândească.
Bill Plympton: Vreau să realizez animaţii care să îi facă pe oameni să gândească (Video)
07 oct. 2008, 17:06, Cultură-Media

De asemenea, animatorul a mai prezentat filmul "Hot Dog", al cărui personaj principal, un câine hiperactiv, a fost calificat de Plympton drept un Mickey Mouse al său.

Vedeta proiecţiilor care erau urmate de o sesiune de desen, în care Plympton schiţa personajele din filmele sale, a fost un fragment din "Idiots and Angels".

"Cam aşa ar arăta un film de animaţie făcut de David Lynch", şi-a descris Plympton lucrarea.

Acesta a mărturisit că ideea filmului i-a venit în timpul unui festival. "Cineva m-a întrebat ce planuri de viitor am şi eu i-am spus, ca din senin, că mă gândesc să fac un film despre un om rău căruia într-o dimineaţă îi cresc aripi".

Crearea filmului, care a avut un buget de aproximativ 150.000 de dolari, a durat trei ani, câte un an pentru fiecare etapă: scenariu, animaţie şi postproducţie.

Pe coloana sonoră a filmului sunt prezente nume importante din muzică, precum Pink Martini şi Tom Waits.

Plympton a spus că pe Tom Waits l-a contactat prin regizorul Jim Jarmusch. "După o săptămână, soţia lui Tom Waits m-a sunat şi mi-a spus că Tom a văzut filmul, i-a plăcut, şi că este de acord să îi apară o melodie pe coloana sonoră a filmului meu", a adăugat acesta.

"Idiots and Angels", care a primit cronici favorabile la festivaluri din Statele Unite, Franţa şi Spania, va rula în cadrul Anim’est miercuri, de la ora 20.30, la Cinema Scala.

Plympton a mărturisit că, în prezent, merge fie la festivaluri care prezintă o oportunitate foarte mare de a încheia afaceri, fie la festivaluri la care este amuzant să participi. Animatorul a mărturisit că, pentru a veni la festivalul Anim’est a refuzat o invitaţie a Pixar la un festival din California.

Printre invitaţii speciali ai celei de-a treia ediţii a Anim’est , care se desfăşoară între 3 şi 12 octombrie, s-au mai numărat animatorii John Dilworth şi Juan Pablo Zaramella

"Idiots and Angels"

"Eu sunt din Oregon, unde plouă foarte mult şi tot ce puteam face în zilele ploioase era să desenez (…) cred că ploaia face ca oamenii din statul Oregon să devină ori animatori ori beţivi", şi-a început Plympton masterclass-ul.

Artistul a spus că a devenit pasionat de filmele de animaţie în anii ’60 – ’70, când această industrie era pe moarte în Statele Unite. Astfel, mai întâi, Plympton a fost ilustrator pentru publicaţii celebre, precum The New York Times, Rolling Stone şi Playboy.

În 1983, o prietenă i-a oferit primul job ca animator. "Primul meu film se numea «Boom Town» şi vorbea despre frica Statelor Unite de Rusia în acea perioadă".

"Your Face" a fost primul film de succes al lui Plympton. "Nu am mai auzit niciodată oameni râzând la lucrările mele. Atunci mi-am dat seama că asta am aşteptat toată viaţa şi, a doua zi, mi-am dat demisia de la publicaţiile pentru care lucram ca animator", a povestit acesta.

Animatorul a prezentat celor aproximativ 100 de persoane prezente la masterclass, pe care l-a susţinut la Centrul Cultural American, "Dogma lui Plympton", o reţetă pentru succesul scurtmetrajelor de animaţie.

"Pentru a avea succes, filmele voastre trebuie să fie scurte (să dureze mai puţin de 5 minute), ieftine (să coste maxim 1.000 de dolari pe minut) şi amuzante".

Plympton a mărturisit că îi place să creeze personaje cu trăsături simple, nu exagerate şi făcute intenţionat să arate ridicol: "Surpriza este atunci când unui personaj obişnuit i se întâmplă lucruri amuzante. Când ai deja un personaj ridicol, te aştepţi să i se întâmple lucruri ridicole".

Artistul a semnat, de asemenea, animaţii în videoclipurile unor vedete, precum Madonna şi Kanye West.

De altfel, colaborarea sa cu Kanye West pentru videoclipul "Heard’Em Say", unde Plympton a semnat animaţiile, a fost sută la sută spontană.

"Kanye a cheltuit aproape 2 milioane de dolari pentru un alt videoclip, dar nu a fost mulţumit de rezultate (…) aşa că, într-o noapte, m-a sunat Kanye West să îmi propună să îi fac un videoclip într-o săptămână".

O altă regulă pentru ca scurtmetrajele de animaţie să aibă succes este, potrivit lui Plympton , participarea la festivaluri.

"La primele festivaluri la care am participat au venit nişte tipi în costum la mine şi m-au întrebat dacă nu cumva vreau să le vând filmul meu. Atunci mi-am dat seama că poţi câştiga bani buni numai ducându-ţi filmul la festivaluri".

În cadrul masterclass-ului, Plympton a prezentat, în premieră absolută, cel mai recent film al său, "Mexican Standoff", a cărui coloană sonoră este semnată de Parson Brown.

Parson Brown – "Mexican Standoff"