COM protestează faţă de decizia Acces Press de a interzice comercializarea revistei Kamikaze

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) protestează faţă de decizia Acces Press, reţea de distribuţie controlată de Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă (GEDP), de a interzice comercializarea revistei Kamikaze, considerând-o un act de cenzură, informează un comunicat.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului COM protestează faţă de decizia Acces Press de a interzice comercializarea revistei Kamikaze

COM protestează faţă de decizia Acces Press de a interzice comercializarea revistei Kamikaze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, marţi, COM consideră că cenzurarea de la distribuţie a unei publicaţii este o masură abuzivă care încalcă dreptul la informare al publicului.

Reţeaua Acces Press a fost înfiinţată în 2002 la iniţiativa Clubului Român de Presă şi a asociaţiilor patronale ale difuzorilor de presă şi carte din Bucureşti. Reţeaua a primit sprijinul Primăriei Capitalei şi al primăriilor de sector, cu scopul de a facilita accesul cetăţeanului la presă. Reţeaua beneficiază de gratuitate în utilizarea spaţiului public.

Conform COM, acţionariatul reţelei este netransparent.

"Depozitarul Central atestă faptul că două companii off-shore înregistrate în Cipru (Stonecom şi Radoway), controlează 50,2 % din societate iar restul este deţinut de o listă de asociaţi fizici şi juridici nelistaţi. Cele două societăţi anonime sunt controlate de Sorin Ovidiu Vântu, conform mai multor articole din presă şi a implicărilor anterioare în acţionariatul unor societăţi asumate de omul de afaceri", se arată în comunicat.

COM consideră decizia Acces Press un act de cenzură şi solicită Primăriei Capitalei şi primăriilor de sector să facă publice condiţiile de funcţionare a reţelei Acces Press şi să impună de urgenţă condiţii prin care astfel de acte de cenzură să nu se poată repeta.

De asemenea, COM mai cere Primăriei Capitalei şi primăriilor de sector să solicite GEDP să facă publice condiţiile de franciză şi să revină urgent asupra deciziei de interzicere a difuzării publicaţiei Kamikaze.

Pe de altă parte, COM cere Consiliului Concurenţei să investigheze legalitatea unei decizii de cenzură a distribuţiei unei reviste iar GEDP să facă publice listele cu acţionariatul firmei cât şi forma contractelor de franciză, întrucât este vorba de o societate ce desfăşoară o activitate cu grad ridicat de interes public.

Reprezentanţii COM mai cer acţionariatului GEDP să solicite o AGA prin care să modifice contractele de franciză pentru a împiedica viitoare acte de cenzură şi să revină asupra deciziei managementului de a interzice difuzarea publicaţiei Kamikaze. De asemenea, COM invită Clubul Român de Presă să ia o poziţie publică în acest caz.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, luni, de echipa revistei Kamikaze, decizia Acces Press, reţea deţinută de Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă (GDEP), este un abuz împotriva libertăţii presei.

"Reţeaua de difuzare a presei Acces Press, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, a interzis comercializarea revistei Kamikaze. Ordinul către chioşcuri, transmis de administratora reţelei, Liliana Spiridon, sună sec şi abuziv: «Începând cu data prezentei, vă aducem la cunoştinţă că este interzisă comercializarea în cadrul reţelei Acces Press a revistei Kamikaze»", se arată în comunicatul Kamikaze.

Pe de altă parte, printr-un comunicat dat publicităţii, administratorul reţelei Acces Press, Liliana Spiridon, precizează că este vorba doar de o "suspendare temporară (a distribuţiei revistei Kamikaze, n.r.), până la reglemenarea aspectului comercial".

"Deoarece distribuţia revistei Kamikaze s-a făcut fără informarea prealabilă şi stabilirea condiţiilor comerciale cu G.E.D.P. S.A, am suspendat temporar vânzarea până la reglementarea aspectului comercial şi introducerea acesteia în catalogul Acces Press. În prezent, aşteptăm să fim contactaţi de către reprezentanţii revistei Kamikaze pentru soluţionarea reciproc avantajoasă a distribuţiei prin reţeaua Acces Press", se arată în comunicat.

Mai mulţi jurnalişti ai săptămânalului Academia Caţavencu, editat de grupul Realitatea-Caţavencu, au anunţat, la începutul lui martie, că părăsesc redacţia. La două săptămâni, ei au anunţat lansarea unei noi reviste - Kamikaze, care apare în fiecare miercuri.

Printre jurnaliştii care au decis să plece de la Academia Caţavencu se numără Cătălin Prisăcariu, Marius Borţea, redactor-şef, Gabriel Drogeanu, secretar general de redacţie, Alexandru Căutiş, Răzvan Cucui, Alexandru Duţu, Daniel Goace, Dragoş Muşat, Mălin Muşatescu, Iulian Tănase, Marian Turosu, Alexandru Vărzaru, Silviu Apostol, Roxana Jipa, Alina Moscalu, Radu Alexandru şi Andrei Manţog.

La Academia Caţavencu au rămas, dintre fondatorii ziarului, Doru Buşcu, Ioan T. Morar şi Eugen Istodor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici