Comedia "Dispariţia Giuliei", premiul publicului la Festivalul Filmului European

Comedia elveţiană "Dispariţia Giuliei", în regia lui Christoph Schaub, a primit sâmbătă premiul publicului la Festivalului Filmului European, care a avut în perioada 6 - 16 mai în Capitală.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Comedia "Dispariţia Giuliei", premiul publicului la Festivalul Filmului European

Comedia "Dispariţia Giuliei", premiul publicului la Festivalul Filmului European (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Directorul festivalului, Ariadna Ponta, de la Institutul Cultural Român, a anunţat sâmbătă seară, la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), filmul din festival care a obţinut Premiul Publicului la Bucureşti, dar şi un top cinci al celor mai apreciate pelicule din selecţia de peste 50 de filme din 28 de ţări, de la Marea Britanie la Israel.

Astfel, după "Dispariţia Giuliei", o comedie cu oameni din diferite generaţii, s-au clasat, în ordine: drama "Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ", de Stephan Komandarev, comedia romantică "Vrei să ne căsătoreşti?", regizat de Micha Lewinsky, filmul maghiar "Cameleon", o dramă psihologică în regia Krisztinei Goda, şi "Lupul", o dramă contemporană care se desfăşoară în mijlocul naturii sălbatice din nordul Suediei, în regia lui Daniel Alfredson.

Cinci dintre spectatorii care au votat, selectaţi prin tragere la sorţi, au fost premiaţi de organizatorul festivalului, Institutul Cultural Român (ICR).

Filmul ales pentru închiderea oficială a ediţiei bucureştene a Festivalului Filmului European, care se mai desfăşoară în patru oraşe din ţară, a fost "Baaria" (Italia 2009), în regia lui Giuseppe Tornatore. Proiecţia a avut loc după gală, în Noul Cinematograf al Regizorului Român de la MŢR, unde, pe parcursul nopţii, au fost proiectate o serie de filme care s-au bucurat de succes la ediţiile trecute ale Festivalului Filmului European, grupate într-o colecţie "Vintage", în premieră la această ediţie a evenimentului.

Filmele selectate, ale căror proiecţii vor continua la MŢR până duminică seara, sunt: "Copilul/ L'enfant", de Jean-Pierre & Luc Dardenne (Belgia/Franţa, 2005), "Fratele meu este fiu unic/ Mio fratello e figlio unico", de Daniele Luchetti (Italia, 2007), "Sarajevo, dragostea mea/ Grbavica", de Jasmila Zbanic (Bosnia Herţegovina/ Germania/ Austria/ Croaţia, 2005), "Cu capul înainte/ Gegen die Wand", de Fatih Akin (Germania/ Turcia, 2004), "Şah la rege/ Kongekabale", de Nicolai Arcel (Danemarca, 2004), "Cazul Furtwängler/ Taking sides", de István Szabó (Ungaria, 2001), "Fratele lui/ Son frère", de Patrice Chéreau (Franţa, 2004) şi "Secretul/ Caché", de Michael Haneke (Franţa/ Austria/ Germania/ Italia, 2005).

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului European are loc în perioada 6 - 30 mai în patru oraşe: Bucureşti (6 - 16 mai), Braşov (13 - 16 mai), Iaşi (20 - 23 mai), Tîrgu-Mureş (21 - 23 mai) şi Timişoara (27 - 30 mai).

Programul festivalului cuprinde un număr record de 53 de filme, reprezentând 28 de ţări europene. În acest an, în premieră, sunt reprezentate în festival Israelul şi Serbia, aşa cum filmele ruseşti au fost introduse în programul festivalului din 2009. O altă premieră este ediţia locală de la Târgu-Mureş.

Lungmetrajul "The White Ribbon/ Das weiße Band", de Michael Haneke, distins cu trofeul Palme d'Or la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2009, a deschis Festivalul Filmului European, pe 6 mai, la CinemaPro din Capitală.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an, care a realizat spotul de promovare a evenimentului, este regizorul Radu Jude.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici