- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.10.2016, 18:57)
- Eugen Istodor , Letitia Provian , Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU: Poezia tinerilor furioşi are numele Bob Dylan. E de Nobel? O ucid analfabetismul şi furia - VIDEO
”The answer, my friend, is blowin' in the wind. The answer is blowin' in the wind.” Astăzi, Bob Dylan a luat Nobelul. Pentru literatură. Furia care s-a pogorât din reţelele de socializare arată cruntul analfabetism şi sfânta furie.
Urmărește
5825 afișări
COMENTARIU: Poezia tinerilor furioşi are numele Bob Dylan. E de Nobel? O ucid analfabetismul şi furia
Astăzi, Bob Dylan a luat Nobelul. Pentru literatură. Furia care s-a pogorât din reţelele de socializare arată analfabetism.
Acum lecţia pentru analfabeţi. Poezia, în măruntaiele sale de început, este cuvânt plus muzică.
“Timpurile se schimbă”, a mai declarat Sara Darius din partea Academiei suedeze, conform Guardian, comparând cântecele compozitorului american cu operele lui Homer şi Sappho. Sara Darius a completat că “dacă ne uităm în trecut...îi descoperim pe Homer şi Sappho. Ei au scris texte poetice care erau menite să fie ascultate, cântate, adesea cu instrumente, şi este acelaşi lucru la Bob Dylan. Încă citim din Homer şi Sapph şi ne plac. Acelaşi lucru şi cu Bob Dylan - poate fi citit şi ar trebui să fie citit. Şi este un mare poet în marea tradiţie a poeţilor de limbă engleză.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Salman Rushdie a reacţionat unison pe contul său de Twitter: „De la Orfeu la Faiz, cântecul şi poezia au fost legate îndeaproape. Dylan este urmaşul strălucit al tradiţiei barzilor. O alegere minunată. #Nobel”.
Dar poate istoria, Rushdie sunt miopi. Ar trebui să apelăm, nu-i aşa la canonul Nobel.
Bob Dylan, scripcarul vântură-lume, a câştigat Nobelul în linie cu filosofii Rudolf Christoph Eucken, Henri Bergson şi Bertrand Russell, istoricul Theodor Mommsen şi şeful de stat Winston Churchill. Churchill, de pildă, a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru discursurile politice. Alegerile Academiei se bazează pe complet alte criterii decât ne-am aştepta.
Al treilea argument. Bob Dylan este poet, adică, a creat şi versuri pe care le-a şi cântat. Şoc şi groază. În loc de o minimă informare, doar trăim într-o bombă informaţională, nu? rulăm aceleaşi prejudecăţi de bulă de epocă de piatră. Poeţii sunt cei care stau în cărţile de poezie, fac rime şi umblă cu minţile prin nori. Nu, Bob Dylan este poetul protestatar care a ieşit în stradă pentru drepturile inuman strivite de oameni şi Putere. Protestează cu vorba şi cântecul.
Analfabetismul nu-i deajuns. Hai, să vină şi furia.
Irvine Welsh critică: "Eu sunt fan Dylan, însă ideea asta cu premiul este concepută în minţile scrântite, îmbâcsite şi nostalgice, chinuite de o prostată râncedă, ale senililor, trăncănitorilor hipioţi." Istoricul Patrick French declară: „OK scriitorilor, haideţi s-o lăsăm baltă. Uitaţi de Adonis, uitaţi de Ngugi wa Thiong'o. Daţi-i Premiul Nobel pentru Literatură lui Winston Churchill [care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1953 „pentru măiestria descrierilor biografice şi istorice precum şi pentru oratoria străluciă pusă în apărarea valorilor umane înălţătoare” - n.r.] şi Bob Dylan. Nu mă deranjează muzica lui Bob Dylan. Serios. Dar n-ar fi meritat Premiul Nobel pentru Literatură nici într-un milion de ani.”
De fapt, 2016 nu este vremea Woodstock, a tinerilor furioşi. Muzica lui Bob Dylan din anii 60-70 ai secolului trecut însă vindecă rănile unei lumi bolnave de extremism şi furie în 2016. Este pentru acceptarea fratelui de departe, sirian, de ce nu? Poezia şi muzica lui Bob Dylan sunt mai fidele ca niciodată timpului trecut şi prezent, mesajul Poeziei de la începutul lumii.
Sigur, gusturile se pot discuta. Dar, până la gusturi un dram de minte îţi trebuie. Informaţie! Pentru trensetteri se numeşte vintage. Cool! Ascultă Dylan, apoi, vezi de-ţi place. Nu-ţi place? Ok, să ştii că nu-i obligatoriu!
Cine este Bob Dylan
Bob Dylan (născut Robert Allen Zimmerman, pe 24 mai 1941, în Duluth, Minnesota) este un cântăreţ, compozitor şi poet american. Lucrările lui Dylan sunt celebre încă din anii '60. Multe dintre cântecele sale, precum "Blowin' in the Wind" şi "The Times They Are a-Changin'", au devenit adevărate imnuri anti-război şi ale mişcărilor pentru drepturile civile. Albumul "Modern Times", lansat în 2006, a intrat în topurile americane pe primul loc, revista Rolling Stone numindu-l "Albumul anului".
Bob Dylan a obţinut numeroase premii de-a lungul anilor, inclusiv Grammy, Globul de Aur, Oscar, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame şi Songwriters Hall of Fame. În 2008, o alee Bob Dylan a fost inaugurată în oraşul său natal din Minnesota. Organizatorii premiilor Pulitzer i-au acordat, în 2008, un premiu special pentru ceea ce ei au numit "profundul său impact asupra muzicii şi culturii americane".
A concertat pentru prima dată în România, la Bucureşti, în iunie 2010, în cadrul turneului "Never Ending Tour".
"Like a Rolling Stone" a lui Bob Dylan a fost considerată de artiştii care au participat la un sondaj efectuat de revista Rolling Stone cea mai bună melodie din toate timpurile, transmitea AFP în 2004.
Melodia scrisă în 1965 de Dylan, care avea atunci 24 de ani, a obţinut primul loc într-un clasament din 2004 al celor mai bune 500 de melodii din toate timpurile, alcătuit de Joni Mitchell, Elvis Costello şi k.d. Lang.
Iar în 2005, melodia "Like A Rolling Stone" a obţinut primul loc într-un sondaj desfăşurat printre staruri rock şi de film, care a avut ca scop ca scop identificarea muzicii, filmelor, programelor de televiziune şi cărţilor care au schimbat lumea, transmitea atunci BBC News online.
Single-ul lui Bob Dylan din 1965 a depăşit melodia "Heartbreak Hotel" a lui Elvis Presley, care a ocupat locul al doilea în topul publicat în anul 2005 de revista Uncut.
Printre cei care şi-au exprimat părerile pentru realizarea acestui top figurează Paul McCartney, Noel Gallagher, Robert Downey Jr, Keith Richards, Lou Reed, Brian Wilson şi actorii Edward Norton şi Juliette Lewis.
Cântreaţa de rock Patti Smith a spus că melodia lui Bob Dylan a ajutat-o să depăşească mai uşor perioada dificilă a adolescenţei.
În 2005, Bono, solistul trupei U2, declara că ar vrea ca la înmormîntarea sa să cînte Pavarotti şi Bob Dylan, potrivit site-ului Ananova. Bono descrie ceea ce numeşte el "funeralii de vis" într-o carte intitulată "Bono In Conversation". "Mi-ar plăcea să fiu plîns şi jelit. Muzica trebuie să fie bună, Bob Dylan să cînte «Death Is Not The End» şi Pavarotti «La Traviata»", a declarat atunci muzicianul.
Tot în 2005 a fost lansat şi filmul "No Direction Home: Bob Dylan", un documentar realizat de Martin Scorsese care urmăreşte viaţa legendei folk de la debutul său în Midwest-ul american până la ascensiunea la celebritate.
În 2010 discografia sa cuprindea 34 de albume, 58 de single-uri şi 14 albume de compilaţii. A debutat în 1962, cu un album care îi poartă numele, iar printre materialele sale discografice se numără "The Times They Are a-Changin'", "Self Portrait", "Desire", "Infidels", "Empire Burlesque", "Oh Mercy", "Modern Times".
Cantautorul american a lansat, pe 13 octombrie 2009, albumul "Christmas In The Heart", iar toate încasările obţinute din comercializarea lui au fost donate unor organizaţii umanitare care militează împotriva sărăciei şi a foametei.
La începutul anului 2010, Bob Dylan a ajuns din nou în fruntea topurilor muzicale din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, cu cel de-al 33-lea album de studio, lansat tot în 2009, intitulat "Together Through Life".
Martin Scorsese şi Todd Haynes au realizat două filme despre viaţa lui Bob Dylan, "No Direction Home" (2005), respectiv "I'm Not There" (2007). De asemenea, Dylan a apărut ca actor în filmele "Hearts of Fire" (1987), "Backtrack aka Catchfire" (1990), "Paradise Cove" (1999), "Masked and Anonymous" (2003).
În 2010, Bob Dylan a fost premiat de preşedintele Barack Obama cu medalia pentru artă şi umanism. Administraţia de la Casa Albă a menţionat că Bob Dylan este "o legendă pentru mişcarea de protest a tinerilor şi pentru sensibilitatea în poezie".
Cântăreţul Bob Dylan s-a aflat printre personalităţile care au fost distinse în 2012 cu Medalia Libertăţii, cea mai înaltă decoraţie civilă americană, potrivit Casa Albă.
Cântăreţul american Bob Dylan a recunoscut într-un interviu înregistrat în 1966, dar publicat în premieră de postul BBC în 2011, că a fost dependent de heroină şi că avea gânduri suicidare, potrivit AFP. "Am încetat să mai iau heroină după ce am ajuns la New York. Pe atunci eram dependent de heroină (...). Mă costa 25 de dolari pe zi şi m-am oprit", a declarat Bob Dylan într-un interviu, a cărui calitate audio lasă de dorit, înregistrat de prietenul său Robert Shelton, criticul muzical care i-a lansat cariera.
Citeşte şi: Premiul Nobel pentru Literatură 2016, decernat lui Bob Dylan. Ce spun scriitorii despre decizia Academiei Suedeze - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36