Comisia de Cultură a Senatului a aprobat reeşalonarea datoriilor TVR pe 7 ani

Comisia de Cultură a Senatului a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care prevede reeşalonarea datoriilor fiscale acumulate de TVR pe o perioadă de 7 ani de la data aprobării programului de redresare a Televiziunii Române.

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Comisia de Cultură a Senatului a aprobat reeşalonarea datoriilor TVR pe 7 ani

Comisia de Cultură a Senatului a aprobat reeşalonarea datoriilor TVR pe 7 ani (Imagine: Cristi Movila/Mediafaxx Foto)

Comisia de Cultură a Senatului a analizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 33 din 27 iunie 2012 privind unele măsuri pentru asigurarea furnizării serviciului public de televiziune şi amendamentele la acest proiect.

Potrivit senatorului PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, această Ordonanţă de Urgenţă este "un sprijin acordat de Guvern pentru a se putea asigura furnizarea serviciului public de televiziune".

Georgică Severin a mai spus că OUG prevede faptul că programul de redresare economică a TVR va cuprinde "măsuri privind structura organizatorică a societăţii precum şi restructurările economice şi de personal necesare pentru funcţionarea eficientă a acesteia în vederea plăţii în termen de şase luni a datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii".

Amendamentul adus însă la textul OUG prevede reeşalonarea datoriilor fiscale acumulate de TVR (în cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.) pe o perioadă de 7 ani de la data aprobării programului de redresare economică a TVR.

"Cred că ne este clar că, în situaţia economică în care se găseşte Televiziunea Română, o reeşalonare de la şase luni la şapte ani este ca diferenţa dintre viaţă şi moarte", a spus Georgică Severin.

Acest amendament a fost aprobat cu şapte voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

Alte amendamente aprobate miercuri, cu unanimitate de voturi, în Comisia de Cultură a Senatului prevăd următoarele aspecte: Consiliul de Administraţie (CA) al TVR are obligaţia de a prezenta, după expirarea perioadei de 7 ani, un raport Comisiilor de specialitate ale Parlamentului cu privire la rezultatele programului de relansare economică; raportul este dezbătut în plenul reunit al Parlamentului după ce trece prin comisiile de specialitate; în cazul nerespectării termenului de 7 ani, comisiile de specialitate reunite pot propune plenului Parlamentului demiterea preşedintelui Consiliului de Administraţie al TVR, dacă acesta se face răspunzător de întârziere. Totodată, respingerea de către Parlament a raportului privind rezultatele programului de redresare a TVR atrage demiterea de fapt a CA al TVR.

"Aceste evenimente se pot produce în 2020, după votul nostru (al Comisiei de Cultură a Senatului, n.r.) şi votul din plenul Parlamentului, care trebuie să asigure în continuare controlul asupra instituţiei", a explicat Georgică Severin.

Ulterior, Comisia de Cultură a Senatului a aprobat, cu unanimitate de voturi, acest proiect de lege. Comisia de Cultură a Senatului va face un raport şi îl va transmite Comisiei pentru buget din Senat, care va analiza la rândul său amendamentele aprobate miercuri de Comisia de Cultură a Senatului. Ulterior, cele două comisii vor face un raport comun care va fi discutat de plenul Senatului, care este camera decizională.

"Acest sprijin financiar important pe care vi-l acordă statul şi noi l-am legiferat astăzi este un vot de încredere că, din punct de vedere al conţinutului, al activităţii curente, Societatea Română de televiziune se va transforma dintr-o gaură neagră a finanţelor româneşti într-o instituţie de la care eu nu mă aştept să facă profit financiar, dar de la care mă aştept să-şi recapete demnitatea şi, de ce nu, un loc mai bun în rating", i-a spus Georgică Severin lui Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, prezent la şedinţa Comisiei de Cultură a Senatului.

După finalizarea şedinţei, Claudiu Săftoiu a declarat pentru presă că votul dat de Comisia de Cultură a Senatului este "un pas înainte". "Nu este însă suficient, urmează votul în plenul Parlamentului şi abia atunci putem spune că vom fi fericiţi să mulţumim Parlamentului României pentru mâna întinsă, vitală, pe care a dat-o televiziunii publice", a spus preşedintele-director general al TVR.

Totodată, Săftoiu a spus că TVR s-a angajat din luna august a anului trecut "la un plan curajos, obligatoriu şi necesar de redresare economică a societăţii". "De altfel, la sfârşitul celor şase luni, care au cuprins perioada OUG nr. 33 pe 2012, deja am făcut un raport de activitate în care s-a remarcat că eforturile de redresare economică au fost duse în perioada amintită de Ordonanţă la bun sfârşit. Este vorba despre o stopare a pierderilor Televiziunii Române la jumătate. Dacă în 2011 deficitul TVR era de 160 de milioane de lei, la sfârşitul anului trecut, 2012, deficitul s-a redus la 80 de milioane de lei. Este vorba despre ajustări masive şi categorice de cheltuieli în ceea ce priveşte activitatea Televiziunii Române la care se adaugă acum finalizarea procesului de restructurare", a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că, după finalizarea procesului de restructurare de personal, va urma o perioada "de reconstrucţie".

"Suntem acum în procedura de a obţine un credit operaţional de refinanţare a activităţii şi în felul acesta, odată cu reducerea fondului de salarii cu 30%, cu reeşalonarea la şapte ani a datoriilor publice ale Televiziunii Române, care se ridică la 65 de milioane de euro, vom reuşi ca într-un interval mai scurt de 7 ani, sper eu, să putem ajunge la o balanţă de venituri şi cheltuieli care să ne permită rambursarea şi plata datoriilor atât la stat, cât şi la terţi probabil mai devreme de sorocul pe care astăzi l-a votat Comisia de Cultură din Senat", a mai spus Săftoiu.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă. Procesul de restructurare ar urma să se finalizeze în luna ianuarie a acestui an.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, în 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro), care sunt cu 10-15% mai mici faţă de luna iulie 2012, când Claudiu Săftoiu a preluat conducerea instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici