Comisia de Etică: Adrian Bucur, care a spus că se dă şpagă în TVR, a dovedit dispreţ faţă de meseria sa

Comisia de Etică a SRTv spune că jurnalistul Adrian Bucur, care a declarat public că "folclorul" îi spune că "se dă şpagă vreo 1.500 de euro" pe apariţia într-o emisiune a TVR, a încălcat Statutul ziaristului din instituţie şi a dovedit dispreţ faţă de regulile deontologice elementare în meseria sa.

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Comisia de Etică: Adrian Bucur, care a spus că se dă şpagă în TVR, a dovedit dispreţ faţă de meseria sa

Comisia de Etică: Adrian Bucur, care a spus că se dă şpagă în TVR, a dovedit dispreţ faţă de meseria sa (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)

Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) din Societatea Română de Televiziune (SRTv) a analizat sesizarea a 17 jurnalişti din TVR, care au reclamat afirmaţia lui Adrian Bucur (jurnalist senior în cadrul Direcţiei Ştiri a Televiziunii Române şi membru în Consiliul de Administraţie al instituţiei), care într-o dezbatere publică organizată în 6 mai, la sediul SRTv din Bucureşti, a spus că "folclorul" îi spune că "se dă şpagă vreo 1.500 de euro" pe apariţia într-o emisiune a televiziunii publice.

Semnatarii sesizării transmise Comisiei de Etică a TVR consideră că "aserţiunea denigratoare şi lipsită de orice temei", făcută în acea dezbatere, care a fost şi transmisă de TVR News, a adus "un grav prejudiciu de imagine atât SRTv, cât şi jurnaliştilor oneşti din instituţie". Aceştia au solicitat Comisiei analizarea situaţiei "bizare" în care "un jurnalist SRTv, membru al CA, defăimează TVR, lezând demnitatea angajaţilor corecţi", potrivit unui comunicat al CEA publicat pe site-ul tvr.ro.

De asemenea, Comisia de Etică a TVR s-a autosesizat în 16 martie în legătură cu alte declaraţii publice ale lui Adrian Bucur, care într-o "scrisoare deschisă" din 13 februarie susţinea că în timpul procesului de evaluare a managerilor din Televiziunea Română ar fi fost ţinta unor presiuni şi ameninţări atât din partea unor "manageri", cât şi a unor "oameni influenţi a căror probitate morală este îndoielnică".

Pe de altă parte, potrivit Comisiei de Etică, Adrian Bucur a fost invitat la şedinţa Comisiei, dar nu s-a prezentat. Într-un mesaj trimis Comisiei ca justificare a refuzului de a da curs invitaţiei la audieri, Bucur a contestat "competenţa" Comisiei de Etică "de a cerceta şi cenzura declaraţiile" pe care le-a făcut la "o dezbatere publică". Bucur a mai spus că afirmaţiile sale "sunt asumate în calitate de membru al Consiliului de Administraţie şi nu de ziarist" şi că ele se referă la "practicile unor producători sau manageri, nu ale unor ziarişti".

În legătură cu explicaţiile lui Adrian Bucur, Comisia de Etică a TVR spune că, potrivit Legii 41 de organizare şi funcţionare a SRTv, "membrii Consiliului de Administraţie care au calitatea de salariaţi ai Societăţii Române de Televiziune îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile care decurg din această calitate, mai puţin dreptul de a deţine în acelaşi timp şi funcţii de conducere în societate".

Astfel, potrivit Comisiei de Etică, Adrian Bucur este dator să respecte toate prevederile regulamentelor interne din TVR, inclusiv Statutul ziaristului şi Codul de conduită pentru angajaţi, personal de conducere şi colaboratori, obligaţie asumată prin contractul individual de muncă. Potrivit Statutului ziaristului din SRTv, Comisia de Etică "audiază, analizează şi propune soluţii în toate situaţiile în care activitatea unui ziarist din televiziunea publică intră în conflict cu prevederile actualului Statut", mai spune CEA.

De asemenea, Comisia de Etică spune că există precedente care confirmă competenţa Comisiei în cazurile unor abateri de la Statutul ziaristului săvârşite de membri ai Consiliului de Administraţie care aveau şi calitatea de angajaţi ai SRTv, respectiv Tudor Giurgiu , fost preşedinte-director general al TVR (în acest caz, CEA s-a prounţat în 2007), Sorin Burtea, angajat al instituţiei (2012), şi Stelian Tănase, actual preşedinte-director general al SRTv(2014).

De asemenea, Comisia de Etică a TVR spune că din înregistrarea dezbaterii din 6 mai difuzată pe TVR News reiese că, într-una din intervenţiile sale în discuţie, Adrian Bucur a afirmat: "Folclorul îmi spune că se dă şpagă vreo 1.500 de euro de emisiune. Sunt directori care ar putea fi oameni de zeci de mii de euro pe lună. Dar eu nu sunt DNA, nici dumneavoastră. Folclorul, vă spun, ca jurnalist...".

Afirmaţia lui Adrian Bucur a fost făcută la scurt timp după ce jurnalistul şi colaboratorul TVR Cornel Nistorescu, invitat şi el la dezbatere, a declarat că "eu, ca privat (…) am fost de nenumărate ori în situaţia de a afla de la o societate comercială că «putem rezolva la televiziunea publică o emisiune, dăm 3.000 de euro la un director şi la redactorul-şef şi restul ne descurcăm, ne face o oră de prezentare». Şi operaţiuni de acest gen se desfăşoară constant în TVR".

Potrivit Comisiei de Etică a TVR, singurul participant la discuţii "care a reclamat lipsa unor probe şi informaţii concrete în sprijinul aserţiunilor extem de grave" a fost directorul de programe al SRTv, Irina Radu, care, după intervenţia lui Adrian Bucur, a intenţionat să părăsească dezbaterea în semn de protest, dar a renunaţat ulterior la acest gest la insistenţele altor invitaţi la dezbatere.

Comisia de Etică remarcă şi faptul că, în contextul aceleiaşi dezbateri, Adrian Bucur a făcut şi alte afirmaţii critice la adresa activităţii din TVR, descriind unele dintre emisiunile difuzate ca fiind "lamentabile" şi sugerând, fără argumente, că numărul de angajaţi din sectorul tehnic este excesiv.

"Afirmaţiile domnului Adrian Bucur au fost preluate de presa centrală cu titluri care acreditează ideea că «şpaga» în TVR este un fapt", mai spune Comisia de Etică a TVR.

Comisia de Etică precizează că, în ultimele luni, Adrian Bucur, invocând poziţia sa de membru în Consiliul de Administraţie, a făcut în mai multe rânduri declaraţii publice critice la adresa unor persoane, a unor decizii editoriale şi a activităţii din TVR, fără să producă dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale şi fără ca acuzaţiile pe care le-a formulat să fi fost urmate de plângeri în justiţie sau solicitări concrete adresate instituţiilor abilitate.

Astfel, membrii Comisiei de Etică prezenţi la şedinţa în care a fost analizat acest caz (Cristina Andrei, Gabriela Avram, Răzvan Butaru, Horia Gruşcă, Ioana Mureşan) au ajuns în unanimitate la concluzia că atitudinea manifestată de Adrian Bucur reprezintă o încălcare a obligaţiilor şi responsabilităţilor cuprinse în Statutul ziaristului din SRTv, care prevede, la articolul 26, că "Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a respecta şi de a proteja imaginea Societăţii, atât prin activităţile sale profesionale, cât şi prin prestaţiile sale din afara acesteia. El nu va aduce critici şi nu va comenta public deciziile superiorilor săi înainte de a fi uzat de toate drepturile de care beneficiază înlăuntrul Societăţii, prin acest Statut şi prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Societăţii".

Comisia de Etică a TVR precizează că, potrivit Codului de conduită pentru angajaţii, personalul de conducere şi colaboratorii TVR - considerat clauză a contractului individual de muncă -, prin activităţile din afara TVR se înţelege, "în mod explicit": (...) discursuri publice; prezenţa la conferinţe, seminarii, sesiuni de întrebări şi răspunsuri (...)". Articolul 6 al aceluiaşi document atrage atenţia că: "Nimic din ceea ce [angajatul] face sau spune nu trebuie să aducă TVR-ului o reputaţie proastă".

"Invocând într-o dezbatere televizată «folclorul» ca sursă a unor afirmaţii extrem de grave, domnul Adrian Bucur a dovedit dispreţ faţă de reguli deontologice elementare în meseria de jurnalist, cum ar fi obligaţia de a nu difuza în spaţiul public informaţii false sau insuficient verificate. Faptul că domnul Bucur consideră că poziţia sa de membru în Consiliul de Administraţie îl degrevează de orice responsabilitate într-o exprimare publică ridică un semn de întrebare nu doar în privinţa ataşamentului său faţă de valorile profesionale fundamentale, ci şi în capacitatea domniei sale de a ocupa o asemenea poziţie în televiziunea publică", mai spune Comisia de Etică a TVR.

Aceeaşi Comisie spune că este surprinzător că aserţiunile neprobate ale lui Adrian Bucur, dar şi ale lui Cornel Nistorescu, făcute în respectiva dezbatere televizată - supusă, ca orice produs media, exigenţelor Codului de reglementare a conţinutului audiovizual -, "nu au avut parte de reacţii adecvate din partea moderatorului TVR, a Preşedintelui-Director General al instituţiei gazdă sau a reprezentanţilor importantelor organizaţii interesate de starea presei aflaţi de faţă".

În legătură cu criticile formulate în aceeaşi emisiune de colaboratorul TVR Cornel Nistorescu şi având în vedere semnalarea şi a altor exprimări susceptibile a reprezenta încălcări ale Statutului ziaristului din SRTv făcute în emisiunile postului public de alţi colaboratori externi, Comisia de Etică "atrage o
dată în plus atenţia asupra necesităţii introducerii în contractele jurnaliştilor colaboratori a obligaţiei acestora de a respecta Statutul şi Codul de conduită,
norme profesionale fundamentale în SRTv".

Ţinând cont de calitatea de membru al Consiliului de Administraţie (CA) deţinută de Adrian Bucur, dar şi de gravitatea aspectelor analizate, Comisia de Etică va înainta concluziile din acest caz tuturor membrilor CA al SRTv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici