Comisia de Etică din TVR: Tănase face presiuni asupra unui membru al Comisiei, pe care vrea să-l schimbe

Gabriel Geamănu, membru în Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR, spune că Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, l-ar fi avertizat că "intenţionează să-l schimbe cu altcineva", membrii Comisiei precizând că acest lucru este "o formă de presiune inacceptabilă".

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Comisia de Etică din TVR: Tănase face presiuni asupra unui membru al Comisiei, pe care vrea să-l schimbe

Stelian Tanase (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Comisia de Etică spune, într-un anunţ publicat pe site-ul TVR, că unul dintre membrii Comisiei, Gabriel Geamănu, a prezentat Comisiei o informare privind o întrevedere avută pe 4 decembrie cu Stelian Tănase, la cererea preşedintelui-director general.

În informarea prezentată Comisiei de Etică, Gabriel Geamănu a arătat că, în dimineaţa zilei de 4 decembrie, a fost înştiinţat telefonic de la Cabinetul preşedintelui-director general că Stelian Tănase îi "solicită prezenţa pentru o discuţie despre activitatea Comisiei de Etică şi Arbitraj". Discuţia a avut loc în jurul orei 18.00 în aceeaşi zi, când a fost convocat telefonic la Cabinetul PDG, potrivit informaţiilor primite de Comisia de Etică.

Potrivit lui Gabriel Geamănu, Stelian Tănase "i-a reproşat că nu l-a informat despre activitatea Comisiei de Etică", în care Geamănu a fost desemnat de fostul preşedinte-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, cu peste doi ani în urmă.

"În pofida explicaţiilor documentate ale jurnalistului, că orice informare cu caracter personal de genul celei sugerate ar fi însemnat o încălcare a Regulamentului comisiei şi a atribuţiilor sale de membru într-un organism colectiv, similare cu ale colegilor, domnul Stelian Tănase l-ar fi «avertizat că intenţionează să-l schimbe cu altcineva». În documentul depus la comisie, domnul Geamănu aminteşte că nu este prima oară când i se solicită informaţii despre activitatea Comisiei de Etică şi Arbitraj de către actualul preşedinte-director general sau de către apropiaţi ai acestuia şi că a încunoştiinţat comisia asupra unor situaţii asemănătoare în lunile ianuarie şi septembrie a.c.", mai spune Comisia de Etică.

Comisia de Etică şi Arbitraj consideră că aspectele relatate de Gabriel Geamănu dunt grave, fapt pentru care anunţă că a decis să prezinte public precizările făcute în discuţia pe care au avut-o cu Stelian Tănase pe 15 ianuarie, după un episod similar.

"Comisia de etică şi arbitraj nu este subordonată în niciun fel conducerii TVR", se spune în precizarea Comisiei de Etică. Potrivit acesteia, în conformitate cu articolul 46 din Statutul ziaristului din SRTv, "Comisia de Etică şi Arbitraj lucrează independent de Consiliul de administraţie şi de Comitetul director, conform regulamentului propriu de organizare".

"Comisia de Etică şi Arbitraj este un organism alcătuit din şapte membri care comunică instituţional numai prin «rapoarte şi rezoluţii ce vor fi înaintate Comitetului director, preşedintelui-director general sau, în caz de interes major, Consiliului de administraţie. Jurnaliştii din televiziunea publică au acces la rapoartele şi rezoluţiile Comisiei» (Statutul ziaristului, art. 47); în plus, «membrii Comisiei (…) îşi exercită atribuţiile şi competenţele numai în cadrul Comisiei" (Regulamentul Comisiei de etică şi arbitraj, Art.18)»", mai spune Comisia de Etică.

Potrivit acesteia, obligaţiile membrilor Comisiei de Etică sunt aceleaşi pentru fiecare, la fel şi riscurile pierderii acestei calităţi şi nu au nicio legătură cu modul în care au fost desemnaţi (aleşi de plenul ziariştilor, de Consiliul de administraţie sau de preşedintele-director general): "Membrii Comisiei de etică şi arbitraj care fac parte din rândul personalului angajat al Societăţii Române de Televiziune se supun reglementărilor în vigoare în societate, fără niciun privilegiu. Sancţionarea unui membru al Comisiei, rămasă definitivă prin respingerea contestaţiei, anulează mandatul de membru".

"Oricare ar fi autoritatea care l-a desemnat în funcţie, un membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj nu poate fi revocat decât dacă încalcă regulamentul comisiei", mai spune Comisia de Etică.

Potrivit Comisiei, pretenţia lui Stelian Tănase de a primi informări preferenţiale şi intenţia de a-l înlocui pe Gabriel Geamănu din Comisia de Etică este nejustificată.

"Prevederile regulamentare (...) arată că pretenţia fără precedent a domnului Stelian Tănase de a primi informări preferenţiale despre activitatea Comisiei de etică şi arbitraj, altfel decât pe calea comunicării instituţionale, ca şi intenţia exprimată de domnia sa de a-l înlocui înainte de termen pe unul dintre membrii acestui organism colectiv constituit pe baza unor proceduri precise, învestit cu un mandat clar delimitat ca atribuţii ('garant al respectării şi aplicării Statutului ziaristului din SRTv') şi ca durată (4 ani), este nejustificată şi reprezintă o formă de presiune inacceptabilă. Considerăm că desemnarea oricărui membru în Comisia de etică a TVR, ca şi în alte organisme în care numirile se fac de către grupuri distincte, trebuie să aibă ca unic criteriu încrederea în integritatea morală şi capacitatea profesională a acestuia, calităţi care pot contribui la buna funcţionare a instituţiei, şi în niciun caz loialitatea personală sau obedienţe străine de exigenţele meseriei de jurnalist", mai spune Comisia de Etică a TVR.

Contactat marţi de MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că va face comentarii pe acest subiect miercuri, după ce se va informa cu privire la afirmaţiile Comisiei de Etică ale TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici