- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.12.2015, 17:37)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia de Etică recomandă conducerii SRTv să permită şi celor din afara TVR să candideze pentru Consiliul de Administraţie
Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) recomandă Comitetului Director al TVR să permită şi accesul persoanelor din afara televiziunii să candideze la alegerile interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei.
Urmărește
120 afișări
Comisia de Etică recomandă conducerii SRTv să permită şi celor din afara TVR să candideze pentru Consiliul de Administraţie
"Consecventă cu punctul de vedere exprimat în 13 ianuarie 2014 cu privire la decizia Comitetului Director (condus de Stelian Tănase, n.r.) de a interzice participarea candidaţilor din afara SRTv la alegerile interne pentru reprezentanţii salariaţilor în Consiliul de administraţie al SRTv, Comisia de Etică şi Arbitraj atrage încă o dată atenţia că măsura este contestabilă din punctul de vedere al legalităţii, este discriminatorie şi reprezintă o îngrădire a dreptului salariaţilor de a alege potrivit propriilor convingeri şi criterii", spune Comisia de Etică şi Arbitraj, într-un punct de vedere publicat pe site-ul TVR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Potrivit Comisiei de Etică a TVR, caracterul ilegal al unei astfel de măsuri a fost confirmat de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care, într-o situaţie asemănătoare celei din TVR, a decis, pe 5 iunie 2015, anularea alegerilor organizate pe 3 iunie 2014 pentru cele două locuri destinate reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a obligat SRR la despăgubirea fiecărui reclamant persoană fizică pentru "încălcarea dreptului de acces la funcţii şi demnităţi publice". În acelaşi proces, CAB a decis să anuleze articolele 1-5 din Regulamentul privind desfăşurarea alegerilor de desemnare a candidaţilor pentru reprezentanţii salariaţilor în CA al SRR, aprobat prin dispoziţia Comitetului director al SRR din 3 iunie 2014.
"Chiar dacă decizia Curţii de Apel Bucureşti menţionată mai sus nu este definitivă, fiind atacată cu recurs de către conducerea SRR, ar fi de dorit ca membrii conducerii SRTv să evite riscul unui proces similar care, pe lângă faptul că ar presupune costuri financiare şi de imagine pentru instituţie, i-ar putea aduce din nou pe salariaţi în situaţia din ultimii doi ani, când nu au avut reprezentanţi în Consiliul de Administraţie", mai spune Comisia de Etică a TVR.
Comisia de Etică face trimitere, totodată, la faptul că Irina Radu, actualul director interimar al Societăţii Române de Televiziune, a demarat, joi, o consultare internă în rândul salariaţilor TVR referitoare la votarea reprezentanţilor angajaţilor în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din SRTv.
"Având în vedere faptul că suntem în aşteptarea deciziilor Parlamentului legate de un nou Consiliu de Administraţie pentru TVR, împreună cu membrii Comitetului Director am decis să luăm în calcul şi revizuirea Regulamentului pentru alegerea reprezentanţilor salariaţilor în CA. Pentru că, la un moment dat, s-a dorit să putem avea şi candidaţi din afara TVR, iar această propunere a revenit mereu în discuţie, pentru a avea o imagine mai clară şi a lua deciziile potrivite, vă consultăm în această privinţă", a anunţat, joi, Irina Radu, într-un mesaj transmis angajaţilor TVR.
Votul a fost deschis tuturor salariaţilor SRTv, iar aceştia au putut vota accesând un buton special din pagina principală a site-ului intern al TVR sau direct la sediul instituţiei. Procesul de vot a început joi şi s-a încheiat luni.
Comisia de Etică a TVR spune însă că acest aşa-zis "referendum" a fost anunţat în pripă şi fără o informare cuprinzătoare a salariaţilor.
"În acelaşi timp, observăm că anunţarea în pripă, în ziua de 3 decembrie a.c., a unui aşa-zis «referendum» - fără o informare cuprinzătoare a salariaţilor asupra aspectelor legale implicite, fără posibilitatea susţinerii punctelor de vedere pro şi contra asupra obiectului consultării şi, nu în ultimul rând, fără nicio garanţie a corectitudinii rezultatelor finale -, nu face decât să confirme, printr-o acţiune aparent democratică, temerile exprimate de Comisia de Etică şi Arbitraj în concluziile transmise Comitetului director în 13 ianuarie 2014: «Ziariştii şi ceilalţi angajaţi ai TVR sunt constrânşi astfel să fie părtaşi la o acţiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate şi normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice»", spune Comisia de Etică.
De asemenea, Comisia de Etică din TVR subliniază că singura modalitate cu adevărat democratică de desemnare a reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie este "votul direct acordat candidaţilor în ziua alegerilor şi nu preselectarea acestora după calculele sau interesele de moment ale unei eventuale majorităţi invocate conjunctural".
"În acest sens, amintim că la alegerile pentru CA din iunie 2012 candidatul Valentin Nicolau, fără să fie angajat în TVR, a obţinut 1.455 de voturi (fiind ales de aproape 65% dintre salariaţii prezenţi la vot) şi că iminenţa realegerii sale în 2014 a determinat conducerea de atunci a TVR să interzică candidaturile persoanelor care nu au calitatea de angajat al televiziunii publice", spune Comisia de Etică.
Pe baza acestor argumente, Comisia de Etică a TVR a decis, cu şase voturi pentru şi o abţinere, să recomande Comitetului Director al TVR "ca, indiferent de rezultatele consultării interne organizate în condiţii discutabile, să revină la forma iniţială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de administraţie al Societăţii Române de Televiziune, renunţând la restricţia de eligibilitate impusă abuziv candidaţilor prin modificarea din ianuarie 2014".
Fostul Consiliu de Administraţie al SRTv, care a fost condus de preşedintele-director general Stelian Tănase, a fost demis de plenul Parlamentului pe 23 septembrie, odată cu respingerea raportului de activitate al Televiziunii Române pe anul 2014. În aceeaşi zi, plenul Parlamentului a numit-o pe Irina Radu în funcţia de director general interimar al TVR.
Din fostul Consiliu de Administraţie al SRTv nu a făcut parte niciun reprezentant al salariaţilor TVR, deşi ar fi trebuit să facă parte şi doi reprezentanţi ai angajaţilor televiziunii publice.
În urma alegerilor organizate în TVR în luna ianuarie 2014, au fost aleşi Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, însă aceştia şi-au pierdut locurile din cauză că nu au depus cazierul judiciar până la momentul validării rezultatelor finale. Astfel, au fost validaţi Liviu Fetter şi Sorin Burtea ca reprezentanţi ai salariaţilor în CA al TVR, însă Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au contestat în instanţă decizia prin care au fost descalificaţi.
Potrivit Legii 41 din 1994, Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere. Preşedintele Consiliului de Administraţie este şi directorul general al TVR.
Membrii Consiliului de Administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe