Comisia Etică: SRTv a analizat cazul Mihaelei Drăgan şi recomandă evitarea termenului "ţigan" în TVR

Comisia de Etică a SRTv care a analizat cazul Mihaelei Drăgan, fostă prezentatoare a emisiunii dedicate minorităţii rome, nu a identificat fapte interpretabile ca discriminatorii sau rasiste, însă recomandă evitarea termenului "ţigan" în TVR şi producătoarei Mimi Necula să-i ceară scuze moderatoarei.

Urmărește
167 afișări
Imaginea articolului Comisia Etică: SRTv a analizat cazul Mihaelei Drăgan şi recomandă evitarea termenului "ţigan" în TVR

Comisia Etică: SRTv a analizat cazul Mihaelei Drăgan şi recomandă evitarea termenului "ţigan" în TVR (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) a TVR a primit mai multe sesizări în cazul Mihaelei Drăgan, fostă prezentatoare a emisiunii dedicate minorităţii rome "Fără etichetă", care în luna martie a declarat, în mai multe articole de presă, că nu a avut un contract de muncă şi nu a fost plătită pentru munca sa. Mihaela Drăgan este cunoscută ca actriţă, dar şi ca activistă pentru drepturile minorităţii rome, din care face parte.

În acest caz, Comisia de Etică a primit sesizări de la Cătălin Sava, coordonator cu atribuţii de producător executiv al Secţiei Alte Minorităţi din TVR, de la ActiveWatch şi de la Mihaela Drăgan. Totodată, CEA a primit o sesizare din partea Asociaţiei E-Romnja, în care semnatarii au cerut analizarea afirmaţiilor publice ale Mihaelei Drăgan, potrivit căreia nu a beneficiat de niciun contract de muncă sau de colaborare în cele două luni în care a activat în TVR ca prezentatoare a emisiunii "Fără etichetă", difuzată pe TVR 1, potrivit site-ului tvr.ro.

Semnatarii sesizărilor au mai solicitat verificarea acuzaţiilor de intervenţii editoriale inadecvate, "comportament abuziv" şi "atitudine rasistă" aduse de Mihaela Drăgan producătoarei emisiunii menţionate, Mimi Necula.

Comisia de Etică a TVR a analizat în şedinţele din 18 şi 25 martie şi 6 şi 30 aprilie aspectele reclamate în acest caz şi a audiat punctele de vedere ale persoanelor implicate. Membrii Comisiei de Etică au ajuns în unanimitate la mai multe concluzii în acest caz.

Astfel, potrivit Comisiei de Etică, lipsa unui contract valabil la mai bine de două luni de la începerea colaborării dintre Mihaela Drăgan şi SRTv reprezintă o greşeală a conducerii Secţiei Alte Minorităţi din TVR, care, deşi a manifestat bună-credinţă, a dovedit neglijenţă şi superficialitate în tratarea acestei probleme. "Confuzia dnei Drăgan privind anumite aspecte legale, lipsa sa de insistenţă în a cere finalizarea unui contract de care era direct interesată, ca şi invocarea de către reprezentanţii TVR a practicilor din instituţie nu pot justifica neasumarea de către aceştia a unei proceduri explicite de negociere, prealabile încheierii contractului şi, evident, a efectuării prestaţiei de către colaboratoare", spune Comisia de Etică.

Totodată, Comisia de Etică face referire la o exprimare din 3 martie a producătoarei Mimi Necula la adresa Mihaela Drăgan, care "are un caracter vădit insultător, iar atitudinea provocatoare a moderatoarei, ca şi faptul că aceasta îi răspunde în acelaşi registru jignitor nu diminuează aspectul nedemn al gestului săvârşit".

"Din perspectiva Statutului ziaristului din SRTv, fapta jurnalistei reprezintă o încălcare a articolului 25: «Ziaristul din televiziunea publică (…) îşi va trata cu egal respect atât superiorii, cât şi subordonaţii»", mai spune Comisia de Etică.

Comisia de Etică face referire la faptul că Mihaela Drăgan a pus la dispoziţia CEA o înregistrare care ar reprezenta din perspectiva acesteia o probă a jignirilor care i-au fost aduse de producătoarea Mimi Necula în timpul unei discuţii la care a participat şi Cătălin Sava.

Din această înregistrare reiese că Mihaela Drăgan şi Mimi Necula şi-au aruncat vorbe denigratoare. "Mimi Necula: «Vă las să vorbiţi pentru că eu am de predat o emisiune care este de c...t, da?» (...) «Şi dacă aş fi atât de nesimţită cum îmi vine să fiu, i-aş lăsa (la montaj) toate cacofoniile pe care încerc de câteva ore să le...» (...) «Numai că eu am bun-simţ, nu semnez un c...t de emisiune, chiar dacă nu mă înţeleg cu persoana care este simbolul rahatului»". La rândul său, Mihaela Drăgan i-a răspuns: "Căcat de emisiune era emisiunea ta «Hai să fiu român!» Nu-mi spui tu mie că eu sunt analfabetă".

Pe de altă parte, Comisia de Etică a TVR spune că nu există elemente concrete care să susţină acuzaţia Mihaelei Drăgan că, prin intervenţiile sale editoriale, producătoarea Mimi Necula ar fi încălcat Statutul ziaristului din SRTv, articolul 7, potrivit căruia "Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a milita în mod consecvent pentru justiţie şi armonie socială, pentru respectarea dreptului la informare al cetăţeanului, refuzând să-şi subordoneze discursul publicistic (...) tendinţelor de discriminare pe criterii de rasă, religie, apartenenţă etnică sau sex, statut economic sau social".

"Fără să pună la îndoială onestitatea opiniilor doamnei Mihaela Drăgan şi respectându-i sensibilitatea şi convingerile pentru care militează, comisia respinge conotaţiile profund negative pe care domnia sa le atribuie, cu argumente neconvingătore, unor sugestii profesionale justificate jurnalistic şi îndreptăţite din punct de vedere al ierarhiei editoriale. De altfel, faptul că doamna Mihaela Drăgan critică vehement argumentele editoriale ale doamnei Mimi Necula, omiţând în sesizarea sa că argumente similare i-au fost aduse şi de coordonatorul Cătălin Sava, sugerează că nemulţumirea sa în raport cu producătoarea e motivată mai degrabă de resentimente decât de aspecte profesionale. Reproşurile doamnei Mihaela Drăgan faţă de «intervenţiile editoriale» ale producătoarei devin şi mai greu de explicat dacă avem în vedere că în faţa comisiei a declarat că toate ediţiile difuzate ale emisiunii pe care a moderat-o (şi pe care doamna Mimi Necula le-a produs şi editat) o «reprezintă»", mai spune Comisia de Etică.

Totodată, CEA spune că este eronată indicarea de Mihaela Drăgan, ca şi de către ceilalţi petenţi, a nerespectării în acest caz a dreptului prevăzut la articolul 33 din Statutul ziaristului din SRTv, potrivit căruia "Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a refuza orice tip de activitate publicistică care intră în contradicţie cu propriile sale convingeri sau credinţe şi/sau cu respectul faţă de adevăr. El va considera clauza de conştiinţă drept unul dintre drepturile fundamentale derivând din acest Statut".

"Faptul că doamna Drăgan avea posibilitatea de a refuza o activitate publicistică cu al cărei conţinut nu era de acord nu înseamnă neapărat că domnia sa este deţinătoarea «adevărului» la care se face referire sau că reponsabilul editorial al emisiunii trebuia să-şi adapteze propriile convingeri şi credinţe la cele ale moderatoarei", spune CEA.

Pe de altă parte, Comisia de Etică face referire şi la o serie de comentarii făcute în regia tehnică a studioului 4 cu ocazia unei înregistrări din 4 februarie. "Comisia dezaprobă fără echivoc folosirea cuvântului «ţigan» , chiar dacă referirile angajaţilor TVR au fost făcute într-un spaţiu de lucru cu accesul strict restricţionat şi nu într-o emisiune de televiziune sau într-un un loc public. Totuşi, având în vedere că sensul comentariilor la adresa invitatei şi a moderatoarei a fost în mod evident admirativ, comisia înţelege să facă apel la articolul 10 din Regulamentul de organizare şi funcţionare, care-i oferă posibilitatea ca în analizele sale să ia «în consideraţie, ca circumstanţă atenuantă, cu maximă prudenţă, încălcări ale Statutului dovedite a fi comise în mod involuntar»", spune CEA.

În ceea ce priveşte raportarea la normele legale în domeniu, CEA este de părere că, deşi incontestabil reprobabile, remarcile respective nu pot fi considerate ca fiind discriminatorii, întrucât nu au avut "ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice", aşa cum este definită discriminarea în Ordonanţa Guvernului numărul 137 din 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

"În analiza pe care a întreprins-o, comisia nu a identificat probe (mărturii) care să confirme existenţa în activitatea secţiei Alte Minorităţi din TVR a unor alte declaraţii sau fapte interpretabile ca discriminatorii sau rasiste, aşa cum reclamă în sesizarea sa doamna Mihaela Drăgan", mai spune CEA.

Pe de altă parte, potrivit Comisiei de Etică a TVR, observaţia Mihaelei Drăgan privind "aspectul rasist" pe care-l presupune eliminarea cuvântului "rom" din varianta de titlu "Rom fără etichetă" pe care a propus-o iniţial pentru emisiune "reprezintă o dovadă a felului în care atitudinea militantă exacerbată intră în contradicţie cu bunul-simţ al comunicării, obligatoriu pentru un jurnalist".

"Comisia apreciază că alegerea titlului «Rom fără etichetă» al doamnei Drăgan nu ar fi făcut decât ca - prin asocierea facilă cu distilatul omonim din magazine - să ducă în derizoriu numele emisiunii dedicate minorităţii roma, afectând implicit atingerea scopurilor pentru care militează domnia sa", spune CEA.

Potrivit CEA, "un alt exemplu de interpretare excesivă, dacă nu chiar de superficialitate" a Mihaelei Drăgan este descrierea din presă a experienţei sale în TVR ca fiind o confruntare cu "rasismul instituţional". "Comisia consideră că această acuzaţie extrem de gravă este întru totul nejustificată şi îi aminteşte doamnei Drăgan că orice formă de generalizare, ca şi folosirea improprie a termenilor, trebuie combătută de activiştii antidiscriminare şi de jurnalişti deopotrivă", mai spune CEA.

Pe de altă parte, Comisia de Etică le solicită jurnaliştilor implicaţi în acest caz, ca şi personalului de specialitate şi conducerii TVR, să aibă în vedere mai multe recomandări.

Astfel, CEA recomandă alegerea colaboratorilor externi care urmează să apară în emisiuni prin procedura de tip casting, care presupune competiţie şi o bază de selecţie mai mare. În plus, Comisia de Etică recomandă introducerea în procedurile de lucru a obligativităţii încheierii unei "Note verbale de negociere" prealabile definitivării oricărui contract de colaborare care să prevadă onorariul convenit de părţi şi denumirea generică a prestaţiei.

De asemenea, Comisia de Etică recomandă ca producătoarea Mimi Necula să-şi prezinte scuze în mod public pentru cuvintele jignitoare adresate Mihaelei Drăgan în data de 3 martie.

Comisia de Etică recomandă şi evitarea termenului "ţigan" nu doar în producţiile publicistice, ci şi în comunicarea de orice fel din interiorul TVR.

CEA mai recomandă evitarea oricăror comentarii care pot fi interpretate ca lipsite de respect la adresa colegilor sau a invitaţilor în TVR, inclusiv în spaţiile de lucru cu acces restricţionat.

Concluziile şi recomandările Comisiei de Etică privind cazul analizat vor fi trimise autorilor sesizărilor, celorlalte persoane implicate şi Comitetului Director al SRTv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici