- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.12.2014, 18:17)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Etică -TVR: Protestele din 14 noiembrie ar fi trebuit difuzate la Jurnalul TVR1, ora 20.00
Comisia de Etică a SRTv, care s-a autosesizat cu privire la modul în care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie în emisiunile de ştiri ale TVR, spune că informaţiile despre proteste ar fi trebuit difuzate şi în Jurnalul TVR 1, de la ora 20.00, în acord cu obligaţiile eticii jurnalistice.
Urmărește
191 afișări
Comisia Etică -TVR: Protestele din 14 noiembrie ar fi trebuit difuzate la Jurnalul TVR1, ora 20.00 (Imagine: Silvana Armat/Mediafax Foto)
În acest caz, Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) i-a audiat pe jurnaliştii Elena Hebean şi Octavian Manciu, producătorii Jurnalului TVR 1 din 14 noiembrie, ora 20.00, şi pe directorul Claudiu Lukacsi (Lucaci), coordonatorul Direcţiei Ştiri, şi a studiat notele explicative transmise de Andreea Damian şi Andrei Biro, producător şi respectiv reporter la Ştirile TVR Cluj, potrivit unui anunţ postat pe site-ul televiziunii.
Potrivit Comisiei de Etică, în ceea ce priveşte declaraţia producătorilor, apar diferenţe punctuale semnificative între relatarea susţinută în faţa Comisiei (similară cu conţinutul notei explicative prezentate preşedintelui-director general în 20 noiembrie) şi nota explicativă semnată de aceştia în data de 18 noiembrie, la cererea directorului Ştirilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Dacă, în timpul audierilor, cei doi producători au dat de înţeles că şeful lor ierarhic a avut o poziţie inflexibilă şi s-a pronunţat categoric împotriva difuzării protestelor în jurnal, în prima lor declaraţie descriu discuţia respectivă în termeni diferiţi: «la şedinţa de discutare a sumarului, organizată în după-amiaza zilei de vineri, am fost atenţionaţi să avem multă grijă la mitingurile ce ar urma să fie organizate în cursul serii, întrucât suntem în campanie electorală şi eventuale conotaţii electorale ale demonstraţiilor ar putea să ne atragă sancţiuni». Aflată în imposibilitatea de a distinge care este varianta reală, comisia nu poate decât să remarce că această inconsecvenţă în afirmaţii dăunează credibilităţii unui jurnalist, punându-i la îndoială şi responsabilitatea", spune Comisia de Etică.
Potrivit Comisiei, contradicţii apar şi în ceea ce priveşte comunicarea jurnaliştilor de la Bucureşti cu cei de la studiourile teritoriale. "În vreme ce producătorii Jurnalului reclamă sosirea cu întârziere a imaginilor de la Cluj şi absenţa totală a celor de la Timişoara, responsabilii din provincie arată că au propus subiectul protestelor încă de la prima oră a zilei de 14 noiembrie", spune Comisia de Etică.
"Referitor la controversatul caracter electoral al unora dintre protestele organizate în 14 noiembrie, nu poate fi ignorat faptul că anunţarea publică a manifestaţiilor pe unele site-uri (...), mesajele mobilizatoare transmise pe Facebook, ca şi sloganurile scrise sau scandate de participanţi conferă acestor acţiuni şi conotaţii electorale pe lângă dimensiunea civică legitimă (respectarea dreptului de vot pentru românii din diaspora). De altfel, producătorul de la TVR Cluj care a propus subiectul pentru jurnalul TVR1 descria evenimentul ca fiind «miting de protest anti Ponta». Această constatare nu înseamnă în niciun fel şi în nicio circumstanţă că protestele ar fi trebuit ignorate", mai spune Comisia de Etică.
Totodată, Comisia de Etică a TVR spune că "orice protest care reuneşte un număr semnificativ de persoane reprezintă din perspectivă jurnalistică un subiect de interes public".
"Sub acest aspect, acţiunile din 14 noiembrie trebuiau mediatizate, indiferent de motivaţia acestora. Singura obligaţie suplimentară la fel de importantă definită ca atare de Statutul ziaristului din SRTV este reflectarea obiectivă a realităţii: «Art.5. Ziaristul din televiziunea publică are ca principale îndatoriri respectarea adevărului faptelor relatate şi slujirea interesului public. El va folosi în toate situaţiile litigioase de natură politică sau socială principiul echidistanţei şi al imparţialităţii»", mai spune Comisia de Etică.
În ceea ce priveşte absenţa informaţiilor despre proteste în Jurnalul TVR 1 din data de 14 noiembrie, Comisia constată că "a fost vorba de o întârziere în reflectarea evenimentelor, consecinţă a unei aprecieri editoriale iniţiale excesiv de prudente dar explicabile având în vedere reglementările contradictorii ale CNA, urmată de ezitări în asumarea deciziilor editoriale adecvate şi în administrarea resurselor".
"Considerăm că singura soluţie în deplin acord cu obligaţiile eticii jurnalistice ar fi fost difuzarea protestelor şi a mesajelor nealterate ale acestora, chiar cu riscul de a da ulterior explicaţii în faţa membrilor CNA", spune Comisia de Etică.
De asemenea, în legătură cu obligaţia TVR de a respecta reglementările din audiovizual, Comisia remarcă faptul că "singura sancţiune aplicată serviciului public de televiziune de către CNA pentru prestaţia din perioada electorală a vizat continuarea campaniei pentru un candidat în ziua votului, situaţie care până în acest moment nu a suscitat nicio reacţie publică din partea conducerii instituţiei".
"Având în vedere că declaraţiile critice publice privind absenţa protestelor din 14 noiembrie din Jurnalul TVR 1 aparţin unor membri ai Consiliului de administraţie, prezentele concluzii vor fi transmise acestui organism", mai spune Comisia de Etică a TVR.
Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, din partea PNL, PDL, respectiv Administraţia Prezidenţială, au solicitat public, pe 18 noiembrie, demiterea lui Claudiu Lukacsi din funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri, din cauză că "televiziunea publică a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestaţiile publice de vineri, 14 noiembrie".
Pe 20 noiembrie, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat pentru MEDIAFAX că va lua o decizie în privinţa directorului Ştirilor TVR, Claudiu Lukacsi, precizând că este nemulţumit de modul în care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care, în opinia sa, ar fi trebuit difuzate live.
El a mai spus că va lua o decizie în cazul lui Lukacsi, care se afla în concediu medical la momentul respectiv, după ce subiectul va fi discutat în Comitetul Director şi în Consiliul de Administraţie al TVR.
Tănase a spus că TVR a difuzat informaţii despre protestele din 14 noiembrie doar în jurnalul din acea zi, de la ora 22.00. "A difuzat la 22.00. A dat mai târziu, dar putea să se dea şi la 20.00. Existau toate condiţiile întrunite ca acele informaţii de la Cluj, de la Timişoara să fie date în jurnalul de la ora 20.00. Nu există şi nu am găsit până acum un motiv real - pentru că am stat de vorbă cu oamenii din redacţie - un motiv real pentru care să nu se fi dat. Şi am fost foarte frustrat că nu mi se pare în regulă să pierd competiţia cu alte televiziuni. Eu vreau să fiu primul la ştire, să dau primul, să dau mai amplu, mai bine, nu să lipsesc de pe piaţă", a spus Stelian Tănase.
În replică, directorul Ştirilor TVR, Claudiu Lukacsi, a declarat în noaptea de 20 spre 21 noiembrie pentru MEDIAFAX că toate protestele din perioada campaniei electorale au fost prezentate în toate jurnalele de ştiri ale TVR, precizând că are convingerea că se încearcă discreditarea sa şi înlocuirea sa din funcţie.
Claudiu Lukacsi a mai acuzat Departamentul de Comunicare din TVR, care este în subordinea lui Stelian Tănase, că nu a transmis MEDIAFAX răspunsurile la întrebările pe care agenţia de ştiri i le-a transmis încă din 18 noiembrie pe acest subiect şi la care Lukacsi a răspuns în aceeaşi zi.
"Am convingerea că sunt persoane care pun în scenă un plan de discreditare a mea. Faptul că se aruncă asupra mea toate acuzaţiile, fără ca măcar să se ţină cont de realitate şi mi se obstrucţionează dreptul la liberă exprimare constituie un caz grav de hărţuire asupra unui jurnalist şi un linşaj mediatic care are ca scop înlocuirea mea din funcţie în scopul preluării acesteia de către alte persoane interesate", a spus Claudiu Lukacsi.
În ceea ce priveşte reflectarea protestelor din 14 noiembrie, la TVR, Claudiu Lukacsi a spus că acestea au fost reflectate în emisiunile de ştiri. "În emisiunile de ştiri de la ora 22.00, pe TVR 2, şi de la ora 14.00, primul Telejurnal al zilei pe TVR 1. Fac menţiunea că toate protestele din România, în perioada campaniei electorale, inclusiv din străinătate, au fost prezentate în toate jurnalele de ştiri, conform deciziei editoriale a producătorilor responsabili", a spus Claudiu Lukacsi.
El a mai spus că a fost o singură excepţie în data de 14 noiembrie, la Telejurnalul de seară de pe TVR 1, când, din motive obiective, protestele nu s-au putut include în emisiunea de la acea oră, fiind însă difuzate în emisiunea de ştiri de la ora 22.00.
"Aceste motive sunt următoarele: în Bucureşti la ora 18.30, conform informaţiei primite de la reporterul de teren, în stradă erau în jur de 40 de persoane care nu aveau nicio revendicare. În alte oraşe, mitingurile au început şi s-au desfăşurat după orele 18.00 şi nu s-au primit în timp util materialele filmate de la studiourile terioriale. În plus, Departamentul de ştiri nu mai are dreptul să plătească ore suplimentare, conform deciziei domnului Stelian Tănase. În acelaşi timp se desfăşurau alte evenimente politice unde au fost trimise cu prioritate resursele umane: declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, evenimentul de lansare al noului USL, activităţile publice de la staff-ul domnului Klaus Iohannis. În această situaţie, din explicaţiile primite de la producătorii Telejurnalului, am aflat că a fost adus mai devreme din programul legal de lucru reporterul de noapte care a fost trimis la protestele din cursul serii. Acesta a revenit în televiziune cu filmarea şi informaţiile obţinute de pe teren şi le-a pus la dispoziţia producătorilor de la emisiunea de ştiri de la ora 22.00. Acestea şi cele din alte oraşe au fost difuzate imediat după finalizarea lor", a explicat Claudiu Lukacsi.
Mai multe proteste au avut loc pe 14 noiembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, în care manifestanţii au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot în diaspora.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe