- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (16.10.2012, 18:23)
- Alina Dan - Mediafax ,
Comisia Europeană alocă 1,8 miliarde de euro pentru programe de cultură şi media
Comisia Europeană (CE) a informat, marţi, că doreşte o mai mare deschidere a publicului faţă de cultura europeană şi, în acest sens, a propus un fond în valoare de 1,8 miliarde de euro, prin care, în cadrul programului Europa Creativă, va consolida programe de cultură şi media.
Urmărește
244 afișări
Comisia Europeană alocă 1,8 miliarde de euro pentru programe de cultură şi media
Comisia Europeană a prezentat, marţi, noile sale planuri vizând plasarea publicului, precum şi a artiştilor, în centrul noului său program "Europa Creativă", destinat sectoarelor culturale şi creative. Lărgirea publicului va fi un obiectiv-cheie al proiectelor sprijinite prin fondul european propus, în valoare de 1,8 miliarde de euro, care va îngloba şi va consolida programele Cultură şi Media (cinema) existente şi va crea un mecanism de garantare a împrumuturilor pentru a stimula acordarea de împrumuturi bancare IMM-urilor din sectoarele culturale, informează site-ul Comisiei Europene.
Bugetul este prevăzut pentru perioada 2014 - 2020, suma reprezentând o creştere cu 37% în comparaţie cu nivelurile actuale de finanţare.
Programul va sprijini 8.000 de organizaţii culturale şi va permite unui număr de 300.000 de artişti şi profesionişti ai culturii să îşi prezinte operele peste hotare şi să acumuleze o experienţă internaţională. De asemenea, va oferi finanţare pentru traducerea a peste 5.000 de cărţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"Trebuie să ne sporim eforturile pentru a suscita interesul publicului faţă de cultura europeană şi pentru a proteja diversitatea. În acest scop, trebuie să-i ajutăm pe artişti şi pe alţi profesionişti să ajungă la un public nou, în ţara de origine şi în afară, să-şi reevalueze relaţia cu publicul existent şi să-şi diversifice publicul. Dacă dorim să-i iniţiem pe tineri în cultură, trebuie să ne gândim la modalităţi noi de a realiza acest lucru. Altfel, riscăm să compromitem diversitatea culturală şi beneficiile acesteia pentru economie şi incluziunea socială", a declarat, marţi, Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul educaţiei şi culturii.
În cadrul conferinţei "Cultura în mişcare", care a început luni, la Bruxelles, şi se va încheia miercuri, şi care reuneşte aproximativ 1.000 de reprezentanţi din sectoarele culturale şi creative, sunt prezentate 23 de proiecte, sprijinite în principal prin programele Cultură şi Media ale UE, care ilustrează diferite modalităţi prin care se poate ajunge la un public mai larg şi mai diversificat.
Pe 26 septembrie, Comisia a prezentat o strategie intitulată "Promovarea sectoarelor culturale şi creative pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă în UE". Obiectivul este de a creşte potenţialul de export al acestor sectoare, precum şi de a maximiza beneficiile secundare pentru alte domenii precum inovarea, Tehnologiilor de Informare şi Comunicare (TIC) şi reabilitarea urbană. Strategia prevede măsuri destinate să stimuleze dezvoltarea competenţelor, accesul la finanţare, promovarea de noi modele de afaceri, lărgirea publicului, accesul la pieţe internaţionale şi îmbunătăţirea legăturilor cu alte sectoare.
Programul "Europa creativă", care a fost făcut public pe 23 noiembrie 2011, cuprinde actualele programe Cultura, Media şi Media Mundus, va sprijini sectoarele culturale şi creative cu un buget de 1,8 miliarde euro (cu 37 la sută mai mult), acesta urmând să se concentreze pe sprijinirea organizaţiilor şi întreprinderilor care funcţionează transfrontalier şi sunt puternic legate de promovarea diversităţii culturale şi lingvistice.
De asemenea, programul ar aloca peste 900 de milioane de euro pentru a susţine sectorul cinematografic şi al audiovizualului - domeniu cuprins în actualul program Media - şi aproape 500 de milioane de euro pentru cultură.
Programele UE existente în educaţie şi tineret au avut mare succes în stimularea mobilităţii. De exemplu, 2,5 milioane de studenţi au beneficiat de pe urma sprijinului UE pentru studii şi stagii în întreprinderi în alte ţări, prin intermediul programului Erasmus.
Finanţarea prin noile programe va fi completată printr-un sprijin semnificativ pentru educaţie, formare profesională şi cultură prin intermediul "Orizont 2020" şi prin fonduri structurale.
Potrivit CE, în actualul buget (2007-2013) s-au cheltuit aproximativ 72,5 miliarde de euro pentru educaţie şi formare în toate regiunile Europei şi niveluri similare de cheltuieli pot fi preconizate pentru viitor.
Sprijinul UE pentru cultură permite unui număr mare - de ordinul miilor - de organizaţii, artişti şi profesionişti ai culturii să se întâlnească, să schimbe puncte de vedere şi, în cele din urmă, să creeze, să facă turnee şi să îşi prezinte împreună operele în diverse ţări europene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria