Comisiile de cultură au validat candidaţii pentru CA al TVR, votul în plen va fi dat marţi

Comisiile parlamentare de cultură au validat, luni, candidaţii propuşi pentru Consilul de Administraţie al TVR, aceştia urmând să fie supuşi aprobării Parlamentului.

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Comisiile de cultură au validat candidaţii pentru CA al TVR, votul în plen va fi dat marţi

Comisiile de cultură au validat candidaţii pentru CA al TVR, votul în plen va fi dat marţi (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a precizat că toţi candidaţii propuşi au fost validaţi în unanimitate, cu excepţia candidatului pentru postul de supleant din partea PDL, Adriana Mesesian, care a avut un vot "împotrivă" şi 5 abţineri şi a candidatului propus de Preşedinţie ca membru titular, Romina Surugiu, care a înregistrat un vot "împotrivă" şi 6 abţineri. De asemenea, candidatul propus de Guvern, Corneliu Calotă, a înregistrat 2 abţineri.

În rest, toţi ceilalţi candidaţi pentru CA al TVR au fost votaţi în unanimitate.

Candidaturile urmează să fie supuse votului plenului Parlamentului în şedinţa de marţi.

Candidaţii propuşi pentru CA al TVR sunt: Stelian Tănase şi Andrei Muraru - PNL, Claudiu Brânzan şi Cătălin Plebea - PSD, Radu Carp - PDL, Adrian Bucur - PC, Eduard Dumitraşcu - PPDD, Romina Surugiu - Preşedinţie, Debreczeni Hajualka -UDMR, Corneliu Calotă - Guvern şi Raico Cornea - minorităţi.

Comisiile de cultură au amânat audierea candidaţilor propuşi din partea salariaţilor TVR din cauza faptului că există un proces pe rol. Gigel Ştirbu a precizat că aceştia vor fi audiaţi de comisii după ce justiţia se va pronunţa.

Stelian Tănase a precizat, la audierea din Comisiile de cultură, că Televiziunea publică se află într-o mare dificultate, cu 159 milioane euro datorii, că aceasta, deşi în anii '90 era o televiziune care nu avea concurenţă, acum şi-a pierdut piaţa. "Televiziunea publică a fost depăşită de concurenţă, a fost pusă în situaţie dificilă chiar de lege", a spus Tănase, adăugând că de la 100 la sută audienţă a ajuns la sub 1%.

Tănase a mai arătat că unele cauze ale decăderii televiziunii este pierderea credibilităţii ei din cauza ideii că odată schimbată formula din Parlament se schimbă şi politica editorială. El a mai spus că CA al TVR, odată instalat, va trebui să rezolve această problemă. "O să vedem Campionatul Mondial de fotbal la TVR", a anunţat Stelian Tănase, la audieri, răspunzând unor întrebări ale parlamentarilor.

Andrei Muraru a spus că prima sa grijă este să se facă o analiză mai riguroasă a modului în care a fost gestionată televiziunea şi a spus că, având în vedere actuala taxă, televiziunea nu poate supravieţui.

Claudiu Brânzan a arătat că speră să contribuie cu experienţa sa la restructurarea TVR, iar Cătălin Plebea a precizt că s-ar bucura foarte mult ca aspectul financiar şi problemele profesionale să se rezolve. Radu Carp a arătat că este dispus să-şi sacrifice din proiectele personale pentru a găsi cele mai bune soluţii.

Gabriela Surugiu a spus că a făcut parte şi din precedentul Consiliu de administraţie care a fost demis şi care a luat şi decizii proaste cu care ea nu a fost de acord. Surugiu a precizat că televiuiunea publică nu a difuzat meciuri importante şi că emisiunea "Preţuieşte viaţa" a fost oprită din cauza audienţei scăzute.

După audierea candidaţilor, votul asupra candidatilor la CA al TVR s-a dat în absenţa presei şi a candidaţilor.

În urma alegerilor organizate în TVR în luna ianuarie, au fost aleşi Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, însă aceştia şi-au pierdut locurile din cauză că nu au depus cazierul judiciar până la momentul validării rezultatelor finale. Astfel, au fost validaţi Liviu Fetter şi Sorin Burtea ca reprezentanţi ai salariaţilor în CA al TVR, însă Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au contestat în instanţă decizia prin care au fost descalificaţi.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în şedinţa comună a celor două Camere. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În dimineaţa aceleiaşi zile, Claudiu Săftoiu îşi depusese demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici