- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.10.2018, 15:02)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisiile juridică şi de cultură ale Senatului, raport comun favorabil pentru proiectul privind drepturile de autor
Comisiile Juridică şi de cultură din Senat au dat, marţi, raport comun favorabil proiectului legislativ pentru modificarea legii privind drepturile de autor, care prevede realizarea de exemplare în format accesibil ale operelor protejate, astfel încât să poată beneficia şi persoanele nevăzătoare.
Urmărește
128 afișări
Comisiile juridică şi de cultură ale Senatului, raport comun favorabil pentru proiectul privind drepturile de autor
„Prin adoptarea proiectului de act nromativ se urmăreşte facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire a materialelor imprimate. Proiectul de act normativ urmăreşte să îmbunătăţească disponibilitatea cărţilor, inclusiv a cărţilor electronice, a publicaţiilor periodice, a ziarelor, a revistelor şi a altor tipuri de scrieri, a notaţiilor, inclusiv partituri, şi a altor materiale imprimate, inclusiv în format audio, indiferent dacă sunt digitale sau analogice, online sau offline, în formate care să facă aceste opere şi alte obiecte protejate accesibile pentru persoanele beneficiare în aceeaşi măsură, în esenţă, ca pentru persoanele care nu sunt afectate de o deficienţă sau un handicap. Printre formatele accesibile se numără, de exemplu, scrierea Braille, tipăriturile cu caractere de mari dimensiuni, cărţile electronice adaptate, cărţile audio sau emisiunile de radio”, prevede iniţiativa Guvernului, înregistrată în procedură de urgenţă la Senat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Conform proiectului, „persoanele care vor beneficia de pe urma reglementărilor introduse prin acest proiect de act normativ sunt persoanele nevăzătoare, persoanele care au deficienţe de vedere sau persoanele care au handicap de percepţie sau dificultăţi de citire, inclusiv dislexie sau orice alt fel de dizabilităţi de învăţare, ce le împiedică să citească opere imprimate, care sunt protejate prin drept de autor şi drepturi conexe”.
Persoanele care vor avea dreptul să convertească sau să adapteze opera sau obiectul protejat, astfel încât să poată fi utilizată de persoanele nevăzătoare, vor fi persoanele juridice sua persoanele fizice care acţionează în numele persoanei beneficiare.
„În vederea realizării efective a facilităţilor respective, se impune introducerea unei excepţii obligatorii, care să limiteze dreptul de reproducere astfel încât să permită orice act care este necesar pentru a modifica sau converti ori a adapta o operă sau un alt obiect protejat prin drepturi de autor sau drepturi conexe, într-un format accesibil care să le faciliteze persoanelor benediciale accesul la respectiva operă sau respectivul obiect al protecţiei. Atfel, aceste utilizări vor permite realizarea de exemplare în format accesibil pentru uzul exclusiv al persoanelor beneficiare, de către o persoană fizică sau juridicp, care acţionează în numele unei persoane beneficiare sau care acordă asistenţă persoanei beneficiare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Persoanele juridice care vor avea dreptul de a adapta operele sau obiectele protejate pentru persoanele cu deficienţe de vedere sunt entităţu autorizate, precum bibliotecile sau instituţiile de învăţământ.
„Persoanele juridice care vor avea dreptul să realizeze exemplare în format accesibil pentru folosinţa persoanelor beneficiare vor fi entităţi autorizate, care deservesc nevoilor persoanelor beneficiare, indiferent dacă respectivele entităţi sunt organizaţii publice sau private, acestea putând fi, în special biblioteci, instituţii de învăţământ, precum şi alte organizaţii fprp scop lucrativ, care au unul dintre principalele obiecte de activitate sau una dintre principalele obligaţii instituţionale, sau ca parte a misiunilor lor de interes public, deservirea persoanelor beneficiare”, stipulează iniţiativa.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe este iniţiat de Guvern şi înregistrat la Senat, primă Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe