- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.04.2011, 16:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comitetul Naţional al Scutului Albastru a fost înfiinţat sub preşedinţia lui Virgil Niţulescu
Comitetul Naţional al Scutului Albastru a fost înfiinţat de comitetele naţionale ale ICOMOS şi ICOM, Asociaţia Bibliotecarilor din România, Arhivele Naţionale ale României (ANR), Televiziunea şi Radioul publice, primul preşedinte al organizaţiei fiind Virgil Niţulescu.
Urmărește
129 afișări
Semnarea protocolului de constituire a Comitetului Naţional Român (CNR) al Scutului Albastru a avut loc luni, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor constitutive: Sergiu Nistor, preşedintele CNR al Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), Virgil Niţulescu, preşedintele CNR al Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Mircea Regneală, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România (instituţii private), alături de Dorin Dobrincu, directorul general al ANR, András István Demeter, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, şi Alexandru Mihai Lăzescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (instituţii de stat).
Sergiu Nistor a precizat, în urmă cu o săptămână, pentru MEDIAFAX că această instituţie - Comitetul Naţional al Scutului Albastru, echivalentul Crucii Roşii pentru patrimoniul cultural - reprezintă, ca şi în alte ţări, o colaborare între ICOMOS, ICOM, Arhivele naţionale, bibliotecile şi arhivele audiovizuale.
Primul preşedinte al Comitetului Naţional al Scutului Albastru este, pentru un an, Virgil Niţulescu, urmând ca ceilalţi reprezentanţi ai instituţiilor constitutive să asigure preşedinţia prin rotaţie câte un an.
Misiunea organizaţiei este de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării patrimoniului cultural şi de a sprijini autorităţile publice într-un astfel de demers, a explicat Virgil Niţulescu.
La conferinţa de luni, Sergiu Nistor a anunţat că tema stabilită de ICOMOS în acest an pentru Ziua Mondială a Monumentelor Istorice şi Siturilor (18 aprilie) este "Patrimoniul şi apa", care "se leagă foarte bine de România, unde, de multe ori, patrimoniul este «pe apa sâmbetei»".
"Cred că marea provocare în cazul unei astfel de structuri va fi să transformăm nişte deziderate cu care suntem cu toţii de acord într-o formulă de implementare. În România, ideea protejării patrimoniului nu este una foarte centrală în preocupările oamenilor", a luat cuvântul Alexandru Lăzescu, atrăgând atenţia şi asupra nevoii de digitalizare a Arhivei TVR şi a lipsei fondurilor pentru aceasta.
Lăzescu a propus, de altfel, desfăşurarea unei campanii de comunicare şi persuasiune la nivelul opiniei publice privind nevoia de protejare a patrimoniului. "Atât TVR, cât şi Radioul ar putea să facă mai multe din această perspectivă", a spus Lăzescu.
Totodată, în cadrul conferinţei, Sergiu Nistor i-a acordat Diploma de onoare a CNR ICOMOS arhitectului Şerban Cantacuzino, ce a devenit o personalitate proeminentă pe plan internaţional în domeniului protejării şi punerii în valoare a patrimoniului arhitectural şi a cărui activitate a condus la o expunere internaţională a valorii şi problematicii patrimoniului românesc.
Născut în 1928, Şerban Cantacuzino este fiul arhitectului G. M. Cantacuzino. S-a stabilit în Marea Britanie în 1939, unde a studiat la la Colegiul Winchester şi apoi la Cambridge, devenind arhitect. A fost director al Comisiei Regale de Arte Plastice. De asemenea, la Londra a fondat, în anul 2000, fundaţia Pro Patrimonio, cu sediul la Bucureşti, în scopul de a salva şi restaura clădiri şi situri valoroase aflate în pericol. Este preşedinte de onoare PRo Patrimonio şi membru de onore al ICOMOS. În decembrie 2008, la împlinirea vârstei de 80 de ani, a primit diploma Meritul Academic din partea Academiei Române. În acelaşi an, a primit şi prestigiosul Premiu European pentru Patrimoniu.
Comitetul Naţional Român al Scutului Albastru, ca structură naţională a Comitetului Internaţional al Scutului Albastru, similară, în domeniul patrimoniului cultural, Crucii Roşii, are ca obiective pregătirea specialiştilor în monumente istorice şi a profesioniştilor din domeniul conservării şi gestiunii bunurilor de patrimoniu cultural material (obiecte de artă, arhive, biblioteci etc.) pentru protejarea patrimoniului în caz de dezastre şi conflict armat.
Scutul Albastru este simbolul stabilit prin Convenţia de la Haga, din 1954, pentru protejarea bunurilor culturale în caz de conflict armat, la care România este parte. Comitetul Internaţional al Scutului Albastru este structura mondială a societăţii civile, care sprijină aplicarea prevederilor Convenţiei, de către statele care sunt părţi la Convenţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe