"Comoara nazistă": Alte 60 de opere de artă, descoperite în casa colecţionarului Cornelius Gurlitt

Alte 60 opere de artă, inclusiv tablouri de Claude Monet şi Pierre-Auguste Renoir, au fost descoperite în reşedinţa colecţionarului Cornelius Gurlitt, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al acestui octogenar german, proprietarul unei "comori naziste", descoperită în noiembrie.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului "Comoara nazistă": Alte 60 de opere de artă, descoperite în casa colecţionarului Cornelius Gurlitt

"Comoara nazistă": Alte 60 de opere de artă, descoperite în casa colecţionarului Cornelius Gurlitt (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Peste 60 de opere" au fost descoperite luni în casa lui Cornelius Gurlitt din oraşul austriac Salzbourg, a precizat Stephan Holzinger, purtătorul de cuvânt al acestui octogenar german, în a cărui casă din München au fost găsite peste 1.400 opere de artă, în rândul cărora se aflau numeroase tablouri furate de la evrei în timpul regimului nazist.

În aceea ce priveşte operele descoperite luni, "experţii angajaţi de Cornelius Gurlitt examinează ipoteza potrivit căreia ar putea fi vorba de opere furate de nazişti. După o primă examinare, o astfel de bănuială nu s-a adeverit", afirmă Stephan Holzinger.

Noile opere au fost depozitate într-un loc sigur, pentru a evita orice tentativă de furt, a adăugat Holzinger.

Pe lângă picturile de Claude Monet şi Pierre-Auguste Renoir se află şi tablouri de Édouard Manet şi un desen de Pablo Picasso.

Cornelius Gurlitt, în prezent în vârstă de 81 de ani, fiul unui comerciat de artă german cu un trecut "tulbure" în timpul celui de-Al Treilea Reich, a devenit cunoscut pe scena internaţională în noiembrie 2013, atunci când presa a dezvăluit că peste 1.400 de opere de artă, inclusiv pânze de Matisse şi Chagall, au fost descoperite în apartamentul său din München în 2012. Despre o mare parte dintre aceste opere de artă se consideră că au fost confiscate de nazişti în timpul epurărilor promovate de Hitler.

Cornelius Gurlitt, bănuit de fraudă fiscală şi tăinuire de bunuri furate, a fost lăsat în libertate şi este subiectul unei anchete judiciare.

Cazul său a generat dezbateri aprinse despre restituirea operelor de artă furate de la evrei în timpul regimului nazist, autorităţile germane fiind în special acuzate că au întârziat să facă lumină în privinţa operelor de artă aflate în posesia lui Gurlitt.

Germania doreşte, de altfel, să adopte o lege care să faciliteze restituirea operelor de artă furate de nazişti, conştientă fiind de faptul că i-a ajutat insuficient până în prezent pe proprietarii legitimi ai acestora să reintre în posesia bunurilor lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici