Comorile cinematecilor din Europa, disponibile online

Cinefilii de toate vârstele vor putea avea acces, în curând, pe internet, la filme rare şi insolite datând de la începuturile cinematografiei, datorită site-ului Europa Film Treasures, care include opere din 28 de cinemateci şi arhive europene.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Comorile cinematecilor din Europa, disponibile online

Comorile cinematecilor din Europa, disponibile online

Pe 3 iulie, aproximativ 50 de filme inedite, produse în perioada 1898 - 1970, din lumea întreagă, subtitrate în cinci limbi străine - franceză, engleză, spaniolă, italiană şi germană - vor fi pentru prima dată accesibile publicului larg, pe www.europafilmtreasures.eu.

Printre cele 28 de cinemateci din cele 19 ţări afiliate proiectului se numără British Film Institute, Museo Nazionale del Cinema din Torino, Filmoteca Espanola din Madrid, Arhivele de film din Praga, GosFilmoFond din Moscova, Cinémathèque française şi Svenska Filminstitutet din Stockholm.

Filmele acoperă o multitudine de genuri - western, comedie, science-fiction, animaţie, reclame, reportaje, actualităţi, erotic - salvate de la uitare datorită unei munci minuţioase de restaurare.

Filmele - care vor ajunge la aproximativ 100, până la sfârşitul anului, şi la aproximativ 500, până în 2012 - vor putea fi vizionate online, dar nu vor putea fi descărcate.

Printre filmele disponibile se numără producţii mute precum "Bucking Broadway" (1917), unul dintre primele western-uri ale lui John Ford, şi "La Guerre aérienne du futur" (1909), un antic film SF în care Marea Britanie este atacată de o armată de montgolfieri.

Alături de acestea se pot vedea documentare, precum "Les Pirates du Rhône" de Jean Aurenche et Pierre Charbonnier (1933, conservat de Institutul Lumière), filme de animaţie, precum "Tulips shall Grow", de George Pal, producţii erotice, ca una anonimă din 1948 în care o sosie a lui Marilyn Monroe flirtează cu camera, cu o sticlă de Coca Cola în mână.

"Filmele nu există decât în privirea celor care le văd. Trebuia să le facem accesibile utilizatorilor noilor platforme media, precum internetul", a spus Serge Bromberg, fondator al companiei Lobster Films, care restaurează filme vechi, şi creator al Europa Film Treasures.

Cu un buget de 550.000 de euro, finanţat pe jumătate de programul european Media, site-ul va găzdui în curând contribuţii ale istoricilor şi profesioniştilor din domeniu, dar şi comentarii ale internauţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici