- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (27.06.2008, 12:42)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comorile cinematecilor din Europa, disponibile online
Cinefilii de toate vârstele vor putea avea acces, în curând, pe internet, la filme rare şi insolite datând de la începuturile cinematografiei, datorită site-ului Europa Film Treasures, care include opere din 28 de cinemateci şi arhive europene.
Urmărește
63 afișări
Comorile cinematecilor din Europa, disponibile online
Pe 3 iulie, aproximativ 50 de filme inedite, produse în perioada 1898 - 1970, din lumea întreagă, subtitrate în cinci limbi străine - franceză, engleză, spaniolă, italiană şi germană - vor fi pentru prima dată accesibile publicului larg, pe www.europafilmtreasures.eu.
Printre cele 28 de cinemateci din cele 19 ţări afiliate proiectului se numără British Film Institute, Museo Nazionale del Cinema din Torino, Filmoteca Espanola din Madrid, Arhivele de film din Praga, GosFilmoFond din Moscova, Cinémathèque française şi Svenska Filminstitutet din Stockholm.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Filmele acoperă o multitudine de genuri - western, comedie, science-fiction, animaţie, reclame, reportaje, actualităţi, erotic - salvate de la uitare datorită unei munci minuţioase de restaurare.
Filmele - care vor ajunge la aproximativ 100, până la sfârşitul anului, şi la aproximativ 500, până în 2012 - vor putea fi vizionate online, dar nu vor putea fi descărcate.
Printre filmele disponibile se numără producţii mute precum "Bucking Broadway" (1917), unul dintre primele western-uri ale lui John Ford, şi "La Guerre aérienne du futur" (1909), un antic film SF în care Marea Britanie este atacată de o armată de montgolfieri.
Alături de acestea se pot vedea documentare, precum "Les Pirates du Rhône" de Jean Aurenche et Pierre Charbonnier (1933, conservat de Institutul Lumière), filme de animaţie, precum "Tulips shall Grow", de George Pal, producţii erotice, ca una anonimă din 1948 în care o sosie a lui Marilyn Monroe flirtează cu camera, cu o sticlă de Coca Cola în mână.
"Filmele nu există decât în privirea celor care le văd. Trebuia să le facem accesibile utilizatorilor noilor platforme media, precum internetul", a spus Serge Bromberg, fondator al companiei Lobster Films, care restaurează filme vechi, şi creator al Europa Film Treasures.
Cu un buget de 550.000 de euro, finanţat pe jumătate de programul european Media, site-ul va găzdui în curând contribuţii ale istoricilor şi profesioniştilor din domeniu, dar şi comentarii ale internauţilor.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe