- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (16.11.2014, 18:20)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Compania cineastului Luc Besson, vizată de o anchetă privind infracţiuni economice
Frontline, compania cineastului francez Luc Besson, acţionar majoritar al EuropaCorp, este vizată de o anchetă privind un posibil "abuz de putere" şi "folosire nepotrivită a bunurilor corporaţiei" în mai multe afaceri derulate de aceasta, potrivit variety.com.
Urmărește
78 afișări
Luc Besson (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Potrivit site-ului de ştiri francez BFMTV, o anchetă preliminară a fost deschisă în urmă cu câteva luni, ca urmare a unui proces iniţiat de unul dintre acţionarii minoritari ai EuropaCorp.
Ancheta a fost deschisă după ce compania Blue Event - deţinută de Luc Besson (95%) şi Christophe Lambert (5%), CEO al EuropaCorp - ar fi fost supraevaluată, la 6 milioane de euro.
Frontline a transferat închirierea studiourilor La Cite du Cinema companiei nou înfiinţate Blue Event (care a avut venituri de 3,9 milioane de euro în anul fiscal 2012 - 2013), în 2012. În 2013, Frontline a cumpărat compania Blue Event.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potrivit site-ului BFMTV, tranzacţiile privind Blue Event le-au permis lui Besson şi Lambert să îşi crească procentul de acţiuni deţinute în EuropaCorp şi să controleze drepturile de a organiza evenimente private în studiourile La Cite du Cinema.
Reprezentanţii EuropaCorp spun într-un comunicat că oficiali ai companiei au fost deja audiaţi în cadrul anchetei deschise în urmă cu câteva luni privind evaluarea Blue Event şi că până în prezent nu au fost luate măsuri împotriva lor.
EuropaCorp mai spune că dreptul de a găzdui evenimente private a fost inclus în înţelegerea încheiată cu Frontline înainte de încheierea înţelegerii privind închirierea studiourilor de producţie de la compania de stat Caisse des Depots (Deposits and Consignments Fund), care deţine 75% din La Cite du Cinema, şi de la Vinci, care deţine restul de acţiuni.
Aceste evenimente private au fost cruciale pentru Frontline, pentru că au generat resurse financiare semnificative, care au permis companiei să plătească o parte din suma anuală de 6 milioane de euro reprezentând chiria studiourilor datorată Caisse des Depots.
Reprezentanţii EuropaCorp susţin că nu ştiu nimic despre această a doua anchetă preliminară şi că nimeni din companie nu a fost audiat.
La sfârşitul lunii octombrie, compania de producţie EuropaCorp a fost condamnată la plata unei amenzi de 200.000 de euro de Autoritatea pieţelor financiare (AMF) din Franţa, întrucât a oferit investitorilor informaţii contabile inexacte şi incomplete în 2009 şi 2010. Acuzaţiile formulate au vizat atât un comunicat al companiei EuropaCorp din 15 aprilie 2010, cât şi bilanţurile contabile ale acelei companii, publicate pe 31 martie 2009 şi 31 martie 2010.
În decizia ei, AMF, supranumită "jandarmul bursier al Franţei", a considerat că acel comunicat din 15 aprilie 2010, care evoca doar o marjă operaţională "deosebit de redusă", cu câteva luni înainte de publicarea rezultatelor financiare ale companiei, care au fost pentru prima dată negative, "nu a fost suficient de precis pentru a permite investitorilor să anticipeze acele rezultate anuale negative". "Informaţia potrivit căreia compania anticipa rezultate negative este cu atât mai importantă pentru public cu cât o astfel de situaţie era una fără precedent, după cotarea companiei la bursă", a subliniat AMF.
Referindu-se la bilanţurile contabile publicate în 2009 şi 2010, comisia a reţinut doar una dintre cele trei acuzaţii iniţiale, şi anume aceea care se referă la imprecizia ce vizează cheltuielile preliminare angajate la debutul producţiei unui film şi care ar imobiliza anumite sume pentru a asigura finanţarea peliculei în cauză.
EuropaCorp spune că a luat notă de decizia pronunţată de AMF şi va ţine cont de ea în viitoarele documente financiare ale sale. Compania îşi rezervă totodată dreptul de a face recurs la această decizie, considerând că dimensiunea sancţiunii este "disproporţionată".
EuropaCorp a avut parte de un an 2014 fast, graţie celui mai recent film al cineastului Luc Besson, "Lucy", care a devenit în această vară cel mai de succes lungmetraj al său din punctul de vedere al încasărilor la nivel mondial - 434.066.935 de dolari.
Regizor, scenarist şi producător, Luc Besson, care are în spate o carieră de peste un sfert de secol, este proprietarul companiei EuropaCorp, prin intermediul căreia a produs peste 50 de filme. Besson a început să scrie poveşti din plictiseală - se spune că a terminat primele versiuni ale scenariilor "Al cincilea element" şi "Marele albastru" pe când era adolescent. Criticii îl identifică pe Besson drept o figură centrală a mişcării Cinéma du look (stil extrem de specific şi de vizual prezent în cinematografia anilor '80 - începutul anilor '90). "Metroul", "Marele albastru" şi "Nikita" sunt considerate exemple ale acestei şcoli stilistice, care preferă stilul substanţei şi spectacolul poveştii. În ultimii ani, Besson a scris şi a produs nenumărate filme de acţiune, precum seriile "Taxi" şi "Curierul" şi peliculele "Sărutul Dragonului" şi "Dresat pentru a ucide", ambele cu Jet Li.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe