Compania RCS&RDS, amendată cu 10.000 de lei de CNA, pentru că nu retransmite postul TV5

Compania RCS&RDS a fost amendată, marţi, cu 10.000 de lei, de Consiliul Naţional al Audiovizualului, din cauză că nu retransmite TV5 în pachetele sale analogice şi în anumite cazuri nici în pachetele digitale, deşi acest post TV este obligatoriu la retransmisie, potrivit legislaţiei audiovizuale.

Urmărește
60 afișări

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Ambasada Franţei în România a sesizat Consiliul că operatorul de cablu RCS&RDS nu retransmite postul francez TV5 în pachetele sale analogice şi digitale din mai multe localităţi, deşi postul TV este obligatoriu la retransmisie.

În mod concret, postul TV5 nu este difuzat în analogic în: Bucureşti, Sibiu, Vaslui, Focşani, Alba Iulia, Bistriţa, Oradea, Târgovişte, Arad, Suceava, Slatina, Braşov, Buzău, Timişoara, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Baia Mare, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Craiova, Deva, Constanţa, Bacău, Galaţi. Totodată, TV5 nu este difuzat nici în grilele digitale ale RCS&RDS în Alba Iulia şi Bistriţa, potrivit CNA.

De cealaltă parte, RCS&RDS a transmis CNA o adresă potrivit căreia societatea "se află în plin proces de modernizare a tuturor staţiilor TV, la nivelul întregii ţări".

"În cadrul acestui proces de modernizare, are loc inclusiv o realocare a frecvenţelor corespunzătoare grilelor de programe, atât în sistem analogic, cât şi în sistem digital, astfel încât este posibil ca, în anumite localităţi, programul TV5 să fi fost mutat pe alte frecvenţe. Vom face tot posibilul ca, într-un termen cât mai scurt, respectiv în prima parte a lunii martie, să putem definitiva realocarea frecvenţelor astfel încât programul TV5 să fie recepţionat în bune condiţii", se spune în adresa transmisă CNA şi semnată de Ioan Bendei, administrator RCS&RDS.

Totuşi, membrii CNA au decis în şedinţa de marţi să sancţioneze compania RCS&RDS cu o amendă de 10.000 de lei. De asemenea, RCS&RDS trebuie să intre "în legalitate în 7 zile" în privinţa televiziunii TV5, fapt care înseamnă că postul TV trebuie inclus în pachetele analogice şi digitale ale companiei de telecomunicaţii în 7 zile de la comunicarea deciziei CNA.

Sancţiunea a fost aplicată de CNA în baza articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul "must carry", ce le impune în prezent operatorilor de cablu din România obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă.

Astfel, potrivit site-ului CNA, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită în prezent, obligatoriu: posturile SRTv (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Prima TV, Antena 3, OTV, Naţional TV, Taraf TV, Favorit TV, Kiss TV, N24 Plus, U televiziune interactivă, Mynele TV, DDTV, Trinitas TV, Music Channel, TV Neptun, Alfa Omega TV, Party TV, The Money Channel, TVRM Educaţional, Speranţa TV, Canal Teleshop şi Alpha TV.

TV5 este cea mai importantă televiziune francofonă din lume, fiind finanţată de cinci ţări - Franţa, Comunitatea franceză din Belgia, Elveţia, Canada şi guvernul provinciei Quebec.

Televiziunea TV5 Monde, prezentă pe piaţa românească din 1991, a devenit obligatorie în grilele cabliştilor din România în decembrie 2007, printr-o modificare adusă la Legea audiovizualului 504 din 2002.

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, telefonie fixă şi mobilă. Operatorul şi-a început activitatea în urmă cu 15 ani şi este prezent şi pe pieţele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici