Compania românească Nano Space Labs va trimite proiectul unor studenţi români pe ISS

Nano Space Labs, compania înfiinţată cu contribuţia cosmonautului Dumitru Prunariu, va trimite proiectul unor studenţi români pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după organizarea unui concurs ce va demara în septembrie, au anunţat reprezentanţii firmei, marţi, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
8 afișări

Nano Space Labs a semnat, marţi, un parteneriat cu firma americană NanoRacks, care va permite entităţilor private şi academice de cercetare din România să deruleze experimente ştiinţifice şi educaţionale în Laboratorul Naţional al Statelor Unite ale Americii de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Nano Space Labs poate trimite experimente în spaţiu la un preţ redus, începând cu 25.000 de dolari.

Nano Space Labs preconizează că, până în toamnă, va anunţa un program inovator care va stimula interesul studenţilor români să concureze pentru slotul util disponibil în prezent pentru companie, care este finanţat de Brian Steidel, un om de afaceri american originar din România, care a cofinanţat firma românească alături de Dumitru Prunariu.

"Aceasta este o ocazie unică, incredibilă pentru studenţii, profesorii şi entităţile private de cercetare din România de a testa şi dezvolta proiecte într-un mediu exclusiv, disponibil până acum doar pentru foarte puţine cercetări", a spus Dumitru Prunariu, care a adăugat că va încerca să atragă finanţatori din mediul privat român.

"Vrem să dovedim că, precum internetul, spaţiul poate deveni o piaţă unde un copil de 17 ani poate veni cu idei extraordinare", a declarat Jeffrey Manber, de la NanoRacks.

Manber a spus că firma pe care o reprezintă a dus în spaţiu, în decursul unui an, proiecte de la 28 de şcoli din Statele Unite ale Americii.

NanoRacks, înfiinţată în 2009 de antreprenorul spaţial comercial Jeffrey Manber, a dezvoltat şi lansat un centru de cercetare spaţială comercială pe care îl operează în prezent ca parte a Laboratorului Naţional al SUA de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Unul dintre clienţii companiei este Agenţia spaţială americană (NASA).

Dumitru Prunariu, născut în 1952, la Braşov, este primul şi singurul astronaut român şi, totodată, al 103-lea om care a ajuns în spaţiu. El a fost ofiţer al Armatei României în perioada 1978 - 2007. Prunariu a efectuat pregătirea completă de specialitate necesară realizării unui zbor cosmic în Oraşul stelelor de lângă Moscova, unde a obţinut, după trei ani, note maxime la examenele finale de calificare, fiind repartizat în echipaj cu cosmonautul rus Leonid Popov. El a zburat în spaţiu în cadrul misiunii Soyuz 40 care a avut loc în 1981.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici