- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (07.04.2011, 14:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Compoziţii în premieră absolută, la Festivalul de muzică contemporană "Cluj Modern"
Mai multe compoziţii în premieră absolută vor putea fi ascultate la Festivalul de muzică contemporană "Cluj Modern", care mai cuprinde muzică inedită, experimentală, proiecţii multimedia, muzică instrumentală, coral-orchestrală şi electro-acustică, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
26 afișări
Rectorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Adrian Pop, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Festivalul "Cluj Modern", ediţia a IX-a, va avea loc în perioada 10-15 aprilie, în organizarea instituţiei.
"Din doi în doi ani, Festivalul «Cluj Modern» devine pentru o săptămână magnetul atenţiei vieţii muzicale româneşti, prin recitalurile şi concertele dedicate creaţiei culte contemporane. Repertoriul este unul modern, dar modern înseamnă muzică filtrată pentru contactul stabil cu un public mai larg. Festivalul din acest an este şi o restituire, a fost şi muzică «de sertar» pe vremea comunismului, muzica religioasă care nu putea fi cântată atunci şi va fi prezentată acum publicului", a spus Adrian Pop.
Directorul artistic al festivalului, compozitorul Cornel Ţăranu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, de-a lungul celor opt ediţii de până acum, "Cluj Modern" şi-a propus să fie o tribună pentru creaţia muzicală contemporană, reprezentată de personalităţi componistice de vază.
Conform sursei citate, ediţia din acest an reuneşte pe afişe compozitori clujeni din toate generaţiile, cu compoziţii recente, unele în premieră absolută - ca de exemplu Simfonia "Memorial", de Cornel Ţăranu, lucrare dedicată memoriei victimelor comunismului sau "Ciubume", de Horia Şurianu.
Vor mai fi prezentate lucrări de Adrian Borza şi Iulia Cibişescu, compozitori care au făcut parte din selecţia ISCM World New Music Days de la Sydney, Australia (mai 2010) - ca şi piesa simfonică "Patima pământului", de Ciprian Pop, premiată de Uniunea Compozitorilor.
Vor fi, de asemenea, lucrări de George Enescu, Pascal Bentoiu, Myriam Marbe, Adrian Iorgulescu, Viorel Munteanu, Mihaela Vosganian, Dan Dediu, George Balint, Diana Rotaru.
Evenimentul distinctiv al ediţiei din acest an îl constiutie o restituire: în concertul de închiere va putea fi ascultat în primă audiţie, în forma sa integrală şi în interpretarea corului şi orchestrei Filarmonicii "Transilvania", "Requiemul" pe teme din sujba înmormântării de Zeno Vancea, lucrare datând din 1942 şi purtând conotaţiile tragice ale războiului.
"Lucrarea a rămas, pentru întreaga perioadă a regimului comunist, o operă «de sertar». Prezentarea sa publică este astfel o datorie de onoare a posterităţii, asumată de festivalul nostru", a spus Ţăranu.
Pe podium se vor afla ansamblurile clujene "Ars Nova", cele două cvartete de coarde Cvartetul Transilvan şi Cvartetul Arcadia, ansamblul Ad hoc, formaţie care se prezintă pentru prima dată în faţa publicului în acest festival.
Formaţiile oaspete sunt ansamblul Prague Modern, animat de dirijorul francez Michel Swierczewski şi tânăra formaţie SeduCânt din Bucureşti, care va oferi, chiar în deschiderea festivalului, o producţie multimedia.
"Sunt aşteptaţi melomani, profesionişti, spirite deschise spre nou, inedit, experimental, multimedia, muzică instrumentală, coral-orchestrală şi electro-acustică. Dar nu numai atât: modernitatea îşi are de acum un «clasicism» al său, cu trepte câştigate progresiv în evoluţia expresiei şi a limbajului, pe care «Cluj Modern» are grijă să le marcheze de fiecare dată: acum «Requiemul» de Vancea, dar şi «Octuorul» de Enescu, operă excepţională a tinereţii maestrului român, care va aduce pentru prima dată împreună pe scenă cele două eminente cvartete clujene", a spus Ţăranu.
Academia de Muzică "Gheorghe Dima" este principalul organizator al manifesărilor, iar Filarmonica de Stat "Transilvania" şi Fundaţia "Sigismund Toduţă" sunt partenerii tradiţionali ai festivalului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
-
Iohannis:Consiliul JAI din decembrie va formaliza decizia aderării complete a României la Schengen
-
Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
Citește pe alephnews.ro: Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: România scapă de vizele pentru SUA. Am îndeplinit criteriul pentru a fi acceptați în Visa Waiver
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
CANCAN.RO
Cele patru zodii care vor avea NOROC în perioada ianuarie – martie 2025. Nu vor întâmpina obstacole
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe