- Home
- Cultură-Media
- BRAŞOV, (21.06.2019, 12:04)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comunitatea este vedeta celei de-a şaptea ediţii a Săptămânii Haferland
Cea de-a şaptea ediţie a Săptămanii Haferland, evenimentul care are ca scop revitalizarea zonei săseşti din Transilvania, va avea loc în perioada 25-29 iulie, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
174 afișări
Comunitatea este vedeta celei de-a şaptea ediţii a Săptămânii Haferland
Ediţia din acest an este dedicată comunităţii, formate atât din locuitorii de odinioară ai satelor săseşti, întorşi acasă, cât şi din turişti români şi străini.
Sub sloganul ”Fii parte din comunitate!”, Săptămâna Haferland îşi propune să îi aducă mai aproape pe toţi cei interesaţi de arta şi cultura saşilor, care vor putea descoperi tradiţiile şi frumuseţile regiunii şi vor putea deveni chiar ambasadorii acestei culturi.
”Comunitatea săsească este caracterizată de o modestie şi o simplitate exemplare, însă care nu şi-a expus adevăratele comori ale artei la nivelul valorii reale. În acest an am reuşit să convingem familia lui Hans Schuster, un mare pictor al acelor vremuri şi unchiul soţului meu, care păstrează cu demnitate un adevărat patrimoniu al picturilor lui pe pânză, să prezentăm aceste opere de artă în cadrul Săptămânii Haferland. Am aflat despre aceste tablouri prin vederile care colindau înainte de sărbători casele saşilor acum situaţi în Germania, amintindu-le de vremurile şi obiceiurile trăite în Transilvania”, spune Veronica Schmidt, vicepreşedintele Fundaţiei Michael Schmidt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Anul acesta, temei centrale i s-a adăugat Arta ca temă secundară, prin intermediul căreia comunitatea devine mai sudată, mai puternică şi mai recognoscibilă.
Astfel, fiecare participant la festival va primi o amintire, prin care se atestă apartenenţa la comunitatea celor care îşi doresc să revitalizeze satele săseşti, dacă vor contribui la pictura literelor de lemn care vor semnaliza de acum înainte regiunea Haferland.
”Arta este liantul care apropie oamenii, iar noi ne dorim ca toţi participanţii la Săptămâna Haferland, fie ei saşi sau turişti de orice naţionalitate, să se simtă parte din comunitatea noastră deschisă. Ne bucurăm să vedem cum, de la an la an, în Haferland se dezvoltă din ce în ce mai multe proiecte frumoase şi suntem mândri că am contribuit la acest lucru. Iar, odată cu această ediţie, vrem să aducem laolaltă comunitatea pentru proiecte live, derulate chiar pe parcursul festivalului, o premieră pentru noi, pe care sperăm că participanţii o vor aprecia”, a declarat Michael Schmidt, preşedintele fundaţiei cu acelaşi nume şi unul dintre iniţiatorii festivalului.
Cea de-a şaptea ediţie a Săptămânii Haferland va include localităţile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criţ, Buneşti, Roadeş, Meşendorf şi Cloaşterf.
Potrivit organizatorilor, unul dintre punctele de atracţie ale festivalului va fi reprezentat de ziua satului Criţ, în 27 iulie, când pe lângă expoziţia după picturile lui Hans Schuster, expoziţia dedicată lăzilor de zestre săseşti, şi cea de fotografii vechi ale comunităţilor din Haferland, turiştii se vor putea bucura de ateliere interactive, un concert de violoncele în Biserica Fortificată, iar seara, de tradiţionalul bal săsesc. Ediţia din acest an este cu atât mai specială cu cât coorganizatorul festivalului, Fundaţia Tabaluga, împlineşte 10 ani de activitate pe plan local, iar iniţiatorul fundaţiei, Peter Maffay, împlineşte anul acesta 70 de ani şi 50 de ani de la începerea carierei.
Săptămâna Haferland aniversează a şaptea ediţie în acest an şi a devenit un renume în regiunea noastră, reflectând viaţa multi-culturală şi implicarea populaţiei locale. Viaţa comunităţii dincolo de toate graniţele etnice este motorul dezvoltării sustenabile a satelor noastre. Aceasta este ceea ce numeroşi vizitatori de pretutindeni trăiesc atunci când călătoresc în regiunea noastră frumoasă, a menţionat Peter Maffay, preşedintele Fundaţiei Tabaluga.
Şi celelalte zile de festival vor avea activităţi diferite, de la ateliere de pictură, expoziţii, activităţi pentru copii, concerte în bisericile fortificate, coruri de copii, proiecţii de film, plimbări cu bicicleta, şi până la vizite documentare la casele vechi din ţinut şi brunch-uri muzicale.
Primele şase ediţii ale festivalului Săptămana Haferland au adus aproximativ 20.000 de participanţi în satele săseşti, doar pe perioada festivalului, însă iniţiativele de promovare au contribuit la creşterea numărului de turişti şi în restul anului.
În acest an, numărul aşteptat de vizitatori este de peste 6000. Organizatorii evenimentului, Fundaţia Michael Schmidt şi Fundaţia Tabaluga, împreună cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundaţia Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania, Asociaţia Nowero Rupea şi Primăria Rupea şi-au propus să promoveze nu doar satele săsesti, ci şi comunitatea şi pe cei care duc mai departe tradiţiile săseşti.
Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Braşov şi Sighişoara, a fost denumită Ţara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Fundaţia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum şi dezvoltarea de proiecte educaţionale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundaţie se numără: restaurarea orgii bisericii din Criţ, finanţarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criţ după planurile iniţiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea saşilor din Transilvania spusă chiar de ei şi Criţ, istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi în limba română şi germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Începând din 2017, fundaţia acordă o atenţie specială copiilor din comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea prin înfiinţarea unui program de sprijin educaţional care este menit să prevină abandonul şcolar şi să susţină performanţa pe termen lung, se arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe