Concert la Ateneul Român la unul dintre cele mai vechi violoncele din lume

Violoncelistul Cristian Florea şi pianistul Viniciu Moroianu vor susţine miercuri un concert extraordinar pe scena Ateneului Român. Cristian Florea va interpreta la un violoncel de o vechime remarcabilă, construit în Milano în anul 1663, anunţă Ministerul Culturii.

Urmărește
1266 afișări
Imaginea articolului Concert la Ateneul Român la unul dintre cele mai vechi violoncele din lume

Concert la Ateneul Român la unul dintre cele mai vechi violoncele din lume

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, programul recitalului cuprinde lucrări de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Robert Schumann şi Serghei Rahmaninov.

Violoncelistul Cristian Florea este recunoscut ca laureat al unor prestigioase concursuri internaţionale din Belgrad, Colmar (1978), Geneva (1979), München (1982) şi altele. A avut o carieră impresionantă pe scenele din România, Elveţia şi Germania, colaborând cu dirijori de renume precum Nello Santi, Ferdinand Leitner, Erich Leinsdorf, Kirill Kondraşin, Rudolf Barshai, Mstislav Rostropovici, Leopold Hager şi alţii. A fost implicat în numeroase proiecte de muzică de cameră, inclusiv cu formaţii precum Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (mai târziu Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur şi Orchestra de Cameră Winterthur din Elveţia, precum şi Ansamblul 13 din Baden Baden. De asemenea, a fost prim-violoncelist în Orchestra Tonhalle din Zürich.

Conform reprezentanţilor ministerului, în prezent, Cristian Florea ocupă poziţia de prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova, după ce a fost solist al Filarmonicii din Sibiu până în 2020. A condus ansamblul în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” în ediţiile din 2011 şi 2015.

„Pe lângă activitatea sa ca artist, a fost şi un profesor dedicat, predând violoncelul în Germania la Şcoala Superioară de Muzică din Freiburg şi Trossingen, şi muzică de cameră şi orchestră în Spania la Conservatorul Diputació de Tarragona. A susţinut numeroase cursuri şi a fost membru în juriul unor concursuri internaţionale prestigioase în ţări precum România, Germania, Spania şi Armenia”, se arată în comunicat.

Pianistul Viniciu Moroianu este, de asemenea, laureat al unor concursuri internaţionale importante din Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). A primit numeroase premii şi a avut o activitate artistică bogată, incluzând apariţii pe scenele din întreaga lume, colaborări cu orchestre şi participări la festivaluri de prestigiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici