- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.01.2008, 17:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Concertul", de Radu Mihăileanu, o poveste de viaţă, în stilul celor din "Trahir" şi "Train de vie"
Radu Mihăileanu, care a obţinut, luni, cea mai mare finanţare, de 1,6 milioane lei, la cea de-a doua sesiune a concursului de proiecte cinematografice din 2007, pentru proiectul de lungmetraj ficţiune "Concertul", continuă, cu această poveste de viaţă, seria filmelor umaniste, începută de "Trahir".
Urmărește
5 afișări
"Concertul", de Radu Mihăileanu, o poveste de viaţă, în stilul celor din "Trahir" şi "Train de vie"
Proiectul "Concertul" este o coproducţie Castel Film/Les Productions du Trésor, regia şi scenariul fiind semnate de Radu Mihăileanu. El a obţinut un punctaj total de 53, 99 puncte în urma jurizării, nota finală pentru scenariu fiind 5,87.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit site-ului toutlecine.com, "Concertul" se va filma cam 60% în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Filmul spune povestea unui fost director al Teatrului Bolşoi, concediat cu 25 de ani înainte, pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei, devenit între timp un simplu îngrijitor în cadrul aceleiaşi instituţii. Până în momentul când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Acesta este punctul de plecare al unei comedii dulci-amărui, însă mereu în linia umanistă a filmelor "Trahir" sau "Train de vie", cu un regizor ataşat dintotdeauna unui scop nobil, şi anume acela de a reda demnitatea unor personaje uitate, brutalizate de Istorie.
Născut pe 23 aprilie 1958 la Bucureşti, Radu Mihăileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, după ce a evadat din lagărul de concentrare unde fusese deportat de nazişti, şi-a schimbat identitatea. Sub noul nume, de Ion Mihăileanu, el va scrie scenariul primului film al lui Lucian Pintilie: "Duminică la ora şase", din 1965.
Radu Mihăileanu a părăsit România în 1980, îndreptându-se către Israel, pentru ca ulterior să se instaleze în Franţa. Educat la Institutul de Înalte Studii Cinematografice (IDHEC), el lucrează, în anii '80, ca monteur, apoi ca asistent de regie, mai ales alături de Marco Ferreri ("I love you", 1985, şi "Y'a bon les blancs", 1987), timp în care semnează şi câteva filme de scurtmetraj.
În 1993, Radu Mihăileanu filmează primul său lungmetraj, "Trahir", care retrasează conflictele unui poet român disident cu regimul stalinist. Însă cineastul dobândeşte recunoaşterea internaţională cu cel de-al doilea film, "Trenul vieţii"/ "Train de vie", realizat cu finanţare franceză, belgiană, olandeză şi românească şi premiat la Veneţia şi Sundance: această fabulă impregnată cu umor evreiesc abordează Holocaustul (Shoah) dintr-un unghi original - organizarea, de către săteni, a unui tren cu deportaţi deghizaţi în nazişti, în speranţa de a scăpâ în acest fel de lagărele morţii.
La acest al doilea film, asistent de regie a fost nimeni altul decât Cristian Mungiu, autorul filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, în 2007.
Temele cel mai des abordate de cineast - exilul şi identitatea - sunt în centrul celui de-al treilea film al său, "Trăieşte!"/ "Va, vis et deviens", foarte apreciat la Festivalul de la Berlin - Premiul publicului, şi la César 2005, unde a primit un premiu pentru cel mai bun scenariu original. În acest film, regizorul se inspiră din istoria evreilor din Etiopia, repatriaţi în Israel la mijlocul anilor '80.
Filmele lui Radu Mihăileanu au primit nenumărate premii, printre care: pentru "Trahir" - Grand Prix des Amériques (Cel mai bun film), Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, Premiul pentru cel mai bun debut, Menţiune specială la Festivalul Filmelor Lumii, de la Montréal, Cel mai bun film şi cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Viareggio - Europa-Cinema 1993, Premiul special al juriului, Premiul C.I.C.A.E la Festivalul de Film de la Istanbul - 1994, Premiul pentru cel mai bun debut la Festivalul de Film de la Saint Louis 1995; pentru "Train de vie" - Premiul Anicaflash şi cel al criticii internaţionale la Festivalul de la Veneţia în 1998, Premiul publicului la Sundance, Hampton şi Miami în 1999, Premiul David di Donatello (Césarul italian) pentru cel mai bun film străin în 1999; pentru "Va, vis et deviens" -César pentru cel mai bun scenariu original în 2006, Premiul publicului la Berlin în 2005, Prix The Label Of Europe la Berlin, în 2005.
În luna octombrie a anului trecut, Radu Mihăileanu a fost promovat în grad de cavaler al Artelor şi Literelor de ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Paris. "Aţi vrut să fiţi cât mai aproape de adevăr, iar rezultatul este pur şi simplu tulburător (...). Mulţumim pentru această galerie de portrete excepţionale, cu dimensiune universală. Mulţumim pentru operele dumneavoastră care ne merg la suflet", a declarat ministrul francez al Culturii, referindu-se la filmul "Va, vis et deviens".
Mihăileanu a fost decorat şi de preşedintele Traian Băsescu, în iulie 2007, cu Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, "în semn de apreciere deosebită pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă la promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate".
Radu Mihăileanu va veni în România luni, 21 ianuarie, pentru a alege distribuţia şi locurile de filmare pentru producţia "Concertul", care vor începe la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, a declarat pentru MEDIAFAX regizorul francez de origine română.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe