"Concertul" de Radu Mihăileanu, premiat cu Oscarul italian

Lungmetrajul "Concertul" de Radu Mihăileanu a fost desemnat câştigătorul categoriei "cel mai bun film din Uniunea Europeană" la premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor, care au fost decernate, sâmbătă, la Roma, informează variety.com.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului "Concertul" de Radu Mihăileanu, premiat cu Oscarul italian

"Concertul" de Radu Mihăileanu, premiat cu Oscarul italian (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

La categoria "cel mai bun film din Uniunea Europeană", cei 1.500 de membri ai Academiei de film italiene au selecţionat lungmetrajele "Concertul" de Radu Mihăileanu, "Das Weisse Band" de Michael Haneke, "Un Prophète" de Jacques Audiard, "Soul Kitchen" de Fatih Akin şi "Welcome" de Phillip Lioret.

Radu Mihăileanu a mai obţinut un premiu David di Donatello în 1999, pentru filmul "Trenul vieţii/ Train de vie".

Recent, echipa filmului "Concertul" a primit şi două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră. În plus, "Concertul", în regia lui Radu Mihăileanu, a primit patru trofee Gopo pentru: "cel mai bun montaj", "cea mai bună muzică originală", "cea mai bună scenografie" şi "cel mai bun machiaj şi coafură".

Comedia dramatică "Le concert/ Concertul", care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60 la sută în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul "Ana Aslan" şi Arenele Romane.

Pe de altă parte, drama "Vincere", în regia cineastului Marco Bellocchio, a câştigat opt trofee la premiile David di Donatello 2010, inclusiv pentru "cea mai bună regie", "cel mai bun montaj" şi "cea mai bună scenografie". Filmul prezintă povestea adevărată a primei soţii a dictatorului Benito Mussolini, Ida Dalser, şi a copilului lor, ambii fiind internaţi într-un azil de psihiatrie la ordinele dictatorului italian.

Pelicula "L'Uomo Che Verra", de Giorgio Dirittis, s-a impus la categoriile "cel mai bun film italian" şi "cel mai bun producător".

Filmul italian "La Prima Cosa Bella", de Paolo Virzi, considerat marele favorit al acestei gale, având 18 nominalizări, a fost recompensat cu ambele premii pentru interpretare, care au revenit actorilor principali din film, Micaela Ramazzoti şi Valerio Mastandrea. Filmul "La Prima Cosa Bella" a primit şi premiul pentru "cel mai bun scenariu".

Totodată, lungmetrajul "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" de Quentin Tarantino a fost desemnat "cel mai bun film străin".

Premiile speciale David di Donatello au fost decernate în acest an scenaristului Tonino Guerra, regizoarei Lina Wertmuller şi actorilor Bud Spencer şi Terence Hill.

Ceremonia de decernare a premiilor David di Donatello a avut loc la Auditorium della Conciliazione din Roma şi a fost transmisă în direct de postul de televiziune Rai Cinema.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici