"Concertul" de Radu Mihăileanu, printre cele mai bune filme "spirituale" din 2010

"Concertul", de Radu Mihăileanu, a fost inclus în topul celor mai bune 10 "filme spirituale" din 2010 - producţii ce prezintă marile probleme ale oamenilor, precum libertatea, iertarea, acceptarea celorlalţi, frumuseţea, lupta împotriva răului, curajul de a trăi -, alcătuit de cinemanet.info.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului "Concertul" de Radu Mihăileanu, printre cele mai bune filme "spirituale" din 2010

"Concertul" de Radu Mihăileanu, printre cele mai bune filme "spirituale" din 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Filmul "Concertul" s-a situat pe locul al şaptelea în topul condus de lungmetrajul "Neînfrânt/ Invictus", semnat de Clint Eastwood.

În top se mai regăsesc filmele "Povestea unui campion/ The Blind Side", de John Lee Hancock, pe locul al doilea, "Brendan şi secretul din Kells/ The secret of Kells", de Tomm Moore şi Nora Twomey, pe locul al treilea, "Lourdes", de Jessica Hausner, pe locul al patrulea, "Cronicile din Narnia - Călătorie pe mare cu Zori de Zi", de Michael Apted, pe al cincilea loc, "La última cima", de Juan Manuel Cotelo, pe locul al şaselea, "Viziunea - Viaţa lui Hildegard von Bingen", de Margarethe Von Trotta, pe locul al optulea, "The way", de Emilio Estévez, pe locul al nouălea, şi "Ways to Live Forever", de Gustavo Ron, pe locul al zecelea.

Filmul lui Radu Mihăileanu a avut premiera pe marile ecrane spaniole pe 12 martie 2010. Publicaţia arată că Mihăileanu a demonstrat că este un reprezentant al cinematografiei spirituale, cu filmele sale anterioare "Trenul vieţii" (1998) şi "Trăieşte!" (2005). Cinemanet mai arată că stilul regizorului reprezintă o combinaţie de "umanitate", "denunţ al actelor de violenţă la adresa drepturilor omului" şi "profunzime antropologică".

Comedia dramatică "Concertul/ Le concert", de Radu Mihăileanu, care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60 la sută în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris, potrivit producătorilor.

Echipa filmului "Concertul" a primit două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră. În plus, filmul "Concertul", în regia lui Radu Mihăileanu, a primit patru trofee Gopo, pentru cel mai bun montaj, cea mai bună muzică originală, cea mai bună scenografie şi cel mai bun machiaj şi coafură. "Concertul" a fost nominalizat la Globurile de Aur 2011, la categoria "cel mai bun film străin".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici