- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.01.2013, 13:13)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Concertul din 1 februarie de la Sala Radio, dirijat de Tiberiu Soare, transmis în 11 ţări europene
Melomanii din 11 ţări europene vor putea asculta pe posturile de radio publice concertul extraordinar de muzică clasică românească desfăşurat la Sala Radio din Bucureşti pe 1 februarie şi dirijat de Tiberiu Soare.
Urmărește
465 afișări
Tiberiu Soare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Astfel, în Danemarca, Germania, Spania, Croaţia, Portugalia, Estonia, Letonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Norvegia vor fi difuzate lucrări reprezentative, semnate de mari compozitori români, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Orchestra Naţională Radio, condusă de dirijorul său principal, Tiberiu Soare, va interpreta "Simfonia a II-a în la major, op.17", creaţie a lui George Enescu, dar şi lucrări apreciate semnate de Constantin Silvestri ("Concert pentru flaut şi orchestră"), Sigismund Toduţă ("Passacaglia pentru flaut şi orchestră") şi Paul Constantinescu ("Toccata pentru flaut şi orchestră"), în orchestraţia lui Ioan Dobrinescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Invitatul special al serii este flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu, care a studiat cu cei mai importanţi profesori din ţară şi străinătate, a acumulat un număr impresionant de concerte peste tot în lume şi este singurul artist din România deţinător al unui flaut din aur de 18 carate, creaţie a companiei japoneze Muramatsu.
Concertul este cuprins în stagiunea Euroradio - schimb internaţional de programe audio de înaltă calitate iniţiat de European Broadcasting Union -, în seria spectacolelor "A la carte". Evenimentul punctează şi împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Constantin Silvestri - a cărui activitate se leagă de toate instituţiile muzicale importante din România, dar care a dirijat şi Filarmonica din Londra, Orchestra Simfonică din Chicago şi alte ansambluri celebre din lume. De asemenea, tot în acest an se comemorează 50 de ani de la dispariţia lui Paul Constantinescu, compozitor care a creat numeroase lucrări simfonice, vocal-simfonice, corale, muzică de film.
Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, lucrând alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania şi Elveţia. În prezent este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România şi dirijor la Opera Naţională din Bucureşti.
La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat numeroase concerte şi înregistrări, dintre care pot fi amintite cele două albume cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu şi violoncelista franceză Ophelie Galliard realizate în luna septembrie 2010 pentru casa de discuri Harmonia Mundi. De asemenea, a dirijat concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai 2010, în compania soliştilor Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, şi s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio la Festivalul Internaţional de la Varna, în 2011. În 2003 a obţinut premiul criticii muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului "Traviata - 150 de ani". În 2006, revista Actualitatea Muzicală i-a decernat premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret, pentru activitatea din stagiunea precedentă. În 2011, dirijorului i-a fost acordat premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România, pentru premiera "Oedipe", de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" 2011.
Pe 11 septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariţii alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi Filarmonica "George Enescu" la Muscat, capitala Sultanatului Oman. Alături de activitatea de pe scena Sălii Radio, pentru stagiunea 2012-2013 are în program concerte alături de soprana Angela Gheorghiu, la Salle Pleyel (Paris), cu Orchestre National de l'Ile de France, la Helsinki şi la Barbican Center cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe