Concursul Internaţional George Enescu 2016 debutează pe 3 septembrie printr-un concert de deschidere - VIDEO

Deschiderea oficială a Concursul Enescu 2016 (3-25 septembrie) a fost marcată printr-o conferinţă de presă care a avut loc pe 1 septembrie, la Ateneul Român, la aceasta fiind prezenţi oficialităţi din Ministerul Culturii şi artiştii care susţin Concertul de Deschidere a Concursului.

Urmărește
507 afișări
Imaginea articolului Concursul Internaţional George Enescu 2016 debutează pe 3 septembrie printr-un concert de deschidere - VIDEO

Concursul Internaţional George Enescu 2016 debutează pe 3 septembrie printr-un concert de deschidere

Anna Tifu, Valentin Răduţiu, Mihai Ritivoiu şi Sebastian Androne, patru dintre cei mai promiţători artişti ai momentului, laureaţi ai Concursului Enescu, au povestit despre puterea visurilor şi a muzicii de a duce societatea mai departe, în cadrul conferinţei de presă care a marcat deschiderea oficială a Concursului Enescu 2016.

La conferinţa care a marcat deschiderea oficială a Concursul Enescu 2016 (3-25 septembrie) au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Culturii, Lucian Vărşăndan, precum şi a artişti care susţin Concertul de Deschidere a Concursului: violonista Anna Tifu, laureată a Concursului Enescu 2007, violoncelistul Valentin Răduţiu, laureat al Concursului Enescu 2011, pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Enescu 2011 şi compozitorul Sebastian Androne, care a câştigat premiul I al secţiunii Compoziţie a Concursului Enescu, ediţia 2014.

De asemenea, la conferinţă a luat parte Anca Gheorghe, Director de marketing şi comunicare al Televiziunii Române (co-producător). Din partea partenerilor din mediul privat au vorbit despre implicarea la Concursul Enescu 2016 Bogdan Oslobeanu, Projects Director KMG International şi Sabina Ştirb, Corporate Citizenship & Public Affairs Manager Samsung Electronics România. Discuţia a fost moderată de Oana Marinescu, Director de Comunicare al Concursului şi Festivalului Enescu.

“Concursul Enescu este un eveniment autentic, consolidat, iar importanţa acestuia este atestată şi de creşterea nivelului de participare care astăzi înseamnă cu 40% mai mult faţă de ediţia 2014, precum şi creşterea numărului de recitaluri extraordinare din Concurs. Ministerul Culturii a alocat o sumă de 3, 3 milioane de lei pentru Concursul Enescu şi ne bucurăm foarte mult să contribuim la a fi gazdă pentru cei 196 de tineri artişti, care, iată, intră în Concurs pentru a-şi afla un loc important în marele context al muzicii lumii”, a punctat Lucian Vărşăndan, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Cei patru artişti, laureaţi ai Concursului Enescu, au vorbit despre cum şi-au urmat visul de a deveni mari muzicieni şi despre puterea muzicii, în prezent şi în viitor.

“Faptul că sunt pe jumătate româncă - tatăl meu a fost violonist în cadrul Filarmonicii George Enescu - a făcut să fie şi mai mare onoarea de a fi câştigătoare a uneia dintre cele mai importante competiţii din lume. În meseria asta, avem nevoie de noroc şi să ne dedicăm muzicii. Dacă mă întorc cu gândurile la momentul când am evoluat pe scena Concursului Enescu, acum câţiva ani, ştiu că eram tensionată, era o tensiune care venea din teamă. Astăzi, înainte de Concertul de Deschidere a Concursului Enescu, această tensiune este de bucurie”, a dezvăluit violonista Anna Tifu, laureată a Concursului Enescu 2007 şi una dintre cele mai bine cotate tinere violoniste ale momentului.

Violonistul Valentin Răduţiu, laureat al Concursului Enescu 2011, şi primul violoncelist care a înregistrat integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian la o prestigioasă casă de discuri germane, a vorbit despre importanţa de a ne bucura de muzica clasică la timpul prezent: “În câteva zile vom simţi energia, psihosfera aceea specială - sutele de concurenţii care se vor mişca, pe aici, pe lângă Ateneu. Viaţa unui muzician este aparte fiindcă îţi dă posibilitatea să te exprimi cu ceea ce este aproape de suflet. Cu toţii visăm şi pentru mine, să fiu la Concursul Enescu, a fost împlinirea unui vis. Dar visurile sunt mereu la timpul viitor, iar muzica este în prezent. Aşa că acum acesta este visul meu - de a ne bucura de muzică în prezent.”

“Eu când am auzit că am câştigat, era să leşin”, a glumit compozitorul Sebastian Androne, a cărui compoziţie, Tektonum, a câştigat Marele Premiu la Secţiunea Compoziţie a ediţiei 2014 a Concursului Enescu. “M-am înscris la Concurs exact cu o zi înainte de închidere, daca mai stăteam o oră, practic, nu mai prindeam înscrierea”, şi-a amintit Sebastian Androne, a cărui lucrare va fi interpretată în primă audiţie în deschiderea Concursului Enescu 2016, pe 3 septembrie, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. “Visul meu e strâns legat de ceea ce îmi doresc să fac cu muzica - şi această lucrare, Tektonum, a fost scrisă cu multă pasiune, din dorinţa de a emite, de pe dinăuntru, lucruri pe care nu le poţi pune în cuvinte. Faptul că am câştigat Concursul Enescu este o carte de vizită care cântăreşte mult, am intrat la toate cursurile de compoziţie cu CV-ul meu. Pe 3 septembrie, când Orchestra Filarmonicii George Enescu îmi va interpreta lucrarea, voi fi pe scenă, la un aparat - va trebui să controlez volumul sintetizatorului”.

Pianistul Mihai Ritivoiu, care a urcat pe unele dintre cele mai importante scene londoneze, precum St. Martin in the Fields şi Wigmore Hall, a povestit: “Cred că noi ca artişti interpreţi probabil trebuie să existe o anumită nevoie de a fi pe scenă şi de a aduce oamenilor muzica, de a da o viaţă mereu şi mereu partiturilor care, altfel, există doar pe hârtie, dar nu pot ajunge la oameni. Să fiu luareat al Concursului Enescu a fost un vis împlinit, pentru că eu fiind bucureştean, de mic am asistat la aproape toate etapele Concursurului, mai întâi timid, apoi cu gândul că voi deveni şi eu un concurent.”

Sabina Ştirb, Corporate Citizenship & Public Affairs Manager Samsung Electronics România a anunţat începerea unei campanii de susţinere a tinerilor muzicieni români, pentru “descoperirea viitorului George Enescu”.

“Muzica lui Enescu este o valoare, o moştenire culturală care ne leagă, ca români, oriunde ne-am afla. Tocmai de aceea ne-am asumat această responsabilitate. Responsabilitatea de a crea viitorul şi de a descoperi noile surse de mândrie naţională. În acest an vom dona 50.000 de euro pentru a susţine cinci tineri artişti români participanţi la Concursul Enescu în a-şi atinge visul de a deveni mari muzicieni. Vrem ca, împreună, să identificăm cine este viitorul George Enescu, cine sunt noile simboluiri de identitate culturală. Donaţia va fi făcută din vânzarea produselor noastre până la finalul anului.”

Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti de pe tot globul vin la Bucureşti să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu. Desfăşurat într-un nou concept, Concursul aduce pe aceeaşi scenă şi artişti consacraţi - membri ai juriului, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare. În egală măsură, Concursul Enescu 2016 implică publicul prin intemediul unei aplicaţii inedite, care permite utilizatorilor să-şi înscrie propriul vis de viaţă pe site-ul Concursului şi Festivalului. La această ediţie, Concursul Enescu aduce, în premieră, şi transmisii live în străinătate.

O parte dintre evenimentele din cadrul Concursul Enescu 2016 vor fi transmise live de către Televiziunea Română, pe canalul TVR 2. Publicul va putea urmări transmisiile live din Concurs pe site-ul Festivalului şi Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro. Concertele pentru care nu mai sunt bilete disponibile vor fi transmise de asemenea pe un ecran mare în faţa Ateneului Român - cu excepţia Finalei de Pian. În plan internaţional, în premieră la această ediţie a Concursului, recitalurile şi concertele tinerilor artişti vor fi transmise de MEDICI TV (live) şi MEZZO (selecţiuni înregistrate ).

Concertul de deschidere al Concursului Internaţional George Enescu (Secţiunea Violoncel) va avea loc, sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 19:00, la Ateneul Român, concertul fiind cu participarea extraordinară a Filarmonicii George Enescu, la pupitru căreia va sta dirijorul Horia Andreescu.

Soliştii serii fiind Violonista Anna Tifu - laureată a Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2007, Valentin Răduţiu (violoncel), laureat al Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2011, Mihai Ritivoiu (pian) - laureat al Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2011.

Programul serii: Beethoven – Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56, Sebastian Androne – „Tektonum” (premiul I al secţiunii Compoziţie, Concursul Internaţional „George Enescu”, ediţia 2014), Respighi – Poemul Simfonic „Pini di Roma”.



Programul complet al Concursului George Enescu poate fi consultat la pagina: http://concurs.festivalenescu.ro/ro/events/concurs-2016/.

Spotul oficial al concursului este: https://www.youtube.com/watch?v=sdfNHh_PA4I, http://concurs.festivalenescu.ro/ro/impartaseste-ti-visul/.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici