- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.12.2016, 12:01)
- Departamentul Cultură-Media
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Concursul pentru postul de manager MNIR ar trebui amânat
Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din România apreciază ca inoportună organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager al MNIR, în contextul în care acesta se află în litigiu, ca urmare a procesului intentat după evaluarea sa de către managerul Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Urmărește
395 afișări
Concursul pentru postul de manager MNIR ar trebui amânat (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)
Constatând scoaterea la concurs a postului de Manager General al Muzeului Naţional de Istorie a României, aflat deja în litigiu şi pentru care acţiunea în instanţă nu este finalizată, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din România apreciază ca inoportună organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager la Muzeul Naţional de Istorie a României, în contextul în care acesta se află în litigiu, ca urmare a procesului intentat după evaluarea sa de către managerul Muzeului, Ernest Oberländer-Târnoveanu, se arată în documentul remis MEDIAFAX, care conţine punctul de vedere al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din România cu privire la oportunitatea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor de manager general în anumite muzee importante din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Comisia Naţională a Muzeelor si Colecţiilor din România punctează că o situaţie asemănătoare se petrece la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, unde concursul câştigat de dr. Virgil Ştefan Niţulescu a fost anulat, fără temei legal, şi un nou concurs a fost organizat, în pripă.
"Apreciem că ar fi fost corect să se aştepte decizia instanţei şi apoi să se reintre în normalitate, în loc să se deschidă o lungă serie de contestări în justiţie şi instabilitate pentru această instituţie de importanţă naţională, mai ales acum, în situaţia specială în care se află Muzeul Naţional de Istorie a României, ca urmare a relocării colecţiilor şi a restaurării clădirii sale.", declară membrii Comisiei Naţionale a Muzeelor si Colecţiilor din România.
Totodată, membrii Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din România consideră că ar trebuie să fie cunoscută componenţa Comisiilor de concurs, adăugând faptul că ar trebui amânată organizarea concursului pentru ocuparea postului de manager, până la rezolvarea în justiţie a problemelor legate de această funcţie: "De asemenea, credem că ar fi fost de dorit să fie cunoscută şi componenţa Comisiilor de concurs, în ambele cazuri. Ne exprimăm speranţa că vor fi evitate atitudinile partizane şi se va adopta o poziţie echilibrată, amânându-se concursul pentru ocuparea postului de manager, până la rezolvarea în justiţie a problemelor legate de această funcţie.", se arată în documentul întocmit de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din România, remis MEDIAFAX.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie, a transmis în 29 noiembrie o scrisoare deschisă prin care cere suspendarea concursului de proiecte de management pe motiv că se încearcă fraudarea acestuia şi impunerea unui om al grupului Alexandrescu-Şuteu.
“Doresc să vă semnalez un nou aspect, care este de natură să aducă lumină asupra modului în care a fost premeditată preluarea conducerii MNIR de către un membru al grupului Alexandrescu-Şuteu şi se va frauda concursul de proiecte de management. Ministerul Culturii a lansat un concurs pentru ocuparea postului de manager al MNIR, în condiţiile în care subsemnatul era într-un proces cu ministerul pentru fraudarea de către acesta a evaluării mele manageriale pe anii 2011-2016 şi justiţia nu s-a pronunţat încă”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Acesta atrage atenţia că organizarea concursului se va face pe baza unui caiet de obiective ale cărui prevederi nu au nimic în comun cu necesităţile reale ale instituţiei, existând riscul de reducere a competenţei profesionale pentru cei care ajung în funcţie.
„Fără îndoială şi preluarea Muzeului Naţional a făcut parte dintr-un plan al lui Alexandrescu şi a actualului ministru pe care au încercat să îl pună în aplicare pentru că a fost vorba despre un atac în ceea ce priveşte instituţiile ce au relevanţă ca identitate naţională, cum sunt Opera, Muzeul naţional, Muzeul de Istorie, Biblioteca Naţională”, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu pentru agenţia MEDIAFAX .
În scrisoare se arată că: “Încheierea la data de 23.11.2016 a perioadei de depunere a dosarelor pentru concursul de management la MNIR vine să aducă lumină asupra intenţiilor reale ale organizatorilor acestui concurs, recte ale doamnei ministru Corina Şuteu, în persoană, ca şi a fostului ministru Vlad Alexandrescu, implicarea lor în tot procesul de fraudare a evaluării mandatului meu managerial la MNIR în perioada 2011-2016, precum şi de fraudare a noului concurs, al cărui final va fi impunerea la conducerea instituţiei a unei persoane din grupul lor, fără nici o experienţă în conducerea unui muzeu, fie el cât de mic”.
Managerul Muzeului Naţional de Istorie vorbeşte şi despre al doilea candidat la postul de manager care este Florian Matei Popescu, fost consilier al ministrului Alexandrescu şi fost consilier al ministrului Şuteu.
“Florian Matei Popescu, împreună cu fostul consilier Dragoş Neamu sunt autorii (făptuitorii, pentru că instigatorii au fost miniştri Alexandrescu şi Şuteu) evaluării frauduloase a mandatului meu managerial pe anii 2011-2016. Florian Matei Popescu a fost personal implicat în selectarea membrilor juriului (deşi în calitatea de consilier al ministrului nu avea competenţe în sfera deciziilor cu caracter administrativ), propunând persoane care, prin apartenenţa la grupul lor, erau dispuse să încalce obligaţiile de obiectivitate şi neutralitate prevăzute de OUG nr. 189 pentru componenţii comisiilor de acest gen. (...)Rezultatul acestei evaluări falsificate a fost acela că am fost notat cu 6,80, pentru o activitate pe care în anii anteriori, comisii diferite, instituite prin OMC emise de miniştri aparţinând unor partide diferite, au evaluat-o la 9,19, 9,21 şi 9,61 (2011-2014). Şi ţin să vă asigur, că în realitate, nici în 2015-2016 (ianuarie-iunie) activitatea MNIR nu a fost mai puţin amplă şi dinamică decât în anii precedenţi”.
Urmare a neregulilor constatate, Târnoveanu s-a adresat instanţei pentru clarificarea situaţiei şi cere suspendarea organizării concursului.
“Înscrierea la concurs pentru postul de manager al MNIR a fostului consilier Florian Matei Popescu scoate la iveală adevăratul scop al fraudării evaluării mele – acela de a crea condiţiile ca acesta să acceadă, în ciuda incompetenţei sale vădite, la un post de maximă importanţă, care să asigure controlul de către gruparea Alexandrescu-Şuteu a acestei instituţii care, aşa, cum am arătat mai sus, va intra într-un vast proces de refacere de mare amploare. (...)Ţinând seama de aceste aspecte, vă rog să analizaţi posibilitatea suspendării organizării concursului, până la înlăturarea situaţiei de incompatibilitate a unuia dintre candidaţi şi de refacerea a documentaţiei pe baza căruia va fi organizat”, mai scrie Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Pentru agenţia MEDIAFAX, Târnoveanu a recunoscut că a adus personal la cunoştinţa ministrului Şuteu toate problemele şi i-a cerut suspendarea concursului, însă până acum nu a primit niciun răspuns.
"Este o practică în ultima perioadă această lipsă de comunicare. Un exemplu, am semnalat fostului ministru şi secretarilor de stat, apoi doamnei Şuteu, situaţia relocării patrimoiului muzeului. Vorbim despre 750.000 de piese, care trebuie să fie duse în altă parte pentru că este vorba despre realizarea unei lucrări de refacere şi nu se poate cu patrimoniul în clădire. O altă situaţie, realizarea unor expoziţii care ar trebui făcute în 2018, în străinătate, dar nu am primit niciun răspuns de la minister. Cine crede că se poate organiza în câteva săptămâni o expoziţie, ori e naiv, ori are o agendă şi nu vrea să recunoască", a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu pentru MEDIAFAX.
Citeşte şi: VIDEO. TOP Filme ce se lansează în decembrie
Citeşte şi: VIRAL: Dearest creature in creation - senzaţionalul test de limba engleză. Încearcă-l! - VIDEO
Citeşte şi: Bob Dylan o ţine din refuz în refuz: Nu va fi prezent la Stockholm, nu s-a dus nici la Casa Albă - VIDEO
Citeşte şi: Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc-amânare la UNESCO/ Ministrul Culturii: Nu este vorba de o conspiraţie, ci de o amânare birocratică - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe