Şi în ceea ce priveşte postul Naţional TV, CNA a primit două reclamaţii din partea unor telespectatori în privinţa unor concursuri interactive. Potrivit unei reclamaţii, concursul se foloseşte de reclamă înşelătoare, premiul real fiind scris cu litere mici, în timp ce cu litere mari apare valoarea. În cadrul unui concurs difuzat de Naţional TV, moderatoarea ţipă, gesticulează cu violenţă şi aruncă telefonul, invitând cu insistenţă telespectatorii să participe la concurs.
Potrivit CNA, postul încalcă art. 101, alin. 7 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Este interzisă solicitarea insistent adresată publicului de a participa la astfel de jocuri şi de concursuri".
Totodată, postul a încălcat art. 39 din Legea audiovizualului, care prevede că: "În cadrul serviciilor media audiovizuale la cerere, programele care ar putea afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi puse la dispoziţie numai dacă se asigură măsuri de restricţionare a accesului, astfel ca minorii să nu poată vedea ori auzi, în mod normal, programele respective".
CNA a analizat şi situaţia concursurilor interactive difuzate de postul Favorit TV, în care se spune că telespectatorii care participă la competiţie pot câştiga un bonus. Potrivit CNA, deşi bonusul ar trebui să se dea gratuit, în cadrul concursului, pentru a câştiga bonusul, a cărui valoare este foarte mare, telespectatorii trebuie să rezolve o problemă imposibilă. În plus, valoarea bonusului este diferită pe parcursul unei emisiuni şi stă pe ecran 70-80% din program.
"Este o problemă de informare corectă", a spus Răsvan Popescu.
Situaţii similare s-au petrecut, potrivit CNA, şi la concursurile interactive difuzate de Prima TV şi OTV. Potrivit CNA, posturile au pus pe ecran tarifele fără a afişa TVA-ul, în timp ce prezentatorii au fost foarte insistenţi, invitând oamenii să participe la concurs.
"Toate concursurile acestea sunt concursuri cu premii în bani, deşi afişează obiecte. Premiile în bani pot fi date doar după ora 22.00", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a propus somarea tuturor posturilor.
Totodată, CNA pregăteşte modificarea legislaţiei audiovizuale cu privire la condiţiile în care pot fi difuzate concursurile interactive de către televiziuni, între orele 22.00 şi 6.00.
"Aspectul esenţial al acestor concursuri este înşelarea telespectatorului", a spus Christian Mititelu, membru al CNA. El a fost susţinut şi de Constantin Duţu: "Este o înşelătorie cumplită".
"Telespectatorii pot să participe la jocurile de noroc. Însă jocurile de noroc au nişte reguli, plăteşti şi participi. Aici plăteşti şi nu participi", a spus şi Attila Szasz.
"Televiziunea Publică ia bani din mai multe surse şi mai taxează şi în felul acesta", a spus şi Gelu Trandafir.