Conducerea Operei din Cluj: Greva angajaţilor va fi contestată în instanţă

Conducerea Operei Române din Cluj-Napoca susţine că greva angajaţilor care protestează din cauza nesemnării contractului colectiv de muncă este ilegală şi va fi contestată în instanţă.

Urmărește
17 afișări

Purtătorul de cuvânt al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Dan Bădilă, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că greva este ilegală din mai multe motive şi va fi contestată în instanţă.

"Greva este ilegală pentru că sindicatul nu a depus în scris dovada că reprezintă angajaţii. Apoi, trebuia să prezinte în scris acordul a jumătate plus unu din membri de sindicat privind declanşarea grevei. În plus, greva generală trebuia precedată de o grevă de avertisment legală, anunţată cu 48 de ore înainte, ceea ce nu s-a întâmplat", a spus Dan Bădilă

Potrivit acestuia, procedurile de semnare a contractului colectiv de muncă au fost iniţiate şi sunt în derulare.

Bădilă a adăugat că oamenii care au intrat în grevă riscă toate consecinţele legale.

"Ziua de grevă nu se plăteşte şi vom verifica exact participarea la grevă, pentru a vedea câtă lume este, de fapt, în grevă, apoi vom acţiona în instanţă”, a conchis Bădilă.

Peste 200 de angajaţi ai Operei Naţionale din Cluj-Napoca, membri ai Sindicatului Transilvania Art, au intrat, vineri, în grevă generală, nemulţumiţi de nesemnarea contractului colectiv de muncă.

Vicepreşedintele Sindicatului Transilvania Art Alexandru Mânzat a declarat corespondentului MEDIAFAX că organizaţia, care este reprezentativă pentru angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca (ONRC), a declanşat greva generală vineri, la ora 10.00. Mânzat a precizat că principalul motiv pentru care angajaţii Operei au intrat în grevă este că nici până în prezent nu a fost semnat contractul colectiv de muncă.

"Sindicatul Transilvania Art a parcurs toate etapele cerute în cazul unui conflict de interese: discuţii cu direcţiunea Operei, reprezentată de către Rareş Trifan, discuţii la Comisia de Dialog Social de la Prefectura Cluj, întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), inclusiv cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Pentru că lucrurile nu s-au rezolvat, am decis să facem grevă generală", spunea Mânzat.

El menţiona că în octombrie 2010 angajaţii Operei au intrat pentru prima dată în grevă, cerând ministerului demiterea directorului general Rareş Trifan, pentru management defectuos, în dauna instituţiei şi a publicului, abuz în funcţie şi lipsă de comunicare cu sindicatul.

O delegaţie a sindicatului se întâlneşte, vineri, la Bucureşti, cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă angajaţii Operei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici