Conducerea Televiziunii Publice a prezentat noile grile pentru TVR 1 şi TVR 2

Conducerea Televiziunii Române a prezentat, miercuri, noile grile pentru posturile TVR 1 şi TVR 2, într-o conferinţă de presă la care au fost prezenţi mai mulţi membri ai echipei TVR, precum Eugenia Vodă, Cristi Tabără, Mircea Radu şi Adelin Petrişor, alături de preşedintele Alexandru Lăzescu.

Urmărește
48 afișări

Noile grile şi strategii pentru TVR au fost prezentate de Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, şi Dan Radu, director de producţie editorială şi programe. La conferinţă au fost prezenţi, printre alţii, membrii echipei TVR Rodica Culcer, Eugenia Vodă, Cezar Ion, Cristi Tabără, Mircea Radu, Dan Bittman, Iuliana Tudor şi Adelin Petrişor.

Lăzescu a vorbit depre strategia noului management al Televiziunii Publice, cuprinzând "reducerea risipei", "revenirea în top" şi "recâştigarea reputaţiei".

"Televiziunea Română e o instituţie care, de ani de zile, a mers în deficit. Sunt multe motive. (...) Discutăm bugetul şi facem nişte ajustări, încercăm să discutăm şi cu oamenii, să le explicăm situaţia. Trecem printr-o perioadă de austeritate bugetară în mod evident", a spus Alexandru Lăzescu. El a vorbit şi despre "reducerea risipei", precizând că este vorba de deplasări, contracte pe drepturi de autor şi producţie. "Am redus substanţial", a spus el, adăugând însă că nu doreşte să menţioneze cifre.

Întrebat care este cel mai prost contract încheiat de TVR, Lăzescu a răspuns că este cel pentru transmisiunile din cupa UEFA Champions League, rata de revenire fiind de 4%. Potrivit informaţiilor publicate în presă, TVR ar fi plătit aproximativ 35 de milioane de lei pentru achiziţionarea drepturilor de difuzare pentru UEFA Champions League.

Totodată, răspunzând la o întrebare privind cea mai scumpă producţie a Televiziunii Publice, Lăzescu a menţionat "O dată-n viaţă", "Dănutz SRL" şi "ÎnTrecerea anilor", care, "evident, au bugete foarte mari".

În schimb, nu s-a precizat care sunt bugetele pentru achiziţionarea drepturilor de difuzare a producţiilor asiatice sau ale unor emisiuni.

"Cred că problema noastră nu este cifra. Cu totul altele sunt problemele noastre", a luat cuvântul Eugenia Vodă, în urma insistenţelor jurnaliştilor prezenţi de a afla nişte cifre. "Mitizaţi cifra, ratingul, prezentaţi un divorţ pitoresc (...) Pe când în Televiziunea Publică nişte lucruri relativ plictisitoare sunt reluate şi fac o audienţă constantă. Are mulţi vătămători înăuntru şi amorfi şi unii drepţi", a mai spus ea, precizând că se referă la o clasificare a oamenilor făcută de un teolog căruia i-a luat un interviu.

Totodată, Alexandru Lăzescu a spus că "TVR este lider de calitate pe multe segmente", chiar dacă nu şi de audienţă.

Emisiunile noi ce vor face parte din grila TVR 1 sunt: "Perechea potrivită", "Televiziunea copiilor" şi "La vie en rose". Emisiunea Cu ochii'n 4" va avea spaţiul de emisie dublat.

"Perechea potrivită" este o emisiune care dă şansa oamenilor de orice vârstă să-şi găsească sufletul pereche. Moderată de Raluca Moianu, emisiunea va fi difuzată din 28 martie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, de la ora 17.00. În fiecare săptămână, trei bărbaţi şi trei femei se întâlnesc în platoul TVR 1 şi, timp de trei zile (luni, marţi şi miercuri), se vor forma echipe de câte doi concurenţi, care vor răspunde la diverse teme, astfel încât, fiecare concurentă va ajunge să cunoască şi să colaboreze cu fiecare concurent. Pe parcursul acestor probe, trei specialişti în psihologie, astrologie şi comunicare non-verbală vor aprecia şansele de convieţuire ale fiecărui cuplu. În final, concurenţii decid dacă vor să înceapă o relaţie de cuplu cu vreunul dintre partenerii întâlniţi cu aceasta ocazie. La "Perechea potrivită", moderatoarea Raluca Moianu va fi secondată de actorul Victor Bucur, în rolul "barmanului filosof".

Realizatorul Titus Muntean revine la TVR 1, din 19 martie, cu o nouă emisiune desfăşurată sub forma unui show de divertisment cu copii. "Televiziunea copiilor" se doreşte a fi "o televiziune în televiziune", care va "emite" în fiecare sâmbătă dimineaţă, de la 10.35, timp de o oră şi jumătate. Ea va da posibilitatea copiilor de a deveni prezentatori de ştiri, reporteri TV, redactori, operatori şi, nu în ultimul rând, solişti vocali sau prezentatori de divertisment.

Din 25 martie, Monica Stan va prezenta, în fiecare vineri după-masă, la TVR 1, emisiunea "La vie en rose". Programul încearcă să prezinte viaţa în culori frumoase, să arate jumătatea plină a paharului şi să găsească, împreună cu invitaţii şi telespectatorii, soluţii la problemele vieţii cotidiene: dragoste, carieră, condiţii materiale, sănătate etc.

Din 22 martie, emisiunea de reportaje şi anchete "Cu ochii'n 4" va fi difuzată marţi şi miercuri, de la ora 21.00. Pentru ca publicistica TVR să fie adunată sub un singur brand, pentru a fi mai vizibilă, mai vizionată şi mai uşor de promovat, s-a renunţat la emisiunile de acelaşi gen "Atunci şi acum", "Ochiul magic" şi "Dincolo de hartă".

Totodată, la TVR 1 încep sezoane noi ale emisiunilor "O dată-n viaţă", cu Iuliana Tudor, din 18 martie, şi "ÎnTrecerea anilor", cu Mircea Radu, din 19 martie, şi continuă emisiunile "50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu", "Ca la carte", cu Cristi Tabără, "Ne vedem la TVR", "Dănutz SRL", cu Dan Bittman, "Tezaur folcloric", "Garantat 100%", cu Cătălin Ştefănescu, şi "Profesioniştii", cu Eugenia Vodă.

Începând de miercuri, TVR 1 va difuza, de luni până vineri, un nou serial coreean - "Legendele palatului: Concubina regelui".

În ceea ce priveşte filmele difuzate la TVR 1, seara de vineri va fi dedicată peliculelor de Oscar ("Milk - Preţul curajului", "Tăcerea mieilor", "Orele"), sâmbăta - diversităţii culturale ("Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, "La Traque", producţie franco-germană, filmul italian "Gomorra"), duminica - superproducţiilor ("Leningrad", cu Mira Sorvino, "Războiul lui Tom Hart", cu Bruce Willis, "Cândva, pe aici, trecea un râu", cu Brad Pitt). Marţi, la "Telecinemateca", vor fi difuzate pelicule precum "Alamo", cu John Wayne, "Ultimul dans", cu Patrick Swayze, "Solomon şi Sheba", cu Gina Lollobrigida, miercuri este o zi dedicată filmelor romantice - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, "Basic Instinct 2", cu Sharon Stone, "Clipă de clipă" cu John Travolta -, iar seara de joi, ecranizărilor - "Neguţătorul din Veneţia", cu Al Pacino, "F.I.S.T.", cu Sylvester Stallone, "Fără suflare", cu Richard Gere.

Sportul este, de asemenea, prezent în noua grilă a postului, prin transmisiuni UEFA Champions League, emisiunea "Replay" şi preliminariile CE 2012.

Noutăţile grilei TVR 2, care este "redefinit ca un post pentru oameni activi, cu puţin timp liber, dar care recurg la TV pentru a se relaxa, distra şi informa", numără programe precum emisiunea duminicală prezentată, de la ora 14.00, de Mihai Dobrovolschi - "Dobro Urban, show-ul lui Constantin Trofin, numit "La mustaţă", un scurt "briefing" asupra evenimentelor zilei, într-un mod amuzant, în fiecare luni, marţi şi miercuri, de la ora 21.00, "Aeroshow", cu Andrei Lucescu şi Mihai Grecea, unica emisiune din România ce are ca subiect aviaţia în toate formele sale: civilă, sportivă, de agrement, cu destinaţie specială, militară, ce va fi difuzată în fiecare luni, de la ora 23.00. Din 29 martie, în fiecare marţi, de la ora 23.00, va fi difuzată emisiunea "Supravieţuitor în jungla urbană", în care Sorin Lupaşcu, instructor de arte marţiale prezintă tehnici de autoapărare pentru situaţiile-limită.

Din 28 martie, TVR 2 va difuza, de luni până joi, de la ora 20.00, serialul chinez "Regele Qian", care va fi urmat de "Trei regate", despre cucerirea Chinei.

Membrii redacţiei revistei Kamikaze vin în premieră la TVR 2, în fiecare sâmbătă, de la ora 19.30, cu emisiunea "Râdem până la capăt", în care vor fi prezentate subiecte la zi, cu o puternică notă ironică şi parodică. Prezentator va fi Augustin Julea, care va aduce telespectatorilor momente inedite, reportaje din stradă, interviuri, scenete.

Tot sâmbăta, de la ora 18.30, TVR 2 aduce un inedit "reality travel" - "Paşaport pentru România": 12 cetăţeni străini trag la sorţi câte o destinaţie de călătorie din România, locuri din afara traseelor turistice consacrate.

Duminica, de la ora 10.00, emisiunea "Hobbyceiuri" va aduce reportaje despre oameni şi pasiunile lor, fiind precedată, de la ora 9.00, de un program dedicat celor ce doresc să îşi construiască, să renoveze, să repare sau să amenajeze locuinţa - "Descurcă-te singur", cu Gabriel Marţuneac. Duminică seară, de la 19.30, va fi difuzată emisiunea-magazin "Pe picior mare", în care Radu Rizea va vorbi despre "cultura luxului - luxul ca rafinament, şi nu despre fiţe".

Miercuri, de la ora 23.00, în "Frăţia vinului", fraţii Adrian şi Cătălin Păduraru pornesc la drum pentru a descoperi podgorii şi crame, restaurante şi baruri, oameni pur şi simplu îndrăgostiţi de vin sau experţi oenologi, în timp ce joi, de la aceeaşi oră TVR 2 difuzează "Filmul scurt pe 2" - o emisiune care promovează scurtmetrajele.

Încasările anuale ale TVR din publicitate au scăzut "dramatic", reducându-se de la circa 20 de milioane de euro, în 2007 şi 2008, la aproximativ 10 milioane de euro, în 2009 şi, respectiv, 2010, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Lăzescu, în luna februarie.

Totodată, Alexandru Lăzescu a spus atunci că TVR va încheia "destul de prost" anul 2010, din punct de vedere financiar, pentru că s-au acumulat pierderi din ultimii patru ani. "Practic, din 2006, televiziunea este pe pierdere şi, fiind multe elemente care au intervenit pe parcurs, contracte, modificări de ordin legislativ, lucrurile s-au agravat", a afirmat Lăzescu. În acest context, Alexandru Lăzescu a spus că pierderile Televiziunii Române au fost, anul trecut, mai mari decât în 2009 - când TVR a avut un deficit de circa 48 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2009 cu un deficit de circa 48 de milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, în acelaşi an, venituri totale de 572,39 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv, publicat pe site-ul instituţiei. Potrivit aceluiaşi raport, Televiziunea Publică a atras, în 2009, venituri din publicitate în valoare de 8.842.841 de euro.

În prezent, TVR se află sub presiunea unei iniţiative legislative care vizează eliminarea taxei TV. În acest sens, Alexandru Lăzescu a declarat, pe 15 februarie, în cadrul unei dezbateri, că eliminarea taxei TV - vizată prin iniţiativa adoptată în mod tacit de Camera Deputaţilor şi care va fi analizată de Senat - este echivalentă cu desfiinţarea TVR. Totodată, Alexandru Lăzescu a explicat că veniturile pe care le încasează TVR din publicitate sunt insuficiente pentru a susţine funcţionarea Televiziunii Publice, în absenţa taxei TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici