- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (21.03.2016, 12:38)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conducerea Uniunii Scriitorilor din România, disputată de Nicolae Manolescu şi Cristian Teodorescu
Conducerea Uniunii Scriitorilor (USR) este disputată de două grupuri din Uniune, unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, cel care deţine actuala funcţie de conducere a instituţiei, iar celălalt grup, reprezentat de scriitori care îl susţin pe Cristian Teodorescu drept noul lider al instituţiei.
Urmărește
1645 afișări
Conducerea Uniunii Scriitorilor din România, disputată de Nicolae Manolescu şi Cristian Teodorescu
Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei cvorum s-a întrunit pe 19 martie, a decis mai multe modificări ale Statutului USR şi a ales noile organe de conducere, se arată într-un comunicat al grupării USR care îl susţine pe Cristian Teodorescu drept noul preşedinte al instituţiei, publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org).
În urma votului liber exprimat, au fost decise mai multe modificări ale Statutului: reinvestirea Adunării Generale ca organ suprem de conducere al USR şi convocarea ei anuală, limitarea numărului de mandate la două pentru organele alese şi modificarea organelor de conducere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
Cristian Teodorescu a fost ales noul preşedinte al grupării USR, iar Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu au fost aleşi vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România.
În plus, Adunarea Generală a solicitat un audit financiar extern privind gestiunea fondurilor publice ale USR şi transmite tuturor membrilor USR că le respectă şi le apără drepturile obţinute legal, că îşi sprijină şi ajută, în continuare, membrii şi că va depune toate diligenţele ca scriitorii care au refuzat sau au demisionat din USR să se întoarcă în această organizaţie, se mai precizează în comunicatul noii grupări a USR.
Consiliul Director al noii grupări a USR menţionează faptul că a insistat pe demontarea falsurilor şi calomniilor care circulă în teritoriu, răspândite de fosta conducere: „Declarăm public că nimeni nu intenţionează să conteste pensiile membrilor (pe care statul le plăteşte, nu Uniunea). Cuantumul cotizaţiei a fost readus la vechile cote. Nimeni nu mai are dreptul de a se eterniza in funcţie. Prin intermediul Adunării Generale anuale, orice membru se poate implica în conducerea USR, inclusiv criticând-o. Dorim transparentizarea deciziilor, participarea responsabilă la viaţa cetăţii, condiţii mai bune pentru scriitorii şi traducătorii din România. Pornim de la ideea că libertatea de opinie şi expresie a membrilor, precum şi drepturile lor trebuie redevină norma USR. Listele cu beneficiarii drepturilor şi bonificaţiilor vor fi făcute publice. Se va proceda la actualizarea evidenţelor pentru ca toţi membri titulari să fie înregistraţi în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Vom verifica intrările masive de membri, din ultimii ani şi vom face în aşa fel încât scriitorii care au abandonat USR să se întoarcă. Vom verifica criteriile după care s-au acordat distincţii şi bonificaţii. Vom interzice conducerii operative să participe la concursuri în care USR este organizator sau partener principal. Vom reintra rapid în legalitate şi vom promova libertatea spiritului creator, care trebuie să definească această instituţie de utilitate publică. USR va redeveni o uniune a creatorilor, şi nu una de creaţie”, se mai arată în comunicatul grupării USR care îl revendică pe Teodorescu drept preşedinte.
Pe de altă parte, Statutul Uniunii Scriitorilor a fost modificat pe 12 martie 2013 şi i-a permis lui Nicolae Manolescu, care se afla în acel moment la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii, mandat care se încheie odată cu noile alegeri programate pentru anul 2018.
Potrivit acestor modificări, în Statut nu mai apărea articolul potrivit căruia "Preşedintele USR e ales prin vot de CN (Conferinţa Naţională, n.r.), în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcţie pentru cel mult două mandate. Preşedintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară".
Grupul pentru Reformă a Uniunii Scriitorilor din România i-a solicitat şi în februarie lui Nicole Manolescu să demisioneze din funcţia de preşedinte al USR din cauza excluderii din componenţa instituţiei, pe 23 februarie, a scriitorilor Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu, membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org), pe motiv că demersurile lor publice - articole publicate, acţiuni intentate în instanţă - "au cauzat prejudicii materiale, morale şi de imagine grave U.S.R. şi membrilor acesteia", potrivit organizaţiei ActiveWatch.
În comunicatul grupării USR care îl revendică pe Cristian Teodorescu drept noul preşedinte sunt arătate şi alte decizii luate de noua conducere a USR: limitarea la două a numărului de mandate pentru funcţiile de conducere, reducerea raţională a libertăţilor financiare şi de decizie ale conducerii, adaptarea cuantumului cotizaţiei la posibilităţile economice ale membrilor, anularea sancţiunilor abuzive, incluziv a excluderilor decise de fosta conducere, precum şi solicitarea unui audit financiar extern, pentru elucidarea modului în care au fost administrate fondurile publice şi resursele proprii ale USR.
Pe de altă parte, Nicolae Manolescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX faptul că noul grup al USR care îl susţine pe Cristian Teodorescu nu este legal constituit şi că este împortiva statutului vechiului USR şi că ar trebui să înfinţeze o nouă uniune dacă îşi doresc. De asemenea, Manolescu a invocat şi faptul că noul grup constituit sub acelaşi nume al Uniunii Scriitorilor din România utilizează în comunicate vechea siglă a USR. Totodată, criticul literar a punctat în ce mod trebuie convocată Adunare Generală Extraordinară:
„Nu e adevărat. Dacă eu vă spun acum că noi ne hotărâm acum să schimbăm conducerea Academiei Române, eu fiind membru al Academiei, mă aleg preşedinte mâine, vă propun vicepreşedintă şi dau un comunicat la presă. Îl publicaţi? Nu. E o prostie, sunt câşiva inşi care calcă-n străchini tot timpul, e o prostie. Nu au nicio bază legală. Dacă vor să înfiinţeze o altă uniune, e dreptul lor, dar să se amestece în Uniunea asta fără nicio bază legală împotriva oricărui statut care prevede foarte clar cine convocă adunări generale, cine alege... E o prostie. Nu e un eveniment de presă. Îmi pare rău. Statutul prevede foarte limpede că o Adunare Generală Extraordinară o convoacă preşedintele, Consiliul sau o treime din membri, adică peste 800, ori acolo s-au adunat vreo 15-20 din care mulţi nu mai erau membri ai Uniunii sau n-au fost niciodată şi s-au ales între ei. Ei, aşa şi eu pot să mă aleg mâine preşedintele Academiei şi le transmit un comunicat. Nu e serios, e o bătaie de joc, de fapt.”, a exprimat profesorul şi criticul literar.
În plus, Nicolae Manolescu a declarat că va contesta noua conducere: „Dacă se duc să se înscrie. Deocamdată ei văd că trimit mesaje cu antetul Uniunii Scriitorilor ceea ce este o ilegalitate şi un fals. Mâine noi avem Consiliu, o să-i excludem pe toţi aceştia şi vom acţiona în justiţie. Nu ştiu ce e în capul lor, nu mă mai interesează atât de mult. Nu e problema Uniunii, e problema lor. Mâine avem Consiliu, o să-i dăm afară.”
Nu în ultimul rând, poetul Florin Iaru a oferit, luni dimineaţă, un punct de vedere pentru MEDIAFAX asupra anunţului făcut de Ion Manolescu referitor la faptul că va da afară scriitorii care s-au coalizat împotriva sa: "Noi ne-am întâlnit într-o Adunare Generală pentru că am dorit să configurăm un nou statut al Uniunii şi să votăm un nou consiliu director. Pe data de 18 martie când trebuia de fapt să organizăm adunarea, cvorumul nu a fost întrunit, astfel că Adunarea Generală Extraordinară a fost reconvocată, conform legii, după 24 de ore, pe 19 martie, la Colegiului naţional Mihai Viteazul, din Capitală. Există această prevedere, că Uniunea poate convoca adunări generale, însă membrii din consiliul director nu organizează astfel de şedinţe. Una dintre cerinţele noastre era ca mandatele consiliului director să fie pe perioadă determinată. Noi ne-am votat între noi, cum era firesc. Rezultatele votului în urma adunării generale au fost răspândite în media. Însă azi dimineaţă, la ora 10:00, am primit o înştiinţare că Uniunea Scriitorilor nu recunoaşte această acţiune şi că vom fi excluşi, pentru că am organizat această întâlnire în afara spectrului legislativ al Uniunii. Probabil că urmează să ne întâlnim în instanţă.", a declarat scriitorul Florin Iaru, care a fost votat vicepreşedinte în cadrul Adunării Generale ce şi-a propus să schimbe statutul USR.
Citeşte şi: ActiveWatch: USR-PCR? Uniunea Scriitorilor din România intimidează vocile critice din interior
Citeşte şi: Fiica lui Blaga, nepotul lui Rebreanu şi Vasile Dâncu au devenit membri ai Uniunii Scriitorilor
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe