- Home
- Cultură-Media
- (19.10.2023, 16:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conferinţa de lansare a Proiectului „DIMITRIE CANTEMIR - Romanian sound of the Orient”
Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann lansează Proiectul Cultural finanţat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.
Urmărește
178 afișări
Conferinţa de lansare a Proiectului a avut loc astăzi, 19 octombrie 2023, ora 11:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.
Prezentarea Proiectului Cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” a fost susţinută de:
1. Ion MATEI – Director – Direcţia Cultură Scrisă şi Creaţie Contemporană - MINISTERUL CULTURII
2. Constantin RĂILEANU – Preşedinte – ASOCIAŢIA PENTRU CULTURĂ ŞI TRADIŢIE ANTON PANN
3. Laura COJOCARU - DRĂGULEANU – Marketing & PR Director – COMPUTERLAND ROMÂNIA
4. Ioan CRISTESCU – Director General - MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE
5. Claudiu TURCITU – Şef al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii - ARHIVELE NAŢIONALE ALE ROMÂNIEI
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În cadrul Proiectului vor fi organizate 4 concerte naţionale, susţinute de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, cu compoziţii muzicale create de Dimitrie Cantemir:
• Galaţi – 21 octombrie 2023 - Palatul Episcopal - “Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”
• Constanţa – 23 octombrie 2023 - Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin"
• Alba-Iulia – 6 noiembrie 2023 - Teatrul de Păpuşi “PRICHINDEL”
• Bucureşti – 14 noiembrie 2023 – Opera Naţională
Ansamblul ANTON PANN interpretează muzică veche românească, autenticitatea interpretativă bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiţionale, cât şi pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi şi manuscrise, aflate în custodia bibliotecilor şi mănăstirilor din România. Astfel, cu fiecare concert al Ansamblului Anton Pann, frumuseţea demult uitată a muzicii vechi renaşte în luminile scenei şi compozitori valoroşi din vechime sunt redescoperiţi de către public.
În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziţii muzicale despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann şi muzicienii invitaţi.
Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de imaginea lui Cantemir, care va anima fiecare concert, prezentându-şi „personal”creaţiile muzicale.
Înainte de începerea fiecărui concert, în foayer, va putea fi vizitată Expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Expoziţia dedicata lui Dimitrie Cantemir va cuprinde un număr de 24 de tablouri pe canvas (90x70 cm) montate pe şevalete metalice din aluminiu, reglabil.
Din punct de vedere al conţinutului, expoziţia va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziţia va conţine reproduceri de hărţi, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.
Parteneri Proiect: Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale României, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Primaria Municipiului Galaţi, Centrul Cultural Judeţean Constanţa “Teodor T. Burada”, Consiliul Judeţean Alba, Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, Opera Naţională Bucureşti, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Software Imagination & Vision (SIMAVI), SPHERA GROUP, BAUMIT, Continental Hotels, Prodal 94 şi Carpatina.
Despre Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann
Ansamblul Anton Pann (est. 2003), numit după compozitorul valah Anton Pann din secolul al XIX-lea este primul şi singurul grup profesionist din România care şi-a ales ca misiune redescoperirea frumuseţii muzicii vechi româneşti şi împărtăşirea sa, cu bucurie, publicului, generând o revitalizare a acestui repertoriu şi ulterior un curent de inspiraţie pentru alte grupuri.
Redescoperirea şi promovarea muzicii din Evul Mediu până la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către Ansamblul Anton Pann, urmăreşte sporirea valorii culturale şi a tradiţiei muzicale româneşti. Este singurul ansamblu românesc care a înregistrat, pentru prima dată în lume, toate compoziţiile cu paternitate certă ale domnitorului Dimitrie Cantemir într-un volum unitar.
Ca semn de recunoaştere a efortului şi profesionalismului lor, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să cânte în Festivalul Europalia în 2019, fiind reprezentantul muzicii clasice româneşti de curte. In timpul anilor de activitate, ansamblul a susţinut sute de concerte în ţări precum: Anglia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Maroc, Moldova, Belgia, Franţa, Polonia, Germania, Ucraina şi la nivel naţional: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Piteşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Vaslui,Piatra-Neamţ,Drobeta Turnu-Severin, Focşani etc.
Muzicienii ce alcătuiesc ansamblul sunt profesionişti ai domeniului, premiaţi în nenumărate concursuri, doctori în muzică şi profesori universitari. Toate aceste elemente converg la un rezultat concertistic de excepţie.
Componenţa Ansamblului Anton Pann:
1. Răileanu Constantin- orchestrator, kanun, voce
2. Alexandru Stoica- oud
3. Andrei Niţescu- cello
4. Sabin Penea- vioară
5. Ghassan Bouz- bendir, riq
6. Petros Pappageorgiou- percuţie daire, bendir
7. Jovan Sofronievski- ney, clarinet
8. Murat Salim Tokaç- tanbur, ney
Inginer sunet:
Leonidas Palaskas
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36