Conflict la Muzeul Naţional de Istorie: Sindicatul reclamă atacarea în instanţă autorităţii directorului instituţiei

Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti contestă în continuare autoritatea directorului general, Ernest Oberländer-Târnoveanu, după ce acesta a atacat în instanţă calitatea lor de reprezentanţi ai angajaţilor din instituţie.

Urmărește
483 afișări
Imaginea articolului Conflict la Muzeul Naţional de Istorie: Sindicatul reclamă atacarea în instanţă autorităţii directorului instituţiei

Conflict la Muzeul Naţional de Istorie: Sindicatul reclamă atacarea în instanţă din partea directorului instituţiei

Mesajul remis, miercuri, MEDIAFAX marchează jumătatea celui de-al doilea mandat al lui Ernest Oberländer-Târnoveanu în calitate de manager al celui mai important muzeu cu profil istorico-arheologic al României.

Reprezentanţii sindicatului reclamă faptul că "Ernest Oberländer-Târnoveanu oferă o nouă premieră în domeniul managementului cultural: atacarea în instanţă a reprezentativităţii Sindicatului Lucrătorilor din MNIR! De parcă acest muzeu nu ar avea nici un alt fel de probleme stringente, ca şi cum muzeul nu cuprinde totalitatea angajaţilor săi, ci doar o parte a acestora, iar dialogul social este doar o vorbă în vânt şi nu o exigenţă! Este o nouă dovadă peremptorie a modului în care conducătorul MNIR înţelege şi iniţiază dialogul profesional, a felului cum acţionează faţă de angajaţii instituţiei care au sesizat de-a lungul timpului existenţa unor probleme de interes public!".

Protestatarii citează şi faptul că, pe 23 octombrie, Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - entitate guvernamentală în a cărei directă subordine se află MNIR -, a solicitat managerului instituţiei deschidere pentru dialog şi discuţii profesionale, în contextul unei întâlniri de lucru pentru soluţionarea problemelor semnalate în numeroase rânduri de o serie de specialişti din cadrul acestui muzeu, prin memorii adresate ministerului.

Scrisoarea contabilizează problemele cu care MNIR se confruntă în mandatele lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, din punctul de vedere al membrilor sindicatului: "De ani buni, angajaţii MNIR asistă neputincioşi la super-birocratizarea activităţii muzeografice şi de cercetare în cel mai mare muzeu de istorie din ţară, până la obliterarea cvasi-totală şi deturnarea unor funcţiuni esenţiale ale unei instituţii muzeale de rang naţional. Deşi nimic nu anunţa o astfel de abordare, de la jumătatea primului său mandat la conducerea MNIR, managerul actual a înţeles să adopte o strategie tacită menită să diminueze rolul şi importanţa cercetării în domeniul ştiinţelor socio-umane în muzeu, deopotrivă prin derularea de proiecte de cercetare fundamentală (finanţate prin competiţii de grant-uri ale Ministerului Cercetării) şi contracte de cercetări arheologice preventive, ambele contribuind semnificativ la bugetul de venituri proprii al instituţiei".

Scrisoarea trece în revistă şi numărul mare al angajaţilor care au părăsit muzeul în ultimii ani: "Nu este de mirare faptul că, în ultimii ani (corespunzători mandatelor actualului manager), şi-au înaintat demisiile peste 40 de angajaţi (personal de specialitate şi auxiliar), rezultând o scădere cu peste 20% a numărului angajaţiilor cu funcţii de execuţie. Numai în anul 2018, 10 angajaţi au demisionat din MNIR. În urma demisiilor, MNIR a rămas fără arheozoolog, fără antropolog, fără specialist în a doua epocă a fierului, iar grupul de specialişti pentru perioada neolitică s-a redus dramatic. De-a lungul ultimilor ani au părăsit muzeul angajaţi din secţiile Arheologie, Istorie, Numismatică, Patrimoniu, Relaţii Publice şi Muzeul Filatelic, precum şi din compartimentele Achiziţii Publice, Contabilitate, Juridic şi Tehnic".

Acţiunile în instanţă au atras cheltuieli suplimentare pentru muzeu, arată sindicaliştii: "în anul 2017, MNIR a plătit 114.000 lei pentru diverse servicii juridice, iar, în perioada ianuarie-octombrie 2018, suma cheltuită în astfel de scopuri a depăşit deja 250.000 lei. Multe cheltuieli de acest fel (de multe ori prilejuite de acţiuni în instanţă împotriva angajaţilor) lasă impresia conflictului de interese, astfel că starea de neînţelegere perpetuă promovată în muzeu a devenit o importantă sursă de venit pentru terţi. Această activitate juridică pusă febril în slujba managerului şi a apropiaţilor săi contrastează cu lentoarea eforturilor depuse de Oficiul Juridic în apărarea şi protejarea interesului general al instituţiei, al patrimoniului cultural naţional şi al angajaţilor acesteia. Este de ajuns să dăm doar un exemplu: contestaţia deciziei privind acordarea sporului pentru condiţii de muncă pe care cercetătorii din MNIR au înaintat-o încă din 22.10.2018 nu a primit nici un răspuns. De asemenea, rămâne o problemă de stringentă actualitate modul în care managerul instituţiei a înţeles în ultimii ani să «îmbogăţească patrimoniul muzeal» cu bunuri arheologice şi numismatice descoperite de persoane private prin utilizarea detectoarelor de metale şi care nu le-au declarat conform legii. Această activitate este generatoare de probleme de ordin juridic care ar fi trebuit să-şi găsească rezolvarea", se arată în mesajul remis MEDIAFAX.

Ernest Oberländer-Târnoveanu este directorul general al MNIR din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici